Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix jedného prezidenta USA vykopol, druhého s radosťou privítal

Streamovací gigant opäť prekvapil, opäť pozitívne. Netflix neustále prináša vlastnú tvorbu a popritom stíha zachraňovať zrušené seriály z tradičných televízií. Pred letom oznámil, že z FOXu preberie obľúbeného Lucifera, po lete avizuje príchod politickej drámy Designated Survivor, o ktorej si všetci už mysleli, že nemá šancu na záchranu.

13.09.2018 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
Nikto nečakal, že sa Designated Survivor s Kieferom Sutherlandom môže vrátiť, Netflix prekvapil a seriál zachránil.
debata

Príbeh o prezidentovi USA Tomovi Kirkmanovi (Kiefer Sutherland), ktorý je dosadený zákonom do najvyššej funkcie po najväčšom teroristickom útoku na krajinu sa pôvodne vysielal na televízii ABC, kde sa „dožil“ len dvoch sérií a celkovo 43 epizód. Designated Survivor bol ABC veľké sústo, ktorého výrobu sa nepodarilo ukočírovať.

Kameňom úrazu bolo neustále striedanie showrunnerov a preto sa nikdy nepodarilo dať seriálu ten správny drive. Začínal so skvelým a kontroverzným potenciálom, ktorý veľmi rýchlo zapadol prachom. Len počas prvej série sa vystriedali štyria hlavní tvorcovia a vo výsledku prvá séria sa mohla sústrediť na jednorázové „politické“ krízy a velebenie amerického spôsobu videnia sveta. Dlhodobé zápletky, ktoré by prepletali celú sériu v podstate absentovali, lebo každý zo showrunnerov mal iný pohľad nato, akoby mal seriál vyzerať.

Prvá séria mala len jednu svetlú chvíľku, keď sa vyriešil teroristický útok na Kapitol, za ktorým stála americká sekta, ktorá neverila systému a chceli nastoliť vlastný svetový poriadok. Nasledujúca séria už nevedela nadviazať na odkaz svojej predchodkyne a noví tvorcovia sa už definitívne sústredili na vykreslenie každodenného života v Bielom dome a sledovanosť zamierila smerom nadol.

V máji ABC oznámila, že Designated Survivor končí na jej obrazovkách. Zástupcovia televízie deklarovali snahu pokračovať aj s treťou sériou, avšak hlavným dôvodom stopky boli neustále zákulisné problémy a hoci to diváci zrejme ani nepostrehli, tak televízia zažívala veľký stres z výsledku, ktorý mala vysielať.

Okamžite sa rozbehli rokovania o tom, kto by mohol zrušený seriál prebrať. Štandardné televízie nemali záujem, vzhľadom na námet. Tento seriál sa nikdy nehodil do celonárodnej televízie, ktorá je zviazaná rôznymi kreatívnymi obmedzeniami. Od Designated Survivora sa očakávalo, že rozpovie kontroverzný politický príbeh a nebude sa báť kritizovať. Z potenciálneho seriálového tygra bolo nakoniec malé neškodné mačiatko.

Prirodzene sa pozornosť sústredila na Netflix, ktorý mal exkluzívnu dohodu s ABC a nové epizódy streamoval celosvetovo súbežne s vysielaním a seriálu tak zabezpečoval dostupnosť pre milióny divákov. To bol aj dôvod, prečo sa rátalo s tým, že Designated Survivor nezapadne prachom. Studená sprcha pre fanúšikov prišla veľmi skoro.

Ak televízia zruší seriál, platnosť zmlúv pre celý štáb trvá ešte mesiac. Ak má byť seriál zachránený, za tento krátky čas by sa mala uzavrieť nová dohoda. Inak sa môžu herci rýchlo rozutekať do nových projektov, čím sa znižujú šance na návrat.

Tento míľnik Designated Survivor prešvihol a nikto už nerátal s tým, že by existovala nejaká šanca na pokračovanie. Prekvapenie prišlo v septembri, keď Netflix oznámil, že dá seriálu druhú šancu a vznikne, na začiatok, 10-dielna tretia séria s pôvodným obsadením a ako inak s novým showrunnerom. Práve dlhé a komplikované rokovania o budúcnosti seriálu boli dôvodom, že pokračovanie nebolo oznámené oveľa skôr.

Druhá séria sa končila možným odhalením zradcu v Bielom dome, ktorý bol pri prezidentovi veľmi blízko a Kirkman oznámil svoju kandidatúru na ďalšie obdobie a chce sa uchádzať o voličov v reálnych voľbách. Tretia séria by mala nadviazať na tieto udalosti. Zostáva len dúfať, že teraz sa už dej nebude držať v úzadí a diváci dostanú plnohodnotný politický thriller, na ktorý márne čakali dva roky.

Nakrúcanie novej série sa začne ešte tento rok a premiéru bude mať v roku 2019. Tento rok sa Netflix rozlúči s iným prezidentom USA, teda Kevinom Spaceym a seriálom Dom z kariet. Posledná séria bude mať premiéru 2. novembra, už bez herca, ktorý je obvinený z rôznych sexuálnych škandálov. Za tieto prešľapy ho Netflix zo seriálu vykopol. Budúci rok privíta „svojho“ nového prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch