Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hra o tróny priniesla krvavé jatky, smrť, temnotu a absolútny nečakaný zvrat

Hra o tróny uzavrela svoju prvú polovicu poslednej série. A to doslova. Seriál opäť dokázal, že je hodný svojho mena a priniesol šokujúce zvraty, ktoré zrejme nikto nečakal, že nastanú už v tretej epizóde s názvom The Long Night. Po dvoch úvodných „oddychových“ epizódach prišlá tá, na ktorú sa dlho čakalo. Epizóda, ktorá nielenže absolútne zmenila kurz celého seriálu, ale zmenila aj dejiny televízie.

29.04.2019 06:23
game of thrones, hra o tróny, nočný kráľ, night... Foto:
Nočný kráľ mal dokonale premyslenú taktiku, ako zničiť Zimohrad.
debata (43)

UPOZORNENIE: Nasledujúci text prezrádza dej najnovšej epizóde. Článok čítate na vlastné riziko!

Tretia časť bola tou zlomovou, keď došlo k dlhoočakávanému stretu medzi armádami živých a mŕtvych. Práve Zimohrad mal byť miesto, ktoré sa poslednýkrát postaví na odpor a zabráni Nočnému kráľovi a jeho obrovskej horde mŕtvych zničiť celú Západozem.

Tvorcovia už niekoľko mesiacov avizovali, že práve táto epizóda prinesie dosiaľ nevidené divadlo v podobe najväčšej bitky v histórii televíznej zábavy. Nakrúcala sa 55 nocí a zhltla rekordný rozpočet. Navyše bola úplne prvou, ktorá otvorila sériu štyroch extra dlhých častí. Bitka o Zimohrad zabrala 82 minút a priniesla so sebou všetko, čo fanúšik Hry o tróny očakával – smrť, masaker, jatky, nečakané zvraty a dokonalé špeciálne efekty.

Už záver druhej epizódy predznamenal príchod Nočného kráľa s jeho armádou. Tretia epizóda plynulo nadviazala na svoju predchodkyňu a pokračovala v príbehu o posledných minútach pred začiatkom boja. Kým pre dve časti boli poriadne „ukecané a vtipné“, teraz naopak scenáristi zvolili minimalistické dialógy, ktoré plne korešpondovali s vybičovaným dejom. Priestor na rozhovory už nebol, muselo sa len bojovať.

Zimohrad bol stret dvoch armád pripravený. Sebavedomé armády Dothrakiov a Nepoškrvnených už ukázali, že vedia bojovať a v žilách im nekoluje strach. Lenže to ešte nestretli ľadových protivníkov. Stratégia Jona a Daenerys bola jasná, ochrániť Brana, ktorý čakal na Nočného kráľa v hájiku pri božskom strome. Práve Bran ako trojoká vrana bol cieľom nemilosrdného protivníka, ktorý chcel nastoliť nekonečnú noc a vymazať živých.

Do Hry o tróny sa vkradol strach. Po prvýkrát... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, sansa, Do Hry o tróny sa vkradol strach. Po prvýkrát ho mali hrdinovia v očiach.

Dokonale pripravený nepriateľ

Na bitku bol Nočný kráľ pripravený omnoho lepšie a práve na tomto princípe si hodovali tvorcovia, ktorí predviedli dokonalé umenie a právom po tejto epizóde sa svet seriálov bude deliť na čas pred Hrou o tróny a po Hre o tróny. Prvá vlna bojovníkov mala rozprášiť mŕtvych, stačili sekundy a Dothrakiovia boli minulosťou a nepomohol im ani prekvapujúci návrat červenej kňažky Melisandry, ktorá prišla naplniť svoj osud.

Ich horiace meče ľadoví zabijaci sfúkli ako sviečky a na tvárach zostávajúcich bojovníkov sa objavilo doteraz niečo, čo nikdy nezažili – strach. Jon a Daenerys brázdili s drakmi na Zimohradom a čakali na príchod Nočného kráľa, ten ich „premyslenú pascu“ veľmi rýchlo odhalil a skrýval sa v snehovej búrke, ktorú rozpútal nad rýchlo decimujúcim sa Zimohradom. Kým kráľovský pár blúdil v oblakoch, nemohol brániť svojich blízkych a spolubojovníkov pred decimujúcou armádou.

Mal to byť vyrovnaný boj, nakoniec z toho boli... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, jon, daenerys, Mal to byť vyrovnaný boj, nakoniec z toho boli jatky. Armáda mŕtvych rozprášila všetkých.

Absolútna nevyspytateľnosť

Hra o tróny znova predviedla svoju nevyspytateľnosť. Kto by si myslel, že v nekonečnej tme a zime sa objaví iskrička nádeje, tak sa mýli. Deju sa podarilo vybudovať atmosféru bezmedznej beznádeje, strachu, smútku a burácajúceho srdca divákov, ktorých táto epizóda naplno pohltila. Práve pri tejto epizóde sa ukázala dôležitosť utajenia deja do poslednej chvíle. Fanúšikovia mohli zažiť nefalšované emócie, teda niečo, čo sa v dnešnej dobe úplne vytráca, keďže tajné informácie o obľúbených seriáloch sa podarí prezradiť skôr, ako sa dostanú k divákom.

O bitke o Zimohrad sa dá hovoriť len v superlatívoch, bola šokujúca, epická, monumentálna, prekvapujúca. Režisér Miguel Sapochnik predviedol majstrovské dielo, keď príbehy priehrštia postáv dokázal prerozprávať v neprehľadnom labyrinte plného krvi a zabíjania. Heroické výkony podali všetky hlavné postavy, niektoré sa východu slnka nedočkali.

Armáda živých bola veľmi rýchlo zahnaná za hradby Zimohradu, kde sa rozbehli krvavé jatky. Armáda Nočného kráľa bola nezastaviteľná a obrovská. Tí, čo neprišli bojovať za Sever sa stali súčasťou mŕtveho vojska. Všetko však bol premyslený plán nepriateľa, ktorý potreboval len odpútať pozornosť odvážnych hrdinov, aby mohol nerušene prísť za Branom a zabiť ho.

Len málokto by čakal, že armáda živých bude... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, brienne, Len málokto by čakal, že armáda živých bude rozprášená za pár minút.

Beznádejný boj

Kým na hradbách odolávala Brienne, Jaime, Davos, Sam, v kryptách boli ukryté ženy a deti spolu s Sansou, Tyrionom, Varysom, Fialkou a malým Samom. Na oblohe sa splnil fanúšikom sen. Súboj drakov, ktorý nemal víťaza. Ťažko zranený zostal aj ľadový Viserion, ale aj ohnivý Drogon a Rhaegal. Brana chránil Theon Greyjoy spolu s jeho železnými bojovníkmi, pričom každý vedel, že táto noc bude zrejme ich posledná.

K nespočtu zvratov sa pridal aj ten s... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, nočný kráľ, night king, K nespočtu zvratov sa pridal aj ten s nezničiteľným Nočným kráľom.

Padlí hrdinovia

Pre mnohých bola. V boji hrdinsky padli Lyanna Mormont, Beric Dondarrion, Doloured Edd, ale aj Jorah Mormont, ktorý hrdinsky bránil osamotený Daenerys v obkľúčení živých mŕtvol. Epizóda priniesla ďalšie epické momenty, stretnutie Davosa a Melisandry, rozprášenie armád, strach v očiach Arye, ikonické gesto s rozpaženými rukami Nočného kráľa, ktorý oživil hordy padlých bojovníkov, aby zabránil Jonovi v poslednom boji. Nemožno opomenúť boj s mŕtvymi členmi klanu Starkovcov v kryptách, keď v sebe silu našla urodzená Sansa, ale aj Tyrion. Najväčší šok ale prinieslo záverečné rozuzlenie.

Nočného kráľa nezničil ani dračí oheň! Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, nočný kráľ, night king, drak, drogon, Nočného kráľa nezničil ani dračí oheň!

Melisandra bola kľúčom k tomu, aby si Arya uvedomila vážnosť posolstva, ktoré jej pred rokmi povedala. Nočný kráľ zdecimoval Zimohrad. Keď jeho armáda zahnala do kúta aj tých posledných preživších, zabránil Jonovi, Daenerys a drakom v spoločnej konfrontácii, mohol napochodovať do hájiku, kde na popravu čakal Bran. Theon naplnil svoj osud hrdinu a padol ako posledný obranca trojokej vrany, na tento moment história nikdy nezabudne.

Nočný kráľ predviedol aj ikonické gesto s... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, nočný kráľ, night king, Nočný kráľ predviedol aj ikonické gesto s rukami a opäť oživil padlých v bitke.

Napätie do poslednej sekundy

Posledné minúty epizódy ukázali smutný pohľad na svet ľudí, ktorý bol zrazený na kolenách. Neutíchajúci krok, potoky krvi, hordy mŕtvych mali byť však len predzvesťou toho, čo čaká Západozem v područí Nočného kráľa. Od totálnej skazy delil svet živých len sekundy, keď sa znenazdajky z tmy vynorila Arya a napadla Nočného kráľa, ten sa prvý a poslednýkrát prepočítal, keď ho malá bojovníčka prepichla dýkou. Nezničila ho ani Daenerys s Drogonom a jeho plameňmi, nebol to ani Jon. Armádu mŕtvych zničila Arya a razom sa všetci nepriatelia rozsypali na kúsky ľadu.

Škody boli neútešné. Sever síce vyhral veľkú vojnu, Daenerys však prišla takmer o celú armádu, draky po súboji s mŕtvym „bratom“ boli zranené, Zimohrad je takmer vypálený do základov. A Melisandra naplnila svoj osud a pri východe Slnka mohla ísť za svojim pánom svetla a opustiť pozemskú telesnú schránku.

Epizóda The Long Night absolútne zmenila celý plán hry. Len málokto by si trúfol tipnúť, že hrozba, ktorá strašila divákov počas ôsmich rokoch bude eliminovaná v strede poslednej série. Nejeden by si povedal, že toto mala byť bitka v úplne poslednej časti. Ako bude seriál vôbec pokračovať? Kam sa bude dej uberať? Hra o tróny je majsterkou v nečakaných dejových vývrtkách, tento príbeh je toho krvavým dôkazom.

Emočne vybičovaný záver len podčiarkol skvelý minimalistický, pritom rázny soundtrack. Preživší sa museli rozhliadnuť na totálnu spúšť, presvedčiť sa, či ich priatelia žijú. Iní sa museli rozlúčiť so svojimi najbližšími. Jeden z najlepších momentov z konca epizódy patrí rozlúčka Daenerys s umierajúcim Jorahom Mormontom, keď si k zronenej a vzlykajúcej kráľovnej ľahne smutný drak.

K najlepším emočným vyvrcholenia krvavej... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, drogon, dany, jorah, K najlepším emočným vyvrcholenia krvavej epizódy bola rozlúčka Daenerys s Jorahom, ktorý bojoval do posledného dychu. K zronenej kráľovnej si líha aj smutný drak.

Verdikt

Potvrdilo sa jedno, Nočný kráľ a jeho armáda možno bol tou najväčšou hrozbou a prekážkou. Avšak neporaziteľné zlo čaká s povestným úškrnom na juhu, v Kráľovom prístavisku. Cersei ako kráľovná Siedmich kráľovstiev má všetky esá v rukáve. Jej plán ako zmiesť zo sveta svojich nepriateľov sa plní do bodky. Jon a Daenerys spravili tú najťažšiu prácu, zničili ľadovú hrozbu, prišli pritom o značnú silu, kým ona má svoju novú oddýchnutú armádu pripravenú dať rodu Targareynovcov a Starkovcov poslednú ranu istotu a natrvalo a bez ohrozenia sa uhniezdiť na Železnom tróne.

Hra o tróny má pred sebou ešte tri epizódy, ktoré už budú extra dlhé. Tá budúcotýždňová bude mať 78 minút, posledné dve po osemdesiat minút. Hoci sa nateraz zdá, že seriál je v slepej uličke a nemá čo viac ponúknuť. Opak je pravdou. Tvorcovia si pripravili tie najväčšie zvraty až teraz. Je ťažko predstaviteľné, že po dnešnej epizóde môže ísť latka ešte vyššie, to najlepšie ešte len príde a bude epické.

Jon Sneh mal byť tým, kto zastaví Nočného... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, jon, Jon Sneh mal byť tým, kto zastaví Nočného kráľa, ten mu to nedovolil.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch