Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kontroverzná lekárska dráma mrazí ďalšími šokujúcimi príbehmi

Presne pred rokom štartovala ďalšia lekárska dráma a mnohí len neveriacky krútili hlavou, že do už tak preplnenej ponuky tohto žánru pribúda ďalší prírastok. Diváci stabilne sledovali veterána Kliniku Grace (Grey's Anatomy), Chicago Med a s úspechom zafungoval aj Dobrý doktor (The Good Doctor). Lenže vtedajšia novinka The Resident priniesla studenú sprchu pre všetkých neprajníkov. Tento seriál vyvrátil pravidlo hovoriace o tom, že väčšina seriálov štartujúcich v neatraktívnom midseason období nemá šancu na úspech.

28.01.2019 07:00
the resident, Foto:
Druhá séria The Residenta je priam mrazivá. Našťastie sa nájdu lekári, ktorým naozaj záleží na pacientoch.
debata

The Resident, s hviezdne nabitým obsadením, skvele doplnil ponuku lekárskych seriálov o ďalšie šokujúce spracovanie, ktoré len málokto očakával. To nie je klasická vzťahová „naťahovačka“, tvorcovia poriadne naložili celému americkému zdravotníctvu a prvá séria priam šokovala otvoreným vykreslením fungovania nemocníc. Seriál – našťastie – zaujal od úplného začiatku a dosahoval pomerne slušnú sledovanosť, televízia FOX potvrdila aj vznik druhej série.

The Resident sa pri sumarizácii ostatnej televíznej sezóny stal najsledovanejšou novinkou a dokonca tretím najsledovanejším seriálom domovskej stanice. Tá postupne mení pohľad na výkon seriálov a sledovanosť počas vysielania je iba jednou zložkou. Ukázalo sa, že nová lekárska dráma boduje medzi divákmi v odloženej sledovanosti, ale aj prostredníctvom streamovacích služieb. Pravidelne si každú epizódu prvej série pustilo asi 10 miliónov divákov.

Štrnástka úvodných epizód mala všetko, napätie, drámu, ale aj potrebnú zhovievavosť a najmä zvraty, pri ktorých tuhla krv v žilách. Za nablýskanými múrmi Chastain Memorial Park sa skrýva chamtivé vedenie vedené Randolphom Bellom – egocentrikom a lekárskou superstar. Pre Bella bolo alfou a omegou udržať si imidž hviezdy, aj keď zlyhával na celej čiare a najmä obklopiť sa miliónmi dolárov.

Príbeh jasne ukázal ako funguje americké zdravotníctvo, často nefunkčný a komplikovaný systém poistenia, kresanie vyšetrení, predpisovanie druhoradých liekov a to len preto, aby ekonomicky nemocnica fungovala. Neexistovalo zľutovanie k pacientom, dôležité boli len čísla a prospech vybranej skupiny vedenia.

Čerešničkou na torte bolo dychberúci príbeh mladej ženy trpiacej leukémiou a jej kontroverzné liečenie. Jej lekárka rovnako ako Bell dbala len na zisky a aj pre ostatných pacientov predstavovala hrozbu. Predpisovala im zbytočnú a zlú liečbu a to len preto, lebo zarábala milióny. Neváhala tým aj zabiť pacientov a vždy si to zariadila tak, aby z toho vyšla nevinne.

Druhá séria, ktorá sa už zaradila medzi programy hlavnej televíznej sezóny, odštartovala v septembri a opäť nepoľavila. Tvorcovia mierne pootočili kormidlo, pridali viac vzťahových drám, tie však seriálu vôbec neublížili. Práve naopak, dodali mu akúsi civilnosť. Zamerali sa ďalší šokujúci obsah – pomôcky, náhrady kĺbov pre pacientov. Teda artikel v ktoromkoľvek zdravotníctve, na ktorom ryžujú viaceré strany. Inak to nie je ani v USA, kde „údajne“ platí prísna legislatíva. Tá neumožňuje použitie náhrad vyrobených v Číne. Všetko musí byť vyrobené v USA a všetko je prísne kontrolované. Aspoň na papieri.

Nové pokračovanie rozohralo príbehy rôznych pacientov a zástupkyne veľkého koncernu, ktorá postupne príde na to, že jej firma je jeden veľký podvod a všetky výrobky sú vyrábané v Číne za zlomok hodnoty, následne prebaľované v USA a zakladateľ sa stal z večera do rána miliardárom. Samozrejme musel získať pozíciu aj v nemocnici a tak nejaké omrvinky sa ušli aj vedeniu. Šialené ukážky toho, ako sa hazarduje so zdravím, zametanie stôp, skorumpované inštitúcie a snaha odstrániť jedincov, ktorí by mohli prezradiť dobre rozbehnutý biznis, aj to je druhá séria The Residenta.

Niet divu, že seriál si vydobyl pozíciu medzi ostatnými lekárskymi seriálmi a naďalej slávi úspech a naplno sa etabloval. V televíznej premiére si ho pravidelne pustí päť miliónov divákov, rating neklesá pod hranicu 1.0 a pre televíziu je teda stále zárukou potrebnej stability. Stačilo len niekoľko odvysielaných epizód druhej série a televízia už avizovala, že rozšíri aj druhú sériu. Z pôvodných 13 epizód bude mať 22 epizód a The Resident bude robiť spoločnosť divákom počas celej televíznej sezóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Resident #Matt Czuchry #Emily VanCamp