Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zabudnite na starú a hlúpu Sabrinu. Tento čarodejnícky horor sa naozaj vydaril!

Kto by si nepamätal Sabrinu – mladú čarodejnicu a jej príbehy zo strednej školy plné humoru a poučenia? Príbeh, ktorý bol naivný, odľahčený, neraz primitívny a banálny, ale mal svoje čaro a seriál sledovali milióny divákov po celom svete a dočkal sa siedmich sérií.

03.12.2018 07:00
debata (1)
Netflix zveril úlohu Sabriny herečke Kiernan... Foto: Netflix
sabrina, kiernan shipka, chilling adventures of sabrina, Netflix zveril úlohu Sabriny herečke Kiernan Shipke, tá sa jej zhostila brilantne.

Tieto zaryté spomienky sa snaží Netflix od konca októbra tvrdo vykoreniť svojou novou verziou Sabriny, ktorá popiera všetko, na čo si všetci pamätajú. Dajte zbohom vysmiatej Sabrine, milým tetuškám Zelde a Hilde a lacno pôsobiacej makete hovoriaceho kocúra Salema.

Teraz je – našťastie – všetko inak. Diváci sa ocitnú opäť v mestečku Greendale, kde to vyzerá tak, že je celoročne Halloween. Lenže tu naozaj vládne temnota a čary. Chilling Adventures of Sabrina je hororovou adaptáciou príbehov mladej dievčiny, ktorá je polovičnou smrteľníčkou a čarodejnicou a v predvečer svojich 16. narodenín ju čaká magický krst, počas ktorého sa má upísať službe diablovi, ktorý ju obdarí mocou a večnou mladosťou. Tento rituál funguje odnepamäti a nikto sa neodvážil ho porušiť. Až doteraz.

Povedomý príbeh, nové spracovanie

Sabrina navštevuje miestnu školu, kde je šťastná. Má lásku Harveyho a svoje verné priateľky Roz a Susie. Nevadí jej, že vedie dvojitý život. V škole sa tvári ako bežná smrteľníčka, doma je plnohodnotná čarodejnica. Žije so svojimi tetami Hildou a Zeldou, ktoré vedú miestne pohrebníctvo a nechýba ani Sabrinin bratranec Ambrose, ktorý si odpykáva stáročné domáce väzenie. S jej blížiacimi narodeninami v mladej dievčine rastie rozpor medzi jej čarodejníckym dedičstvom a obyčajným životom. Nechce opustiť milované mesto, milovaných priateľov, svoju lásku a nastúpiť na Akadémiu nevídaných umení, kde sa bude zdokonaľovať v čarovaní.

Ako polovičná čarodejnica je odjakživa terčom zbytku covenu a ak by sa poddala satanovi, musela by naveky bojovať o svoje miesto medzi čarodejníkmi, ktorí ju akosi vytláčajú na vedľajšiu koľaj. Nakoniec odmietne podstúpiť temný krst a začne sa dobrodružstvo, ktoré ani nečakala, že rozpúta. O jej dušu má enormný záujem temný pán a robí všetko preto, aby si vynútil jej poslušnosť. Ona sa však nebojí a hľadá výnimku v starovekých pravidlách a chce žiť svoj život ako doteraz. Čo je inak neprípustné.

Netflix opäť dokázal, že dokáže priniesť skvelé a zábavné dielo, ktoré je notoricky známe a zároveň mu dať punc originality. Nové spracovanie Sabriny zbúralo všetko, čo sa kedysi vysielalo. Na starú „prihlúplu“ Sabrinu treba zabudnúť. Jej aktuálna verzia prináša zábavu, humor, ale zároveň temnotu, kvapku hororu a samozrejme aktuálne spoločenské témy, ktoré sú zakomponované do deja. Ako inak sa rieši sexualita tínedžerov, diskriminácia, postavenie žien. Teda klasický netflixovský mix potrebný na dostatočné rozvírenie hladiny a upútanie pozornosti divákov po celom svete.

Nie všetko je ideálne

Ale aj Sabrina má svoje problémy a muchy, desaťdielna prvá séria nie je bez chýb. Nájde sa tu kopec klišé a pátosu, najmä, keď sú na obraze „pozemské“ zápletky. Rozprávková a čistá láska medzi Sabrinou a Harveym, šikanovanie spolužiačky, ktorá sa viac štylizuje do mužskej pozície. Neraz Sabrina pôsobí ako mix seriálov 13 Reasons Why a Insatiable, kde sa miesia závažné témy s tými povrchnými. Povinná vata neraz brzdí dobre rozbehnutý príbeh a hoci sú tieto zápletky potrebné ako isté posolstvo, ktoré chce seriál povedať, sem-tam sú dôvodom, že všetko začne haprovať.

Problémom je aj veľké množstvo postáv, ktoré sa strieda v jednotlivých scénach. Opäť sú v podstate striktne rozdelené na obyčajný a nadprirodzený svet s minimom presahov. Pričom najväčšími ťahúňmi je len niekoľko charakterov. Pochopiteľne je to Sabrina, Harvey, tety Zelda s Hilda, teda tie najzaujímavejšie postavičky. Iste, je tu aj madam Satan, čiernokňažník Blackwood, zvrátené trio mladých čarodejníc, sám temný pán. Sú len menším kúskom rozsiahlejšej skladačky, ktorú dávajú dokopy iné charaktery. Pričom nestrácajú svoje čaro, pretože ich majú v rukách skvelí hereckí predstavitelia.

Skvelý kasting = zaujímavé postavy

Streamovací gigant je už povestný svojim vždy vydareným kastingom jednotlivých postáv. Kiernan Shipka ako Sabrina je priam skvelá, keď lavíruje medzi dvoma svetmi. Svojej postave dodáva potrebnú ľudskosť a civilnosť vo svete plnom temna a okultizmu. Pričom jej nepoškrvnená láska s Harveym (Ross Lynch) je akýmsi svietiacim majákom v temnote. Lahôdkou je aj teda Zelda v podaní Mirandy Otto. V tejto verzii tvorcovia dohnali vzťah magických sestier Hildy (Lucy Davis) a Zeldy na hranu. Žiadna idylka sa nekoná a panovačná a tvrdá Zelda holduje pravidelnému zabíjaniu svojej nesmrteľnej sestry, aby ju zakopala na cintoríne pred domom, aby si submisívna Hilda vzala ponaučenie do budúcna, keď nebude dodržiavať jej prísne vedenie rodiny a odkazu Spellmanovcov.

Zelda je poňatá ako štýlová madam, na úrovni, vždy dokonale upravená, dokonale chladná, prísna a možno zviazaná strachom vybočiť zo stáročných koľají a núti aj ostatných členov sekať dobrotu a nepútať zbytočnú pozornosť. Miranda Otto sa zhostila tejto úlohy bezkonkurenčne a neraz zatieni všetkých na scéne a strháva na seba všetku pozornosť, ktorá je podporená trefným scenárom plným narážok na temného pána, okultizmu, rituálov, čiernej mágie a nuáns s pohrebníctvom, ktoré vedie a je zdrojom ľudským tiel, ktoré sú potrebné na rôzne rituály alebo zdrojom mäsa, ktoré si sem-tam uvaria ako lahôdku.

Originálny vizuál

Omnoho zaujímavejšie teda pôsobí magický svet, ktorý je dokonale vykreslený. Netflix sa opäť do najmenších detailov vyhral s vizuálom celého seriálu, počnúc zvláštne vyznievajúcimi interiérmi končiac štylizovanými exteriérmi. Jediným rušivým elementom je neraz „prepísknuté“ snímanie kamery, ktoré je akoby zahmlené a zaoblené. V mnohých prípadoch dodáva akýsi umelecký a štylizovaný „feeling“, ktorý je potrebný na dokreslenie okultnej atmosféry, neraz je však navyše a doslova ruší a kazí dojem. Menej je niekedy viac.

Inak atmosféra plná tmy, hmly, gýčových kostýmov, exteriérov funguje tak ako má. Nie prvoplánovo hororová, divák sa nemusí obávať, že po zhliadnutí prvej sa bude báť ísť počas noci po ulici. Tvorcovia temnotu dodali všade, avšak príbeh má za úlohu skôr pobaviť a priniesť nenáročnú nádielku pre fanúšikov tohto žánru. Jednoducho dodali Sabrine presne to, čo potrebovala. Dôstojné spracovanie.

Navyše Chilling Adventures of Sabrina je opäť retro seriálom, ktorý vie očariť, keďže tento rok Netflix „nedodal“ novú sériu Stranger Things. Sabrina je skvelou alternatívou. Navyše, Netflix potichu pripravil aj špeciálnu vianočnú epizódu, ktorú sprístupní 14. decembra a druhá séria sa už teraz nakrúca. Magický svet diváci len tak ľahko neopustia, temný pán má s každým svoje plány.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Kiernan Shipka #oseriáloch #Chilling Adventures of Sabrina