Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza prekvapuje. Slovákom ponúkne najlepší seriál minulého roka

Zahraničné seriály v posledných rokoch nemajú na Slovensku na ružiach ustlané. Kedysi boli pevnou súčasťou hlavného vysielania a sledovali ich masy, dnes sú mimo. Slovenské televízie častokrát rezignovali aj na tie najväčšie zahraničné hity a vysielajú najnovšie série s niekoľkoročným oneskorením, teda ak vôbec sa dostanú do našich končín.

15.10.2018 07:00
dobrý doktor, the good doctor, good doctor,... Foto:
Najúspešnejší seriál minulého roka štartuje na Slovensku. Od pondelka o 19:20 na televízii Doma.
debata (27)

Obľúbené seriály sa z hlavných staníc dostali na tie menšie, kde neraz hapruje propagácia a diváci neraz ani len netušia, že sa kvalitné kúsky vôbec vysielajú. Raz za čas sa však vyskytnú výnimky a jednou z nich prekvapila aj televízia Markíza, ktorá v pondelok večer na menšej stanici Doma začne vysielať najúspešnejší seriál minulého roka – lekársku drámu The Good Doctor (Dobrý doktor).

Nástrahou tohto výnimočného seriálového kúsku je načasovanie vysielania. Nezodpovedanou záhadou sa javí nasadenie na 19:20 počas týždňa, keď drvivá väčšina Slovákov sleduje spravodajstvo a existuje len veľmi malá skupinka divákov, ktorá by mohla vysielanie Dobrého doktora využiť. Je to ďalší príklad toho, ako fungujú slovenské televízie, keď už zaplatia drahé vysielacie práva, slovenský dabing a nakoniec seriál pochovajú v slote, v ktorom neexistuje reálna šanca, aby vynikol. A práve seriál od tvorcov legendárneho doktora Housa si to zaslúži.

Dobrý doktor vyniká nielen brilatne stvárneným hlavným hrdinom, ale aj scenárom a témami, ktoré nie sú často na pretrase – a to je integrácia znevýhodnených ľudí. Shaun Muprhy je neobyčajne talentovaný lekár s brilatnou mysľou, je však autista. Shauna stvárňuje herec Eddie Highmore, ktorý patrí medzi najväčšie herecké talenty mladej generácie.

Jeho prejav je autentický, dáva svojej postave potrebnú jemnosť, neohrabanosť, roztomilosť, ale zároveň divákovi ponúka priestor na melanchóliu a potrebné zamyslenie sa o vážnosti celej problematiky socializácie.

Trefne vyskladaný scenár konfrontuje „svet zdravých“ s ich predsudkami, odstupom voči hlavnému predstaviteľovi. Shaun nechápe sociálne interakcie a preto okamžite nastavuje zrkadlo arogantným kolegom, ktorí ho okato a bez škrupúľ považujú za niečo „vadné“, otravné a obťažujúce. Veľkým plusom je zaujímavo vyriešený vizuál seriálu, ktorý ponúka divákom možnosť pochopiť fungovanie tela. Hlavný hrdina vo svojej geniálnej predstavivosti vidí fungovanie celého organizmu a do toho sú vsunuté vysvetlenia, čo, ako a prečo (ne)funguje v ľudskom tele.

Krutý svet

Tvorcovia bez servítky ukázali v plnej nahote „svet zdravých“, ktorý je reprezentovaný vedením nemocnice. To spočiatku odmietalo prijať Shauna do rezidentského programu. Svoje rozhodnutie zmenili iba kvôli možnej negatívnej reklame. Chcú tak využiť príležitosť, aby mohli odstrániť riaditeľa nemocnice Dr. Glassmana, ktorý sa zaňho zaručil. Ich egoistický kolega Dr. Andrews sa už nevie dočkať, kým vyprší polročná lehota a on bude hlasovať za vyhodenie Shauna a Glassmana.

Shaun nemá na ružiach ustlané ani na nemocničných chodbách, keďže je členom tímu vedeným arogantným a neohrabaným Dr. Mendelezom. Ten mu cielene dáva podradné úlohy a nechce si pripustiť, že má pri sebe geniálneho chirurga, ktorý potrebuje len trochu iný prístup. Každá epizóda dáva možnosť Shaunovi zahviezdiť, no razom je jeho cesta nahor uťatá tvrdým pádom – jeho zásluhy si pripíšu iní kolegovia. Svetlou výnimkou je Dr. Brownová, ktorá má ľudsky najbližšie k Shaunovi, no nateraz sa drží v úzadí, aby neohrozila svoju pozíciu.

Druhá strana týchto dvoch odlišných svetov je vykreslená kruto a bezcitne. Narazili do seba dva svety, ktoré sa veľmi ťažko znášajú a chápu a možno práve The Good Doctor pomôže malou časťou k pochopeniu toho, že nie všetko iné je aj zlé.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Good Doctor #televízia Markíza #Dobrý doktor