Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Z dobre našliapnutého seriálu sa stal slabý odvar niekdajšieho hitu

Seriál Nezvestní (LOST) zrejme zostane, aj so svojimi chybami, neprekonateľný a všetky ostatné podobne ladené formáty budú len slabým odvarom niekdajšieho hitu, z ktorého sa stal kult. To je aj prípad seriálu Manifest z dielne televízie NBC, ktorý odštartoval v septembri minulého roka a koncom februára ukončil svoju prvú sériu.

15.03.2019 07:00
debata
Prvá séria Manifestu bola poriadne rozpačitá.... Foto: NBC
manifest, Prvá séria Manifestu bola poriadne rozpačitá. Slabé miesta prevažovali nad tými lepšími.

Spočiatku potenciálny dej sa veľmi rýchlo zamotal a vznikali prekombinované epizódy, ktoré nedávali žiadne odpovede a prinášali ďalšie a ďalšie otázniky a divák strácal nielen prehľad, ale aj motiváciu pozerať ďalej.

Zrejme duch Nezvestných je scenáristickým prekliatím a tvorcovia nevedia správne uchopiť pointu s leteckou záhadou a prinášajú zle nastavené kombinácie zvratov namiesto toho, aby sa na celú zápletku pozreli jednoduchým videním a postupne predstavovali priehrštie ich nápadov. Prvá séria Manifestu preto vyvstáva ako zmätočná a kreatívne rozbitá.

Zaujímavá pointa so záhadným zmiznutím Boeingu, ktorý sa po 5 a pol roku objavil v našej súčasnosti pôsobila počas prvých epizód naozaj šokujúco a atraktívne. Tvorcovia podsunuli otázky o tom, že sa pasažieri stali „obeťami“ vyššej moci, keďže teraz majú akési vnútorné hlasy, ktoré ich nútia robiť dobré skutky.

Nezvládnutý začiatok

Namiesto toho, aby sa rozvíjala táto časť a postupne sa rozmotávalo celé tajomno, ktoré by dovolilo seriálu budovať si povesť nového kultu, prichádzali s každou epizódou nové a nové vsuvky a scenár sa stále vzďaľoval základu. Na škodu bola aj fakt, že jednotlivé vsuvky sa len prirútili, niečo naznačili a išlo sa ďalej.

Príkladom je zápletka s tým, že z návratilcov sa stali akési náboženské ikony. Veriaca časť verejnosti ich považovala za svätých a začali ich uctievať a dokonca vznikala cirkev. Iní ich zas považovali za predzvesť príchodu zla a uvažovali o nich ako o ohrození celej spoločnosti.

Tiež sa ťažko verilo aj tomu, že hlavné postavy sústredené okolo rodiny Stoneovcov dokázali prekabátiť aj tajné služby, dostávať sa, samozrejme bez problémov, k potrebným informáciám, aby pátrali po celej záhade vlastného návratu. Pričom boli vždy a včas na správnom mieste. Manifest akosi pozabudol na svoju pointu a postupne z toho vznikla rodinná dráma, v ktorej heroický otec zvláda bojovať s celým svetom spolu so svojou sestrou.

Takisto chrániť svojho malého syna, ktorý je očividným kľúčom k celej záhade a poľuje naňho tajná organizácia a všetci si žijú v krásnom domčeku na predmestí s dokonale pokoseným trávnikom. Akože naozaj?

Menej je viac

Bolo viac ako evidentné, že tvorcovia chcú do prvej 16-dielnej série „natrepať“ toho čo najviac, aby zaujali čo najviac divákov. Stal sa však presný opak. Miska váh musí zostať minimálne vyvážená a ponúknuť správny pomer otázok a najmä odpovedí, aby sa divák nestrácal a lákalo ho sledovať ďalej. V prípade Manifestu sa tento fakt až trestuhodne zanedbal. Všetko sa len komplikovalo, zamotávalo, nebol poriadny náznak riešenia a do deja sa, samozrejme, vkradla nuda.

Tá, pochopiteľne, ide ruka v ruke s poklesom sledovanosti. Kým Manifest štartoval ako líder medzi novinkami a televízia NBC s ním lámala rebríčky sledovanosti za posledné desaťročie. Kým prvú epizódu si live pozrelo viac ako 10 miliónov divákov, neskôr s prihliadnutím niekoľkých dní toto číslo išlo o niekoľko miliónov hore, s pribúdajúcimi týždňami a nezvládnutím celej témy krivka išla poriadne z kopca.

Manifest stratil, počas prvej série, polovicu divákov. Drvivú väčšinu epizód si pozrelo čosi vyše piatich miliónov divákov. NBC, nateraz, mlčí o ďalšom osude seriálu, avšak dá sa predpokladať, že príde objednávka na druhú sériu. Ak sa sledovanosť bude vyvíjať takto negatívne aj naďalej, seriál sa veľmi rýchlo poberie do televíznej histórie.

Odvážne a zjavne nereálne plány

A nepomôže tomu ani finále prvej série, ktoré výrazne napravilo reputáciu celému seriálu. Síce pomerne neskoro, ale predsa, sa do deja vsunul obrovský zvrat, s ktorým tvorcovia zbytočne dlho čakali. Ukázalo sa, že navrátilci z lietadla to majú zrátané a nečaká ich happy end. Dostali druhú šancu na život len toľko, koľko boli „stratení“ v prázdnote, teda 5 a pol roka. Celá takmer dvestočlenná posádka hromadne zomrie 2. júna 2024.

Týmto krokom, „nenápadne“, tvorcovia naznačili, že Manifest má mať až šesť sezón a každou sériou sa postupne diváci prepracujú bližšie k neodvratnému koncu. S prihliadnutím na vývoj sledovanosti je tento krok považovaný za bláznovstvo. Ak bude schválená druhá séria a NBC bude tolerovať nižšie, aj keď stabilné čísla, tento seriál sa nedožije viac ako troch sezón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Josh Dallas #oseriáloch #Manifest