Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zombíkom sa oplatí dať druhú šancu. Kto nepozerá, môže ľutovať

Február je mesiac, ktorý sa seriálovým fanúšikom už tradične spája s návratom zombie drámy The Walking Dead. V nedeľu pokračuje aktuálna deviata séria so svojou druhou polovicou.

10.02.2019 07:00
the walking dead, walking dead, živí mŕtvi,... Foto:
Deviata séria sa vracia s druhou polovicou a tvorcovia sľubujú poriadne temný a desivý príbeh.
debata

Počas predchádzajúcich mesiacov sa musel seriál vyrovnať s obrovskými zmenami a zabojovať o priazeň divákov. Televízia AMC spolu s tvorcami poňali túto sezónu ako reštartovú, po dvoch spackaných rokoch sa seriál dostal do kreatívnej pasce, a bolo potrebné dostať čerstvý vietor do poriadne prehnitých plachiet. Stalo sa.

Noví showrunneri počas prvých ôsmich epizód rozohrali zbesilú jazdu plnú zmien. Dej sa celkovo posunul až o sedem rokov, príbeh dal akoby ruky preč od starých hriechov, ktoré scenáristi spáchali počas siedmej a ôsmej série. Časové skoky veľmi radi tvorcovia využívajú, lebo sú skvelou príležitosťou, ako upraviť jednotlivé charaktery podľa vlastnej potreby a nasmerovať dynamiku deja novým smerom.

The Walking Dead opustil hlavný predstaviteľ Andrew Lincoln (Rick Grimes), pričom až po jeho poslednej epizóde, televízia oznámila veľkolepé plány s celou zombie značkou. Práve Rick bude prvou postavou, ktorá dostane filmovú trilógiu. Dovidenia seriálu zavelila aj herečka Lauren Cohan (Maggie). Tá sa dlhodoobo nevedela dohodnúť na výške honoráru, AMC jej odmietala zvýšiť odmenu za účinkovanie a tak herečka neváhala a prijala úlohu v konkurenčnom seriálu The Whiskey Cavalier a bola ochotná sa zombíkom otočiť úplne chrbtom.

Televízia cúvla, no bolo už neskoro. Herečka síce súhlasila s návratom, avšak len na obmedzený čas a tak po piatej epizóde zmizla bez väčšieho vysvetlenia. Všetko však nasvedčuje tomu, že čoskoro aj toto sa môže napraviť. Špekuluje sa o tom, že by postava Maggie mohla dostať priestor, podobne ako Rick, v spin-off filmoch.

Odchod najdôležitejších postáv, paradoxne, seriálu mimoriadne prospel. Do popredia sa dostali iné postavy a dostavil sa potrebný svieži vánok. A najmä do deja sa vkradol priam dokonalý nepriateľ, ktorý desil nielen v komiksoch, teraz dostal aj televíznu podobu.

Tvorcovia veľmi rafinovane priviedli do príbehu Našepkávačov, teda chladnokrvných vrahov, ktorí si navliekajú na seba kožu chodiacich mŕtvol a dokážu tak ovládať celé pochodujúce stáda. Aby sa koordinovali, musia len šepkať, aby sa neprezradili.

Tento mix výrazných zmien mal za následok, že zo zombie drámy sa opäť stala temná, beznádejná dráma, ku ktorej sa oplatí vrátiť. Jednotlivé epizódy opäť našli stratený drive, neexistuje priestor na nudu a televízne prevedenie Našepkávačov je priam dokonalé.

Televízia sa však musí zmieriť, že sa už nevrátia časy s rekordnou sledovanosťou, keď si nové časti púšťalo aj 15 miliónov divákov. Deviatu sériu sleduje v priemere už len 5 miliónov divákov, aj napriek tomu, je The Walking Dead stále najsledovanejším seriálom na domovskej stanici. Navyše sa ukázalo, že stratení diváci sa skrývajú niekde inde. The Walking Dead sa stal najsťahovanejším seriálom roka 2018.

Len pred pár dňami AMC oznámila, že vznikne aj desiata séria, čo vôbec nie je prekvapenie. Stála platí, že ambíciou je nakrútiť minimálne dvanásť sezón. Zrejme ich bude ešte viac, keďže celé zombie univerzum sa má výrazne rozšiťovať o ďalšie spin-off seriály a filmy a pôvodný seriál bude stále potrebný.

Mal Tomáš Maštalír strach pri nakrúcaní Trhliny? Čo ho desilo? Pozrite si exkluzívne video na TV Pravda!

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #Živí mŕtvi #THE WALKING DEAD #oseriáloch