Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pri tomto seriáli sa buď vystrašíte do špiku kostí alebo unudíte k smrti

Koncom novembra minulého roka Netflix predstavil svoju ďalšiu novinku, tentokrát stavil na hororový žáner v seriáli The Haunting of Hill House. Na prvý pohľad sa môže zdať, že pôjde o klasické klišé, keď mnohopočetná a priam idylická rodinka sa nasťahuje do obrovského starého domu a postupne v ňom prídu o rozum. Lenže tento seriál sa vymyká zabehnutým pravidlám. Aspoň čiastočne.

13.02.2019 07:00
the haunting of hill house, hill house, Foto:
Craneovci si prežili v Hill House peklo. Teda, nie každý ho prežil.
debata

Príbeh je rozprávaný v dvoch časových rovinách, čo mu dodáva potrebnú atraktivitu. Postupne sa odkrýva príbeh rodiny Craneovcov, ktorá sa pred 26 rokmi nasťahovala do Hill Housu s cieľom ho renovovať a následne výhodne predať. Druhá časová rovina ukazuje súčasnosť, keď vtedajšie deti sú už dospelé a majú vlastné životy, no jedno pojítko, desivé spomienky, ktoré ich dennodenne dobiehajú a márne sa snažia o normálne životy.

Hill House je stelesnené zlo, po chodbách sa preháňajú duchovia, sochy sa neustále pozerajú a vlastné vedomie nehnuteľnosti manipuluje s každým členom rodiny po svojom. Hlavným terčom je matka, ktorá nájde svoj tragický koniec v tomto dome. To je odrazový mostík pre zápletky pre súčasnosť.

Pätica detí žije diametrálne odlišným životom, z kedysi súdržnej rodiny je teraz rozdrobená skupina s chladnými vzťahmi a oddelenými existenciami. Či chcú alebo nie, ich cesty sa znova musia prepojiť a spoločným menovateľom je opäť Hill House. Po smrti najmladšej sestry, ktorá si vzala život ako ich matka a znova roztočí kolotoč dychberúcich a desivých spomienok a rodina musí spojiť sily a navždy uťať puto, ktoré má s nimi pekelný dom.

Scenár je napísaný prefíkane, prekvapujúco a ide do najmenších detailov. Niekedy ide cielene do pátosov. Divák sa postupne, najmä počas prvých päť epizód, zoznamuje s každou jednou postavou. Nielen pohľadom do detstva, ale aj dospelosti a všetky časti skladačky do seba prirodzene zapadajú. V tomto seriáli nie je nič náhoda a jednoducho zo začiatku je radosť rozplietať túto pavučinu a najmä, keď podvedomie pracuje tak ako má. Prítomný strach podsúva vnútorný nepokoj a pritom častokrát sa nestane nič desivé v scénach. Atmosféra je teda vybudovaná na jednotku.

Kto by čakal, že počas desaťdielnej série bude neustále kričať strachom a potom sa báť ísť na WC bez toho, aby všade rozsvietil svetlá po celom byte, tak je na omyle. Klasických hororových prvkov, ktoré zahŕňajú ukážku rôznych kreatúr nie je až tak veľa. Ak sa však ukážu, stojí to za to. Celé to „strašidelno“ je vybudované vďaka skvele vykreslenej atmosfére. To sa nestáva až tak často, aby fungovalo napätie bez jediného zapochybovania.

Jediným problémom strašidelného domu je dĺžka spracovania. Netflix, v tomto prípade, naozaj nešetril stopážou. Desať epizód so 60 a viac minútami sa nakoniec stali jedinou slabinou tohto seriálu. Úplne by stačilo, keby sa nakrútilo šesť – sedem epizód. S pribúdajúcim číslom epizód sa neraz stalo, že do deja sa vkradla umelo dosadená vata. Pritom úplne zbytočne. Druhá polovica série už okato strácala na dynamike a pritom všetkým bolo jasné, ako celý seriál skončí. Cesta k nemu bola už sem-tam aj trápením a právom neraz sa dostavilo aj zúfalstvo z vidiny, čo sa chcú tvorcovia ešte natrepať do zvyšných epizód.

Dobrou správou je, že The Haunting of Hill House je jednorázovou záležitosťou. Tvorcovia jasne povedali, že príbeh rodiny Craneovcov mal svoj úvod a najmä záver a ďalšie pokračovanie nepripadá do úvahy. Ak dodržia slovo, pretože sú čoraz hlasnejšie snahy o pokračovanie, tak potom sa dajú ospravedlniť aj drobné a možno aj malicherné nedostatky, ktoré táto séria mala. V globále tento seriál patrí k špičke hororového žánru za posledné roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #The Haunting of Hill House