Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čo sa to deje? Ďalšiemu seriálovemu veteránovi klesá sledovanosť

Zdá sa, že aktuálna televízna sezóna nepraje seriálovým veteránom. Inak neohrozené hity majú tento rok po prvýkrát v ich histórii reálny problém s poklesom sledovanosti. Okrem Teórie veľkého tresku, ktorá sa nepríjemne zošmykla a najnižšie hodnoty doteraz, rovnaký problém má aj Klinika Grace (Grey's Anatomy), tá koncom septembra odštartovala neuveriteľnú 15. sezónu.

31.10.2018 07:00
greys anatomy, klinika grace, ellen pompeo, Foto:
Nad Klinikou Grace sa zmráka. Odchod avizuje aj hlavná predstaviteľka herečka Ellen Pompeo.
debata (7)

Tá od svojho začiatku zaznamenala nelichotivý pokles. Rovnako ako Teória veľkého tresku, tak aj Klinika Grace avizuje svoj blížiaci sa koniec. Všetko nasvedčuje tomu, že nadchádzajúca 16. séria bude posledná. Keďže hlavná predstaviteľka Ellen Pompeo reálne uvažuje, že dá bodku za touto fázou jej kariéry.

Posledných niekoľko sérii malo stabilnú sledovanosť niekde na úrovni 8 miliónov divákov, rating neklesol pod dvojpercentnú hranicu, čo bolo pre televíziu ABC heroický výkon, keďže výkon seriálov naprieč televíziami kontinuálne klesá a ich životnosť sa skracuje. To však nebol prípad Kliniky Grace, ktorá sa stala prirodzenou súčasťou domácností a diváckou základňou neotriasli ani odchody veľkých hviezd a príchody nových postáv. Rovnako sledovali vždy nové a nové zápletky a neochvejne boli zvedaví na ďalšie osudy obľúbených lekárov zo Seattlu.

Teraz však nastala zmena. Už samotná premiéra najnovšej série predznamenala nové pomery, ktoré sa stali pre túto seriálovú stálicu novým štandardom. Krivka sa zošuchla na hranicu 6.5 milióna divákov, rating rovnako nabral klesajúci smer na úroveň 1.6. Ešte premiéra sa dokázala vyškriabať nad hranicu siedmich miliónov s ratingom 1.9. Donedávna najsledovanejšia lekárska dráma v USA sa musí zmieriť, že pominuli časy, keď bez problémov rating preskakoval hranicu dvoch percent.

Komplikovanejšie časy seriálu sa začali ešte počas minulej sezóny, keď televízia ABC dala zelenú ďalšej lekárskej drámy na svojich obrazovkách. Novinka The Good Doctor, ktorá nedávno mala premiéru aj na Slovensku, si získala rýchlo veľkú fanúšikovskú základňu. Príbeh o autistickom lekárovi Shaunovi vtedy zosadil Kliniku Grace z trónu najsledovanejšej lekárskej drámy.

Vzhľadom na dlhodobo nadpriemerné výsledky Kliniky Grace aj súčasne poklesy ešte neznamenajú tragédiu, aktuálne dosahované stále patria medzi tie najlepšie, ktoré seriály z dielne televízie ABC dosahujú. Aktuálne je táto televízia „rada“, keď jej seriály sa dostanú k ratingovej hranici 1.0. Počas tejto sezóny sa dokonca karta obrátila a Klinika Grace opäť poráža aj Dobrého doktora.

Jedným dychom však treba dodať, že najnovšia séria Kliniky sa začala dejovo naozaj najslabšie. Bývali časy, keď začiatky sezón a ich konce boli kreatívne výbušné. Túto sériu tvorcovia avizovali, že sa sústredia na vzťahy a najmä na hlavnú postavu Meredith Greyovú, pre ktorú po rokoch avizujú novú lásku. Od smrti Dereka v 11. sérii sa Meredith uzavrela pred svetom lásky a keď sa mu raz otvorila, dostala nelichotivú ranu a tak „vydala za prácu“. Počas tejto sezóny sa má všetko zmeniť a Meredith by mala nájsť novú spriaznenú dušu, čo len predznamenáva, že koniec seriálu je zrejme naozaj za rohom.

Hoci herečka Ellen Pompeo údajne ešte nespravila záväzné rozhodnutie, dosť výrazne naznačila, že podľa nej už seriál povedal väčšinu príbehov, ktoré mohol. Jej kontrakt vyprší s koncom 16. série a zrejme ho už nepredĺži. Navyše táto séria je chudobnejšia o dve hlavné postavy, ktoré nečakane dostali padáka na konci štrnástej. Viac sa v deji neobjavujú Jessica Capshaw (Arizona) a Sarah Drew (April), rovnako aj herec Jessie Williams (Jackson) požiadal tvorcov o malú dovolenku a tak po úvodnej časti sa z deja vytratil a nateraz nie je známe, kedy sa znova objaví. Stále však patrí medzi hlavné postavy.

Ďalší odchod?

Aby toho nebolo málo, objavili sa indície, že by seriál mohla opustiť ďalšia postava, ktorá sa v seriáli objavuje od samotného začiatku. Server TVLine zverejnil „tajnú“ informáciu, ktorá hovorí jasne o odchode milovanej postavy a kandidátov na vyriešenie tejto záhady je len zopár. Najhorúcejším kandidátom je práve Klinika Grace, kde po rokoch vysielania zostali len štyria pôvodní členovia zostavy. Okrem Ellen Pompeo je tu ešte Justin Chambers (Alex Karev), Chandra Wilson (Miranda Baileyová) a James Pickens Jr. (Richard Weber).

Hádanka hovorí o tom, že dlhoročný člen jednej z drám požiadal tvorcov o odchod v rámci aktuálne vysielanej série. Keďže tvorcovia jeho prianie rešpektovali a majú dostatok času na napísanie záveru pre túto postavu, tak nechcú meno prezradiť, aby sa nezmizol moment prekvapenia. Hoci to nie je oficiálne potvrdené, najviac skloňovaným seriálom, ktorého sa táto hádanka týka je Klinika Grace a je len ťažko predstaviteľné, ktorí z menovaných hercov by sa mohol vytratiť z deja.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Ellen Pompeo #oseriáloch