Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nadšenie z pokračovania akosi vyprchalo. Manifest je v slepej uličke

Mal to byť seriálový hit a nástupca kultových Nezvestných (LOST), nakoniec z toho vznikol nesúrodý hybrid, ktorý nemá s legendárnym seriálom nič spoločné, okrem náznaku zaujímavej pointy o leteckej záhade. Manifest sa vydal cestou, ktorá mu nezaručí úspech ako bolo prezentované na jeho začiatku.

29.05.2019 07:00
manifest, josh dallas, Foto:
Seriál bude musieť prejsť výraznými zmenami, aby sa do neho vrátilo napätie a zrozumiteľnosť.
debata (1)

Televízia NBC mu potvrdila nakrúcanie aj druhej série, no rozhodnutie o nej neprišlo bezprostredne po konci úvodnej sezóny ešte vo februári. Práve tento fakt „nenápadne“ naznačil, že najsledovanejšia novinka domovskej stanice nemala na ružiach ustlané, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Manifest v septembri minulého roka štartoval ako bezkonkurenčný hit a intenzívna letná propagácia na divákov zabrala. Zaujímavý námet, pilotná epizóda natočená s nápadom a hlavná hviezda v podobe Josha Dallasa z niekdajšieho hitu Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time) boli dostatočným lákadlom, aby začiatok seriálu zlomil pre NBC rekordy. K obrazovkám si sadle bezmála 19 miliónov divákov, čo bol najlepší seriálový výkon za posledné roky.

Lenže kvalita seriálu strmhlav klesala s pribúdajúcimi epizódami, navyše Manifest je ten typ seriálu, ktorý potrebuje mať premyslenú každú epizódu a starostlivo rozvrhnuté rozprávanie deja. NBC však rozšírila prvú sériu na 16 epizód a v kombinácii s nezvládnutou kreativitou scenáristov sa nadšenie z hitu pretavilo do vlažného rozčarovania.

Prišiel rýchly odklon od zaujímavej pointy seriálu, teda časový skok lietadla do budúcnosti a presun k zvláštnej naháňačke medzi pasažiermi, tajnými službami a akési mentálne prepojenie postáv dávali jasný odkaz, že v Manifeste sa toho pokazilo až príliš veľa.

V druhej polovici vysielania sa krivka sledovanosti už ocitla v šedých priemeroch, no bombastické čísla zo začiatku pomáhali v ilúzii, že je všetko v poriadku. Dej sa čoraz viac zamotával, pribúdali nezmyselné dejové odbočky, prím držali heroické výkony hlavného hrdinu, ktorý bol v pozícii priam najmúdrejšieho, neporaziteľného, neomylného elementu. S pribúdajúcimi epizódami rástlo rozčarovanie a len neveriace krútenie hlavou nad absurditami.

Až finále dalo ako-takú nádej, že druhá séria by mohla priniesť lepšie a zrozumiteľnejšie zajtrajšky. Lenže prišla studená sprcha a NBC si s potvrdením pokračovania dala poriadne načas. Zrejme a zostáva len dúfať, že si kompetentní uvedomili obrovské zlyhania prvej série. Ak má seriál mať dlhšiu budúcnosť, musia prísť výrazné kreatívne zmeny. Tvorcovia avizujú, že chcú šesť sezón. Prihliadnuc na nezvládnutú prvú sériu a vývoj sledovanosti ide o vyjadrenie, ktoré ukazuje, že nie sú pevne nohami na zemi.

Manifest po mesiacoch čakania dostal rozuzlenie. Druhá séria bude, bolo by veľkým prekvapením, keby nastal opak. Strohé oznámenie, že pokračovanie na jeseň tohto roka príde, dáva jasne najavo, že toto rozhodnutie neprišlo ľahko a v zákulisí nepanuje spokojnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Josh Dallas #oseriáloch #Manifest