Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pastva pre oči! Toto sú top momenty najtemnejšej epizódy Hry o tróny

Nedeľná epizóda, ktorá uzavrela prvú polovicu poslednej série Hry o tróny sa zapísala hrubými písmenami do histórie a predstavila dokonalé divadlo špeciálnych efektov, ale aj prekvapujúce rozuzlenia niektorých postáv a samotnej pointy seriálu.

01.05.2019 07:00
debata (2)
Zimohrad bol na súboj pripravený, armády... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, zimohrad, winterfell, Zimohrad bol na súboj pripravený, armády nastupené. Nikto neočakával takú obrovskú skazu, ktorá nasledovala.

1. Zničenie armády Dothrakiov

Epizóda The Long Night sa začala poriadne zostra. Proti sebe stála armáda živých a mŕtvych. Ako predvoj vyšla niekoľkotisícová armáda Dothrakiov, ktorá doteraz zmietla všetko, čo jej stálo v ceste. Prirodzene panovalo presvedčenie, že krvilačné mŕtvoly výrazne oslabí. Tvorcovia si však pripravili skvelý zvrat. A nepomohli ich ani ich horiace meče. V priebehu pár sekúnd boli takmer všetci mŕtvi a ich meče poslúžili ako symbolika pre zbytok epizód, keď postupne všetky ich meče zhasli, rovnako ako nádej pre ostatných, ktorí mali obrániť Zimohrad pred Nočným kráľom.

Tvorcovia sa pohrali so symbolikou. Rýchle... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, dothraki, Tvorcovia sa pohrali so symbolikou. Rýchle zhasnutie mečov armády Dothrakiov len podčiarklo beznádej.

2. Snehová búrka

Pred Zimohrad sa rýchlo začala nevyrovnaná bitka na život a smrť. Nočný kráľ mal navrch a správne odhadol stratégiu, keď Daenerys a Jon ho budú čakať na drakoch, aby ho zabili. Aby odvrátil ich pozornosť a urýchlil masaker, spustil nad hlavami obrovskú snehovú víchricu, ktorá mu poskytla dokonalý úkryt.

Nočný kráľ prišiel efektne, skrytý v snehovej... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, drak, nočný kráľ, Nočný kráľ prišiel efektne, skrytý v snehovej búrke.

Prečítajte si recenziu tretej epizódy Hry o tróny v článku: Hra o tróny priniesla krvavé jatky, smrť, temnotu a absolútny nečakaný zvrat

3. Arya

Najväčším prekvapením sa stala Arya Starková, ktorá neváhala riskovať život za ostatných a bojovala na hradbách, ale najmä postupne začala napĺňať svoj osud. Do druhej polovice vstupuje táto postava s najväčším potenciálom byť hybnou silou a prinášať nové zvraty.

Arya sa stala hrdinom celej epizódy, hoci prím... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, arya, Arya sa stala hrdinom celej epizódy, hoci prím mal hrať Jon a Daenerys.

4. Draky

Rekordný rozpočet záverečnej série šplhajúci sa k 90 miliónom dolárov, 15 miliónov na epizódu, sa okamžite odrazil na celom vizuále. Hra o tróny predvádzala skvelé efekty, posledná séria je však „vyšperkovaná“ do posledného detailu. Draky Drogon a Rhaegal, už tradične, strhávali na seba pozornosť a predvádzali ohnivé divadlo, aby ochránili bojovníkov na zemi.

Draky sa v boji o Zimohrad predviedli v plnej... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, draky, drogon, rhaegal, Draky sa v boji o Zimohrad predviedli v plnej sile.

5. Súboj drakov

Tretia epizóda bola splnením snom pre tých, ktorí dúfali a tušili, že musí dôjsť ku konfrontácii ohňa a ľadu, teda súboju drakov. Daenerys a Jon brázdili po oblohe, ktorú zahalila snehová búrka a hľadali Nočného kráľa. Skvelá naháňačka vyvrcholila súbojom medzi dračími súrodencami. Ľadový Viserion prišiel o polovicu hlavy a bol ťažko zranený. Rovnako ako Rhaegal, na ktorom jazdil Jon. Drogon s Daenerys prišiel na poslednú chvíľu a zhodili Nočného kráľa na zem. Netreba sa obávať, Rhaegal svoje ťažké zranenia zvládol a spolu s Drogonom nebudú chýbať na ceste na juh.

Najtemnejšia epizóda priniesla aj očakávaný... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, draky, súboj drakov, Najtemnejšia epizóda priniesla aj očakávaný súboj drakov v oblakoch.
Ľadový drak Viserion sa ukázal ako nepriateľ,... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, viserion, Ľadový drak Viserion sa ukázal ako nepriateľ, ktoré nezabili ani zostávajúce dva draky.

6. Nočný kráľ

Najobávanejší nepriateľ Západozeme nezostal svojej povesti nič dlžný a na boj so živými prišiel dokonale pripravený. Jeho armáda mala značnú prevahu, kým pešiaci „zamestnávali“ bojovníkov, on skrytý v oblakoch čakal na vhodnú príležitosť na príchod, aby zabil Brana a nastolil nekonečnú noc. Lenže Jon a Daenerys mu plány skomplikovali a spomalili ho. Kráľovský pár si myslel, že dračí oheň ho musí zničiť. Boli na omyle. Práve toto bol jeden z najikoninejších momentov epizód, keď Nočný kráľ predviedol malý úškrn, keď Daenerys zistila, že ho Drogon nezabil. Kráľ je charakteristický tým, že nehovorí a má stále kamennú tvár bez náznaku emócii. Až doteraz.

Záber na Nočného kráľa s úškrnom, ktorého... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, nočný kráľ, Záber na Nočného kráľa s úškrnom, ktorého nezničil dračí oheň sa stal pamätným momentom.

7. Ikonické gesto

Jon bol Nočnému kráľovi v pätách a vyzeralo to, že predvedú záverečný súboj. Lenže tvorcovia, ktorí postavili ôsmu sériu aj odkazoch minulých sezón, opäť predviedli legendárne gesto kráľa s rozpaženými rukami a oživil mŕtvych, aby zahatal Jonovi cestu k sebe a rovnako si poistil zničenie Zimohradu.

Nočný kráľ predviedol aj ikonické gesto s... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, nočný kráľ, night king, Nočný kráľ predviedol aj ikonické gesto s rukami a opäť oživil padlých v bitke.

8. Sansa a Tyrion

Sansa, ktorá nikdy nebola bojovníčkou a bola predurčená byť lady Zimohradu sa musela postaviť desivej pravde, keď videla rýchlu smrť na začiatku bitky. Spolu s Tyrionom a ženami a deťmi boli ukrytí v kryptách, kde neskôr ožili mŕtvoly klanu Starkovcov. Bol to dôležitý moment pre obe postavy, keď si uvedomili, že pred nimi sú zrejme posledné okamihy životov a musia sa postaviť nepriateľovi a ukázať odvahu.

Sansa a Tyrion v dojemnom momente uvedomujúc si... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, sansa, tyrion, Sansa a Tyrion v dojemnom momente uvedomujúc si blížiaci sa koniec a ochota postaviť sa nepriateľovi aj za cenu zabitia.

Prečítajte si recenziu tretej epizódy Hry o tróny v článku: Hra o tróny priniesla krvavé jatky, smrť, temnotu a absolútny nečakaný zvrat

9. Daenerys s mečom

Najväčšia vojna s mŕtvymi priniesla aj pohľad na osamotenú kráľovnú drakov uprostred bojového poľa. Doteraz Khaleesi sebavedomo vystupovala vďaka drakom, ktorí ju vždy ochránili. Teraz sa musela chopiť meča a čeliť útokom. Zachránil ju jej najvernejší služobník Jorah Mormont, ktorý v boji aj padol. Bol to jeden z vrcholov epizódy, keď Daenerys opustil jej najbližší priateľ a splnil si povinnosť – ochrániť kráľovnú. K zronenej kráľovnej prilieta jej drak Drogon a líha si k nej a naznačuje objatie.

Ojedinelý moment. Kráľovná drakov sa musela... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, dany, jorah, Ojedinelý moment. Kráľovná drakov sa musela chopiť meča a bojovať o vlastné prežitie. Prišla však o svojho najbližšieho priateľa, ktorý za ňu položil život.

10. Zvrat

Mnohí si mysleli, že záverečný zvrat v podobe smrti zabitia Nočného kráľa sa odohrá v poslednej epizóde. Tvorcovia ukázali, že radi hrajú s divákmi. Osem rokov budovali v nich pocit, že Nočný kráľ s armádou je tou najväčšou hrozbou. Táto epizóda ukázala opak. Ľadový nepriateľ je porazený a dej ukázal úplne inú pointu. Najväčšou hrozbou nie je nikto mŕtvy. Ale Cersei, ktorej kráľovsky vyšli plány, ako si udržať Železný trón. Pri boji o Zimohrad Daenerys utrpela ťažké straty, kým ona má k dispozícii 20-tisícovú oddýchnutú armádu a opevnené Kráľovo prístavisko. Dostať ju zo Železného trónu bude nadľudský výkon. Podarí sa to vôbec?

Nečakaný zvrat prišiel na konci epizódy, keď... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, arya, nočný kráľ, Nečakaný zvrat prišiel na konci epizódy, keď Arya bola tou, kto zabil Nočného kráľa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch