Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mal to byť nástupca kultového seriálu. Teraz začína príliš skoro nudiť

Najväčší jesenný hit ponúka premiérové epizódy aj v roku 2019 a má našliapnuté pokračovať v úspechoch, ktoré mal pred pár týždňami. Reč je o seriáli Manifest, ktorý si za krátky čas podmanil srdcia miliónov divákov.

15.01.2019 07:00
manifest, josh dallas, Foto:
Seriál s Manifest s hlavnými postavami začína evokovať prehnanú rodinnú drámu.
debata

Televízia NBC má pre fanúšikov pripravených ďalších sedem epizód, tie uzavrú poriadne zamotanú prvú sériu, ak sa dovtedy niečo nezmení a nepribudne objednávka na ďalšie časti. To by zrejme seriálu úplne podkoplo nohy.

Už aj tak poriadne zamotaný seriál nepotrebuje ďalšie epizódy, ktoré by všetko ešte zhoršili. Po rokoch sa na obrazovky vrátil seriál, ktorý svojim espritom evokuje legendárnych seriál Lost (Nezvestní). Zdá sa, že história sa bude opäť opakovať a náročnú a kontroverznú tému o leteckej záhade ani teraz tvorcovia nevedia „ukočírovať“ a zamotávajú sa siete, ktorú si sami utkali. Času na nápravu nezostáva veľa. Ešte stále Manifest je ako takým lákadlom pre zvedavých divákov a tí veľmi skoro budú potrebovať aspoň zopár oporných bodov, ktoré im poskytnú dostatočné zadosťučinenie za doterajšie sledovanie a zároveň sa vytvorí ako taká perspektíva ďalších zápletiek.

Potvrdenie druhej série je len formalitou, keďže len samotná premiéra Manifestu po sčítaní všetkých údajov o sledovanosti prepísala dlhoročné rekordy pre NBC. Aj keď počas jesene krivka postupne začala klesať spolu s opadávajúcou zvedavosťou divákov, stále sa drží sa viac ako slušných úrovniach.

Od bombastických premiérových čísiel – 10.3 milióna divákov – si počas októbra seriál púšťalo okolo 7.5 milióna divákov, v novembri čosi vyše šiestich miliónov. Rating sa ešte pohybuje pomerne vysoko nad hranicou 1.0 a preto je Manifest v absolútnom bezpečí, aj keby ešte opadol záujem po aktuálne končiacej sa vianočnej pauze. Seriál sa vrátil na obrazovky po viac ako mesiaci a bola to jeho prvá skúška lojality publika.

Prvotný ošiaľ a nadšenie okolo Manifestu sa pomerne rýchlo začalo strácať. Dobre načrtnutý dej o leteckej záhade, keď plne obsadený Boeing má medzi odletom a príletom viac ako päťročnú časovú medzeru sa začal zamotávať skôr nezmyslami o súperení jednej rodiny a tajnými službami. Doteraz sa neobjavil ani náznak toho, čo sa mohlo s pasažiermi stať. To je doteraz najväčšia chyba. Počas prvých deviatich epizód diváci sledovali len príbeh rodiny Bena Stonea (Josh Dallas) ako snaží dať dokopy svoju rodinu a spolu so svojou sestrou policajtkou riešia záhady, ktoré im šepká akýsi vnútorný hlas.

Príliš skoro na nudu

Ten ich stále smeruje k ostatným členom lietadla, ktorí sú záhadne prepojení a tajné služby robia na vybraných jednotlivcoch pokusy. Chcú sa dostať na stopu akémusi teoretickému poznatku o možnosti mentálnej prepojenosti a možnému „božiemu“ hlasu, ktorý má našepkávať smrteľníkom. Niekto to nazýva intuícia, iný šiesty zmysel.

Veľkou súčasťou je povinná jazda pre štandardnú televízia priam povinná jazda – silný dôraz na rodinné hodnoty. Tento element je neraz mimoriadne rušivý, lepkavo patetický a zbytočný. Nejeden skeptik by to nazval typickou americkou čalamádou. Hlavný hrdina je ako rytier v nablýskanej zbroji a úplný amatér je razom prefíkanejší ako školení agenti, dokáže sa infiltrovať kam potrebuje a ide po stope akejsi vládnej konšpirácie.

Nateraz dej naznačuje, že by pointou Manifestu mohol byť pokus, ktorý akosi nevyšiel. Postupne sa odhaľujú rôzne ekonomické prepojenia firiem a tajných služieb a všetko to pôsobí nesúrodo. Narozdiel od seriálu Lost, ktorý sa skôr zameral na nadprirodzenú zápletku, pri Manifeste tvorcovia zvolili čisto pozemskú zápletku. Tá čoraz častejšie nevyvoláva potrebné emócie a potrebný drive pre ďalšie sledovanie. Alebo je to len zámer, ako odviesť pozornosť divákov iným smerom a príprava na ďalšie pokračovanie, ktoré bude musieť udržať napätie?

Jedno je isté, ak nadchádzajúce zimné epizódy nezačnú dávať dôraz na atraktívnu záhadu, tak veľmi skoro sa stratí lesk potenciálneho hitu a zostane priestor pre ďalšiu kritiku rovnako ako pri Lost, v ktorého prípade dodnes nevedia fanúšikovia „prekúsnuť“ koniec seriálu. Každopádne tento seriál sa dožil šiestich sezón a prvé problémy sa začali objavovať oveľa neskôr ako v prípade Manifestu, ten má za sebou len zopár epizód prvej série a to je veľmi skoro na to, aby mal seriál s ambíciou byť hitom, akýkoľvek kreatívny problém.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Josh Dallas #oseriáloch #Manifest