Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriálový prezident USA sa musí vysťahovať z Bieleho domu. Definitívne

Ani jedna z najväčších hereckých hviezd niekedy nie je zárukou toho, že sa podarí zrušenému seriálu nájsť nový domov. Ukážkovým príkladom je Designated Survivor. Herec Kiefer Sutherland sa nevráti ako prezident Kirkman do Bieleho domu a nádeje na prípadnú tretiu sériu už pohasli.

16.08.2018 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
Seriál Designated Survivor sa nepodarilo zachrániť. Kiefer Sutherland opäť hovorí o návrate k úlohe agenta Jacka Bauera zo seriálu 24.
debata

Keď v máji tohto roka televízia ABC zrušila svoju nevýkonnú drámu len po dvoch sériách, tvorcovia sebavedome tvrdili, že seriálu nájdu nový domov a seriál nadviaže na šokujúci záver. Tento rok mali extrémne šťastie seriály ako Lucifer, Expanse, Brooklyn Nine-Nine, ktoré si po zrušení na domovských staniciach skôr či neskôr našli nový domov a budú pokračovať minimálne jednou sériou. To mal byť prípad aj Designated Survivora. V hre bol primárne Netflix, ktorý mal uzatvorenú exkluzívnu dohodu s ABC o streamovaní premiérových epizód spolu s vysielaním.

A práve tento seriálový gigant je akýmsi novodobým záchranným kolesom pre zrušené seriály, vďaka nemu dostane Lucifer minimálne 10-dielnu 4. sériu a tvorenie pre streamovaciu službu dáva tvorcom omnoho väčšiu slobodu, ako keď sú zviazaní dohoda s plnoformátovými televíziami, ktoré pracujú na hektickejšom princípe, aby sa zabezpečilo vysielanie nových epizód. Netflix dlhodobo je priekopníkom a odmieta produkovať nové série v šibeničných termínoch. Diváci si musia na kvalitu istý čas počkať. Je to výhoda pre obe strany. Tvorcovia a štáby nie sú v časovom strese a zároveň sa bičuje zvedavosť fanúšikov, ktorým za odmenu je ponúknutá celá séria k zhliadnutiu.

Designated Survivor počas televíznych premiér nefungoval. Krivka sledovanosti počas celých dvoch rokov kontinuálne klesala, samotné finále seriálu si pozrelo už len 3.5 milióna divákov s ratingom 0.6. Rozhodnutie o zrušení bolo pre televíziu logickým vyvrcholením neatraktívneho vývoja sledovanosti. Televízny trh sa však mení a podobne ako pri Luciferovi sa zrejme diváci „skrývali“ niekde inde. A presne čoraz častejšou alternatívou voči televíziam sú streamovacie služby. Raketovo rastie počet divákov, ktorí odmietajú byť viazaní určeným dňom a časom, keď môžu „stretnúť“ svoj obľúbený seriál na obrazovkách. Diváci sú pánmi svojho času a sledujú programy, kedy chcú. Toto nepochopila ani televízia FOX, keď rušila Lucifera a Netflix len využil šancu a chňapol po nej, aby si udržal zaujímavú cieľovú skupinu divákov.

Práve záujem streamovacích služieb je novodobým meradlom úspechu seriálov. Ak začnú okolo nejakého krúžiť, znamená to, že skrýva v sebe potenciál, o ktorý majú záujem. A hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že Designated Survivor pohorel, nemusí to byť nutne pravda. Seriál bol sledovaný, len niekde inde, ako v televízii.

Vyzerá to tak, že problém tohto seriálu sa skrýval v jeho zákulisí. Ak televízia zruší seriál, štábu a hercom platí približne ešte mesiac zmluva s televíziou. To je ten magický čas, ked sú ešte viazaní k mŕtvemu projektu a štúdio začne urýchlene hľadať, kým sa hviezdy nerozpŕchnu do iných projektov. Pri Designated Survivorovi sa to nepodarilo a napríklad taký Kiefer Sutherland už nahlas hovorí o tom, že by sa vrátil k svojej ikonickej úlohe agenta Jacka Bauera zo seriálu 24, ktorého stváril v ôsmich sériách, pričom pri poslednej sérii sa zaprisahal, že túto etapu života vešá na klinec.

Zákulisie seriálu bolo mimoriadne turbulentné a produkciu seriálu sprevádzali problémy ešte v časoch, keď mal pred sebou televíznu premiéru. Designated Survivor sa začal pripravovať v turbulentných časoch, keď sa samotné USA ocitli v rôznych politických konfrontáciach. Tvorcovia sa nevedeli zhodnúť, akým smerom sa seriál bude uberať, pretože mapovať život v Bielom tak, aby tomu uverili diváci bolo po roku 2016 pomerne obtiažne. Preto len počas prvej série sa vymenila štvorica showrunnerov a bol to zázrak, že vôbec sa podarilo udržať seriál vo vysielaní.

To sa odrazilo, samozrejme, aj na kvalite seriálu, ktorý si nikdy nenašiel ten správny smer. Stal sa symbolom premárnených šancí a zápletiek. Pravidelne skĺzal do totálnych a ťažko uveriteľných politických, priam až patetických klišé, pričom sa neustále oslavovala osobnosť prezidenta, ktorý vie aj tie najväčšie prekážky vyriešiť v priebehu jednej epizódy. Príbehu bytostne chýbala pointa, ktorá by spájala série do jedného celku, čo bola daň za rozdrobené scenáristické zázemie. Logicky vznikol len priestor na epizódy s jednorázovou zápletkou.

Všetky náznaky dobrých zápletiek a politických súbojov boli nelogicky odpratané do úzadia a prednosť dostávali prázdne dialógy postáv, ktoré sa „premávali“ po chodbách Bieleho domu.

A práve toto bol dôvod, prečo televízia ABC dala ruky preč od tretej série. Podľa vedenia bolo pokračovanie v hre, lenže mu došla trpezlivosť so zámemím, ktoré sa nevedela zastabilizovať a už nechceli riskovať aj tretí turbulentný rok. Riešením mohol byť práve Netflix, ktorý by vedel garantovať dostatočný čas tvorcom na tvorbu série a omhoho väčšiu slobodu priniesť aj kontroverzné témy, ktoré sa nehodia do plnoformátovej televízie.

Vzácny čas na záchranu však vypršal a Designated Survivor svoju druhú šancu nevyužije.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch