Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vykopnutý americký prezident opäť na koni! Chopí sa druhej poslednej šance?

Bude Netflix spásou pre zbabranú politickú drámu Designated Survivor s Kieferom Sutherlandom? Podarí sa seriálu zaujať natoľko, aby mal svetlú budúcnosť? Odpoveď sa naskytne od 7. júna, keď sa objaví tretia séria.

17.05.2019 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
"Prezident" Kiefer Sutherland sa presťahoval na Netflix. Podarí sa seriálu druhýkrát zaujať?
debata

Práve nové epizódy budú musieť ukázať svoju silu a presvedčiť streamovací gigant o správnosti rozhodnutia prevziať seriál, ktorému sa nikdy v štandardnej televízii nedarilo. Pritom mal vždy veľký potenciál, ktorý nevedel premeniť na výnimočný výsledok.

Prvé série vysielala štandardná televízia ABC, ktorá v máji 2018 oznámila, že so seriálom končí kvôli kreatívnym problémom. Jednoducho politická dráma bola pre ňu priveľké sústo. Neustále meniaci sa showrunneri, ktorí otáčali kormidlo seriálu podľa vlastných predstáv a z toho vyplývajú roztrieštenosť celého príbehu a najmä strmhlav padajúca sledovanosť bola posledným klincom do rakvy.

Designated Survivor sa začínal so skvelým a kontroverzným potenciálom, ktorý veľmi rýchlo zapadol prachom. Len počas prvej série sa vystriedali štyria hlavní tvorcovia a vo výsledku prvá séria sa mohla sústrediť na jednorázové „politické“ krízy a velebenie amerického spôsobu videnia sveta. Dlhodobé zápletky, ktoré by prepletali celú sériu v podstate absentovali, lebo každý zo showrunnerov mal iný pohľad nato, akoby mal seriál vyzerať.

Prvá séria mala len jednu svetlú chvíľku, keď sa vyriešil teroristický útok na Kapitol, za ktorým stála americká sekta, ktorá neverila systému a chceli nastoliť vlastný svetový poriadok. Nasledujúca séria už nevedela nadviazať na odkaz svojej predchodkyne a noví tvorcovia sa už definitívne sústredili na vykreslenie každodenného života v Bielom dome a sledovanosť zamierila smerom nadol.

Po oficiálnom oznámení ABC, že seriál dostal stopku, tvorcovia začali hľadať nový domov pre „svoj Biely dom“. Štandardné televízie viazané prísnejšími obmedzeniami nemali záujem. Zrak zostávajúcich fanúšikov sa preto sústredila na streamovacie spoločnosti. Dlho však bolo ticho a už sa zdalo, že aj Designated Survivor sa zaradí k seriálom bez konca.

O to väčšie bolo prekvapenie, keď až koncom leta Netflix oznámil, že preberá seriál pod svoje krídla. Pre zrušené seriály platí nepísané pravidlo, že mesiac po zrušení sú herci a štáb viazaní zmluvou k danému projektu pre prípad prebratia. Po uplynutí doby sú „slobodní“ a môžu preskakovať do iných projektov. Pri Designated Survivovori táto lehota dávno uplynula a aj napriek tomu sa podarilo udržať všetky pôvodné postavy, ktoré sa vrátili do 10-dielnej tretej série.

Dôvodom dlhého rokovania boli kreatívne zmeny a celkové „upratanie“ seriálu v jeho zákulisí, Netflix nebol ochotný tolerovať neustále zmeny vo vedení. Tretia séria dostala stáleho tvorcu, na začiatok len 10 epizód, od ktorých sa očakáva úplne nový tón a poriadne pritvrdenie, aby sa seriál predviedol tak, ako vždy mal.

Netflix musí posilňovať pôvodnú tvorbu, keďže s rastúcim počtom konkurečných streamovacích služieb mu z ponuky ubúdajú seriály a filmy z produkcií filmových štúdií a štandardných televízií, ktoré si postupne zakladajú vlastné online služby. Ak chce zostať lídrom na trhu, musí zaujať čoraz širšou vlastnou tvorbou a preto potrebuje aj seriály, od ktorých iné televízie dali ruky a majú značný potenciál. Otázkou zostáva či sa to aj podarí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch