Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stredoveká rozprávka! Zašla čínska cenzúra pri Hre o tróny priďaleko?

Viete si predstaviť Hru o tróny bez smrti, sexu a tvrdšieho slovníku? Čínania musia. Tamojšia cenzúra zmenila najsledovanejší seriál na nepoznanie.

24.04.2019 07:00
hra o tróny, game of thrones, Foto:
Prvá epizóda ôsmej série predviedla po rokoch aj vraždenie detí, Čína scénu vystrihla.
debata (8)

K tomuto kultovému seriálu k dokonale prepletenému deju a zvratom neodmysliteľne patria aj zmienené aspekty, ktoré robia Hru o tróny Hrou o tróny. Ťažko sa predstaviť, že by sa z epizód vystrihli súboje, sexuálne scény, nadávky a rôzne typy zabíjania postáv. Čo by potom z deja zostalo? Len akási bezduchá stredoveká rozprávka, kde lietajú draky.

Čína vo svojej ideológii zašla tak ďaleko, že ôsma séria vyznieva viac ako komicky. Kým sa celý svet nevedel dočkať záverečnej kapitoly krvavej ságy, ktorá po dvoch odvysielaných epizódach čaká na najväčší masaker v dejinách televízie, čínskí užívatelia internetu sú plnohodnotné príbehy zo Západozeme ukrátení. Namiesto toho dostávajú prestrihané epizódy, kde absentuje všetko, čo by len zaváňalo nevhodným obsahom.

V krajine nie je HBO dostupné a o streamovanie najnovších epizód sa „stará“ miestny vysielateľ Tencent a ten si pripravil v polovici apríla „prekvapenie“ pre divákov. Z prvej epizódy s názvom Winterfell zmizli pasáže s Bronnom a troma nahými konkubínami, scéna s Theonom a Yarou, počas ktorej brat prišiel zachrániť svoju sestru a cestou zabil zabil nepriateľov. Zmizlo aj upálenie malého Neda Umbera, ktorého zabil Nočný kráľ a pribil ho na stenu.

Čínania spustili na sociálnych sieťach vlnu antikampane voči online službe. Nič im to nebude platné, v Číne platia prísne zákony a vysielatelia ich musia rešpektovať. Nie je preto prekvapením, že práve táto krajina sa umiestnila na popredných priečkach v počte ilegálnych stiahnutí. Prvú časť si za 24 hodín nelegálne stiahla 55 miliónovkrát, z toho 5 miliónovkrát práve v Číne. Fanúšikovia chcú diskutovať o scénach, ktoré zbytok sveta videl.

Nedeľná očakávaná epizóda, v ktorej potečú potoky krvi, bude plná násilia a smrti sa zrejme v Číne dočká špeciálnej len niekoľkominútovej verzie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cenzúra #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch