Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prvé dve epizódy Hry o tróny boli oddychové. Teraz príde krviprelievanie

Fanúšikovia sa dlhých mesiacoch čakania dočkajú epizódy, o ktorej sa hovorí ako o najväčšej v histórii televíznej zábavy. Rozpúta sa bitka o Zimohrad a Hra o tróny predvedie to čo vie najlepšie - zabíjať.

28.04.2019 07:00
nočný kráľ, night king, vladimir furdik, hra o... Foto:
Nádej pohasla. Nočný kráľ prichádza, aby v tretej epizóde zničil Zimohrad a rozprášil armádu živých.
debata (3)

Prvé dve epizódy boli iné. Iné v zmysle poňatia deja a vyobrazenia jednotlivých postáv. Kým počas predchádzajúcich siedmich sezón celkovo zomrelo niekoľkotisíc postáv a smrť bola súčasťou takmer každej epizódy, posledná séria nikoho „nezabila“ v dvoch nasledujúcich častiach, čo je mimoriadny úkaz. Tvorcovia sa rozhodli sústrediť sa na postavy a mnohé z nich dotiahnuť do štádia, keď naplnia svoj osud.

Preto predchádzajúce dva týždne boli venovaná stretnutiam charakterov, ktoré boli oddelené od začiatku seriálu alebo ich cesty sa rozdelili pred niekoľkými sezónami. Posledná kapitola krvavej ságy ich cesta priviedla dohromady a musia sa spoločne postaviť Nočnému kráľovi a jeho armáde mŕtvych.

Rozdelené rodiny sa stretli, z dávnych nepriateľov na život a na smrť sa stali spolubojovníci, ktorí budú brániť poslednú baštu pred vpádom zimy do Západozeme. Nastalo zmierenie s vlastným osudom. Nedeľná epizóda sľubuje veľké krviprelievanie a masaker. Predchádzajúce epizódy boli cielene napísané „oddychovo“, aby nadchádzajúce tragické udalosti umocnili vážnosť smrti mnohých hrdinov, ktorí si prešli celým seriálom.

Tretia epizóda bude spolu s finále siedmej série najdlhšou epizódou vôbec. Celkovo bude mať 82 minút a prinesie najvýpravnejšiu bitku. Prekonať má aj súboj z druhého Pána prsteňov. Tá trvala nepretržite 40 minút, Hra o tróny predvedie väčšie divadlo.

Druhá epizóda končila s rozsudkom smrti. Zimohrad je obkľúčení amrády mŕtvych a Nočný kráľ chce Branovu hlavu. Práve Bran ako trojoká vrana je jeho pamäťou a on chce dosiahnuť nekonečnú noc a spraviť zo všetkých len mŕtvych poddaných.

Armáda živých nemá voči nepriateľovi šancu a tak sú všetci zmierení, že nadchádzajúca noc sa pre nich stane večná. Nateraz sa skôr očakáva smrť viac vedľajších postáv a jednej alebo dvoch hlavných postáv. Podľa všetkého a uniknutých fotiek z nakrúcania by mal Zimohrad padnúť. Hlavné postavy ešte musia zohrať významnú úlohu v druhej polovici ôsmej série.

V Kráľovom prístavisku sedí síce osamotená Cersei, má k dispozícii 20-tisícovú armádu a keď vojna na Severe zlyhá, bude môcť ľahšie poraziť Daenerys. Netuší však, že pravý nepriateľ je Jon Sneh/Aegon Targaryen. Špekuluje sa aj o prezradenom pôvode Nočného kráľa. Ten by mal byť dávnym členom klanu Targaryenovcov. S ľadovým nepriateľom sa stále viaže kruhový symbol nápadne pripomínajúci znak dračieho rodu, naposledy ho predviedol v prvej epizóde.

Navyše polemiky vyvoláva aj jeho lietanie na drakovi. Keď zabil Viseriona a vrátil ho ako ľadového draka vyvolalo to len otázniky. Podľa legendy len Targaryenovci môžu lietať na drakoch. Odhalí sa v rozhodujúcej epizóde jeho pôvod?

Nadchádzajúca epizóda nesie v sebe veľa otáznikov a seriál znova pripomína atmosférou staré časy, keď diváci nevedeli predpovedať, akým smerom sa dej začne uberať. Práve bitka o Zimohrad je teraz tým zlomom a len málokto si trúfa povedať, ako bude vyzerať zbytok epizód a samotný záver seriálu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch