Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nakrúcanie Hry o tróny je takmer na konci. Kto zničil Kráľovo prístavisko?

Nakrúcanie najdrahšieho a najsledovanejšieho televízneho seriálu Hra o tróny sa blíži ku koncu. Milióny oddaných, priam závislých fanúšikov striehnu na každú novú informáciu o napínavom deji. Na posledných "špiónskych" fotografiách z filmovania sú obhorené múry domov i strážnych veží, plamene olizujúce hradby, dym, ruiny. Na zhorenisko sa premenilo hlavné mesto Západozeme - Kráľovo prístavisko.

17.06.2018 07:00
hra o tróny, game of thrones, kráľovo prístavisko, Foto:
Takto sa v seriáli, vďaka efektom, zmení Dubrovník na Kráľovo prístavisko.
debata (1)

Ako sa krvavá fantasy sága televízie HBO skončí? Kto a kedy zomrie? Aké nové efekty ukážu tvorcovia? Odpovede nepoznajú ani predstavitelia hlavných úloh veľkolepej epopeje. Rozuzlenie deja je prísne strážené, nakrúca sa niekoľko koncov, aby na verejnosť predčasne neunikol ten správny.

Historické centrum chorvátskeho mesta... Foto: SHUTTERSTOCK
dubrovnik, Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovnik, kroré sa v seriáli mení na Kráľovo prístavisko.

Seriál Hra o tróny vznikol na základe legendárnej série kníh amerického spisovateľ Georgea R. R. Martina – Pieseň ľadu a ohňa. Filmári David Benioff a D. B. Weiss z komplikovaného a tajomného príbehu urobili ohromujúce dielo, ktoré sa preslávilo naturalistickým, detailným zobrazovaním krutosti, násilia i nahoty a sexuálnych scén. Nič nebolo tabu, ani incest či zákerná vražda dieťaťa.

Divákov dráždi a do šialenstva privádza však najmä neistota a šokujúce dejové zvraty. Nútia ich s napätím pozerať sa na každú ďalšiu časť. Nik si totiž nie je istý, či prežije jeho obľúbený hrdina. Od nečakanej popravy jednej z hlavných postáv na konci prvej série – Neda Starka (Sean Bean) – totiž tvorcovia neváhali pripraviť o život ktorúkoľvek z hlavných figúr.

Kto napokon zvíťazí a prežije

Ošiaľ, ktorý nastal po prvej klapke nakrúcania poslednej ôsmej série seriálu, je náramný. Ešte nikdy v histórii televízie sa tak nesledoval každý deň nakrúcania. Fanúšikovia prenasledovali filmárov, aby zistili, kto napokon zvíťazí a prežije.

Starobylé rody vládnuce siedmim kráľovstvám Západozeme sú do krvi rozhádané, intrigujú, vraždia sa najodpornejšími spôsobmi, len aby získali Železný trón a s ním aj vládu nad všetkými a všetkým, alebo sa iba pomstili za dávne urážky, krivdy či vraždy. A pritom sa na nich všetkých valí krutá zima a s ňou armáda mŕtvych Nočného kráľa, ktorému je celkom jedno, či niekto patrí k vznešenému rodu Targaryen, Stark, Lannister, Baratheon či Martell.

Prežije Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) – matka drakov? Čo jej milenec Jon Snow (Kit Harington), o ktorom sa diváci v poslednej sérii dozvedeli, že nie je bastard, ale jej synovec a utajený právoplatný dedič Železného trónu so vznešeným priezviskom Targaryen? Ako skončí trpaslík Tyrion Lannister (Peter Dinklage)? Čo čaká krutú a zákernú vládkyňu Kráľovho prístaviska Cersei Lannister (Lena Headey)? Kam osud zavedie jej brata i milenca Jaime Lannistera (Nikolaj Coster-Waldau), ktorý ju opustil?

Krvavá sága je v knižnej podobe taká komplikovaná, že ju televízni tvorcovia museli výrazne zjednodušiť. Samotný spisovateľ sa tak zamotal do vlastnej pavučiny, že dopísanie konca príbehu ustavične odkladá. Televízia však nečaká. Martin preto HBO prezradil, ako plánuje v knihách ságu ukončiť, ale keďže je známy svojou nevyspytateľnosťou, môže sa stať, že televízna a knižná verzia budú napokon celkom odlišné.

Nič sa však nezmení na tom, že David Benioff a D. B. Weiss z Martinovej ságy urobili celosvetový fenomén. Veď už dávno sa hovorí, že televízna zábava sa delí na obdobie pred Hrou o tróny a po nej.

Dubrovník z lepenky a plátna

Posledná séria seriálu sa rodí na Islande, v Chorvátsku, v Španielsku. Väčšina scén však vzniká ukrytá v írskych ateliéroch Titanic Studios v Belfaste. Po tom, čo sa filmári museli odsťahovať z Dubrovníka, sa pozornosť fanúšikov obrátila práve sem.

Vybudovali tam totiž monumentálne kulisy – napodobeninu starobylej metropoly Dalmácie, ktorá výrazne upravená animátormi v seriáli predstavuje hlavné mesto Západozeme – Kráľovo prístavisko. Kópiu za milión dolárov filmári postavili pre záverečné zábery. V naozajstnom meste zapísanom v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO im totiž nedovolili demolovať, ničiť a páliť scénu tak, ako by potrebovali.

Pre ôsmu sériu sa preto v ozajstnom Dubrovníku nakrúcali len „pokojné“ udalosti. Hoci sa všetko malo uskutočniť v úplnom utajení a štáb dal uzavrieť a strážiť okolie, novinárom i fanúšikom sa podarilo vyfotografovať nakrúcanie niekoľkých okamihov, na slávnych hradbách dokonca aj najväčšie hviezdy Kita Harringtona, Lenu Headey v novom kostýme, ale aj Emiliu Clarke.

Na pľaci v Belfaste sa zase objavila aj zelená maketa – základ pre vytvorenie obrovského draka. Všetko teda nasvedčuje tomu, že sa splní špekulácia, podľa ktorej Kráľovo prístavisko zničí drak. Nevie sa však ktorý – či ohnivý Drogon kráľovnej Daenerys, alebo ľadový Viserion Nočného kráľa a jeho armády mŕtvych v smrteľnom ťažení. Tak či onak, vo výsledku bude celá posledná séria nezabudnuteľná a posledný monumentálny boj medzi živými a mŕtvymi prinesie veľa obetí.

Seriál si získal renomé i srdcia fanúšikov aj... Foto: HBO
daenerys, game of thrones, hra o tróny, drak, Seriál si získal renomé i srdcia fanúšikov aj vďaka veľkolepým filmovýkm trikom a efektom.

Hry o tróny

  • Najdrahší seriál na svete. O prvenstvo súperí s Priateľmi, v ich prípade však väčšina rozpočtu išla na miliónové honoráre pre herecké hviezdy; v Hre o tróny väčšinu rozpočtu minú na samotné nakrúcanie a špeciálne efekty.
  • Hra o tróny je najsťahovanejší seriál na svete – počet nelegálnych stiahnutí 7. série z webu presahuje miliardu.
  • Záverečná ôsma séria seriálu bude mať šesť epizód.
  • Každá časť má byť extra dlhá, hovorí sa o 90 minútach.
  • Na každú epizódu majú tvorcovia k dispozícii rekordný rozpočet – 15 miliónov dolárov.
  • Plánuje sa nakrúcanie viacerých verzií konca príbehu, aby ani samotní herci netušili, ako ich postavy napokon dopadnú – cieľom je zabrániť predčasnému vyzradeniu záveru príbehu.
  • Kópia Kráľovho prístaviska (Dubrovníka) vyšla na milión dolárov (Časť, ktorá nakoniec „prežije“, poslúži ako základ pre ďalšie filmy. Čoskoro poslúži napríklad aj Georgeovi Lucasovi, ktorý si ju už bol osobne pozrieť. Práve pri napodobeninách stredovekých domov a v úzkych kamenných uličkách sa majú nakrúcať ďalšie Hviezdne vojny.)
  • Seriáloví draci majú predlohu v husiach, netopieroch a mačkách.
  • Jeden z mečov tvoriaci legendárny Železný trón obsahuje aj kópiu meča, ktorý nosil čarodejník Gandalf z Pána prsteňov.
  • V niektorých krajinách scény zobrazujúce nahotu a násilie rozostrujú, vystrihujú alebo sledovanie seriálu zakazujú

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch