Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tragédia v Černobyle zmenila svet, spoznajte jeho nevypovedaný príbeh

Tento mesiac si svet pripomenie 33. výročie jednej z najväčších tragédií spôsobené človekom. Presne 26. apríla 1986 vybuchol Černobyľ. Zničujúca sila explózie jadrového reaktore je dodnes opradená rúškom tajomstva a predmetom špekulácií. Jedno je isté, že stovky rokov bude táto časť ukrajinského územia kontaminovaná.

06.04.2019 07:00
seriál černobyľ, černobyľ, Foto:
Už čoskoro HBO ponúkne nový pohľad na jednu z najväčších katastrof v novodobých dejinách.
debata (27)

Televízia HBO si pre svojich divákov pripravila šokujúcu a desivú minisériu zároveň. Príbeh o výbuchu v Černobyle je dobre známy najmä Európe a aj nášmu regiónu. Dodnes panujú polemiky o tom, ako únik ohromného množstva radiácie ovplyvnil životy milióny životov v európskych krajinách. Najmä v najkritickejších dňoch, keď vtedajšia vláda v Sovietskom zväze výbuch zapierala a komunistické satelity sa vo veľkom pripravovali na prvomájové oslavy a bez varovania sa pohybovali.

Tragédia spôsobila obrovské majetkové škody a nevyčísliteľné na ľudských životoch a osudoch ďalších generácií, ktoré žili v neďalekom mestečku, ktoré komunistický režim budoval ako výkladnú skriňu. V čase najväčšieho rozmachu žilo v Černobyle 14-tisíc civilistov. Rýchla evakuácia spravila z neho mesto duchov, ktoré aj v súčasnosti húfne láka turistov. Pred 33 rokmi sa tu však odohrávala obrovská dráma a boj o holý život.

Nová miniséria prinesie doteraz nevypovedané príbehy vybraných jednotlivcov, neopakovateľný pohľad na hasenie reaktora a ničivú silu radiácie nielen na ľudí, ale aj prírodu. Nebude chýbať ani politický aspekt a pohľad na vtedajšie vnímanie celej tragédie. Seriál bude čoskoro dostupný aj pre Slovákov, vďaka službe HBO GO.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #HBO #oseriáloch #seriál Černobyľ