Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Doteraz neohrozená Klinika Grace spoznala pachuť neúspechu

Obľúbená lekárska drámy Klinika Grace (Grey's Anatomy) na jeseň vstúpi do 15. sezóny. Tá štrnásta však bola prekvapujúcu doteraz najslabšia. Seriál bol žiarivou stálicou televízie ABC. Ako sa hovorí, nič netrvá večne. A to je prípad aj tohto seriálu.

26.06.2018 07:00
debata
Ellen Pompeo má garantované účinkovanie v... Foto: ABC
ellen pompeo, klinika grace, greys anatomy, Ellen Pompeo má garantované účinkovanie v úspešnej dráme až potenciálnej 16. sezóny.

Klinika Grace bola dlhé roky neohrozene kraľovala v rebríčku najsledovanejších drám. Žiaden zo seriálov ju nikdy nevedel prekonať, pričom vývoj sledovanosti seriálu bol priam ukážkový a mimoriadne stabilný. Nech sa dialo čokoľvek, seriál mal stabilnú sledovanosť. Neovplyvnili ju ani odchody veľkých hviezd a príchod nových postáv, ktoré častokrát nezabodovali. Tvorcom sa, jednoducho, podarilo za tie roky vybudovať akýsi zvyk medzi divákmi a seriál sa stal členom rodín.

Štrnásta séria však ukončila túto púť plnú úspechov. Z trónu najsledovanejšej drámy ju zosadila novinka The Good Doctor, ktorá sa stala aj najsledovanejšou novinkou celej sezóny. Príbeh o autistickom lekárovi úplne opantal divákov. Mladý Shaun Muprhy sa stal jednotkou a tak po naozaj dlhých rokoch sa Klinika Grace musela uspokojiť s druhým miestom. Aj keď s prihliadnutím nato, že ide o jeden z najdlhšie vysielaných seriálov na svete, stále ide o úspech.

Zlom nastal počas tohtoročnej jari, keď sledovanosť začala nezvykle klesať na úroveň, kde doteraz ešte nikdy nebola. Posledné roky si seriál udržoval osem miliónovú sledovanosť a rekordný rating na úrovni 2.0.

Lenže diváci sa dozvedeli v prvých mesiacoch tohto roka, že seriál opustia dve divácky mimoriadne obľúbené postavy – Arizona Robbins (Jessica Capshaw) a April Kepner (Sarah Drew) a po prvýkrát v histórii seriálu to zamávalo aj so sledovanosťou. Je teda zjavné, že s pribúdajúcimi sériámi sú diváci čoraz citlivejší na odchody obľúbených postáv.

Zaujímavosťou je, že nič podobné sa nestalo ani, keď odchod ohlásili najväčšie hviezdy seriálu ako Sandra Oh (Cristina Yang) alebo Patrick Dempsey (Derek Sheperd). V deji sa vystriedalo už niekoľko desiatok postáv, stálicou však zostáva hlavná predstaviteľka Ellen Pompeo, ktorá s televíziou podpísala nový multimiliónový kontrakt, ktorý „nenápadne“ naznačuje, že Klinika Grace sa dožije minimálne až 16 sezón a to nie je konečné číslo.

Otázkou je, či dokáže Meredith Grey potiahnuť seriálu aj svojich hviezdnych kolegov. Po oznámení odchodu dvoch doktoriek, krivka sa prepadla o viac ako milión na nelichotivých 6.5 milióna divákov a na rating iba 1.4. Čo boli najslabšie výsledky za celých 14 rokov vysielania. Tento prepad trval niekoľko týždňov, kým reputáciu nezachránilo až samotné finále a fanúšikovia boli zvedaví, ako sa scenáristi rozlúčia s Arizonou a April. Našťastie obom dopriali šťastný koniec a teda je stále otvorená možnosť, že jedného dňa sa vrátia.

Rovnako ako postava kardiochirurgičky Teddy Altman (Kim Raver), ktorá hlási návrat v plnom rozsahu. Od pripravovanej 15. série sa stane opäť jednou z hlavných postáv, pričom zo seriálu odišla na konci 8. série. Teddy taktiež patrila medzi mimoriadne obľúbené postavy.

Samotné finále si opäť pozrelo štandarných osem miliónov divákov, bude preto zaujímavé sledovať, ako budú diváci zvedaví na ďalšie pokračovanie. Klinika Grace sa vráti koncom septembra s 15. sezónou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Ellen Pompeo #Grey´s Anatomy #oseriáloch