Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kontroverzný seriál o šikane pokračuje, americkí rodičia sú proti

Je len veľmi málo seriálov, ktoré svojim kontroverzným obsahom vzbudzujú toľko vášní. Jedným z nich je 13 Reasons Why, v ktorom sa bez servítky hovorí o tej najhoršej šikane, samovražde, znásilnení, zlyhaniu systému, streľbe na školách.

20.07.2018 07:00
13 Reasons Why, jessica Foto:
Netflix bude ďalej hovoriť o kontroverzných témach, seriál 13 Reasons Why dostal aj 3. sériu.
debata

Netflix priniesol druhú sériu tohto seriálu v polovici mája a necelý mesiac od premiéry avizuje vznik aj tretej série, ktorá uzrie svetlo sveta v roku 2019. Mnohí sa pozastavujú nad tým, či je potrebné pokračovať v tomto príbehu, ktorý odkrýva totálne surové správanie teenagerov na stretnej škole. Prvé dve série sa zaoberali samovraždou mladej Hannah Bakerovej, ktorej zúfalý čin odštartoval lavínu odhalení a zlyhaní rodičovi, spolužiakov, ale aj zdanlivo dokonalého amerického systému.

Prvá séria sa považuje za dokonalý odraz súčasných pomerov, druhej sérii sa vyčítalo, že je zbytočná. Prečo? Údajne zbytočne celý príbeh samovraždy Hanny zamotala a odvrátila pozornosť od hlavného odkazu prvej série. Pointou pokračovania bol súdny proces, ktorý mal potrestať vinníkov. Je pravda, že počas ďalších trinástich epizód sa pôvodný príbeh ešte viac rozviedol a zamotal, ukázal však ďalší element pravdy. Teda pracovania s faktami, ako si ich každý môže prispôsobiť vo svoj prospech, respektíve, kto ako vníma vybranú situáciu.

Výsledkom boli rôzne interpretácie príbehov, ktoré rozpovedali možní vinníci. Zatiaľ sa pracovalo len s kazetami, v ktorých dievča vysvetlilo dôvody svojej samovraždy. V niektorých prípadoch to skutočne veľmi zbytočne znehodnotilo odkaz Hanny, v drvivej väčšine prípadov sa týmto krokom tvorcovia snažili podčiarknuť absolútnu krutosť mladých ľudí. Tí neváhali ani počas súdu klamať, prekrúcať, prispôsobiť si minulosť, ktorú spolu prežili. Predsalen mŕtvy nemôže pravdu obhájiť.

Zúfalá matka, ktorá prostredníctvom súdneho procesu sa chcela domôcť aspoň malej spravodlivosti bola svedkom bezbrehehého klamania, prekrúcania, ale aj dojemných priznaní, bolestných oľutovaní. Druhá séria bola rovnako dôležitá ako prvá, ukazovala dôsledky. Nielen dôsledky, ktoré môžu samovražda zanechať, ale najmä na životoch tých preživších. Niektorí našli vykúpenie, iným išlo len o jedno, za každú cenu, aj klamstvami, sa z tohto „problému“ so súdom vyvliecť.

Znova sa úplne otvorene, surovo hovorilo o smrti, šikane, absencii citov mladých ľudí, ktorí boli a sú schopní nevýslovne strašných činov. Druhá séria poukázala nato, ako systém v prvom rade chráni páchateľov a za každú cenu sa snaží spraviť z obetí tých, ktorí si to v podstate zaslúžili a boli to len slabí jedinci, ktorí neuniesli zvýšený tlak okolia.

Po 26 epizódach sa tento príbeh uzatvoril, no otvoril sa ďalší. Takisto mimoriadne aktuálny v amerických školách. Dobrou správou je, že tvorcovia netlačili na pílu a po dvoch sériách príbeh Hannah Bakerovej uzatvorili, hlavná hrdina sa s ňou symbolicky rozlúčil a súd jasne vyriekol verdikt, v ktorom absentovala spravodlivosť.

Keď sa zdalo, že na rade sú nové a lepšie začiatky, prišiel ďalší krutý čin. Kto si myslel, že v 13 Reasons Why po naturálne vyobrazenej samovražde nemôže prísť nič horšie, tak sa mýlil. Posledná epizóda obarila divákom mužským znásilnením, ktoré sa stalo predmetom najväčšej kritiky. Tento ohavný čin však odštartoval pointu tretej série.

Obeť znásilnenia prišla o zbytky svojej dôstojnosti a tak sa rozhodla spraviť posledný zúfalý čin. Vystrieľať svojich spolužiakov, hoci nakoniec to nespravil, hlavná téma ďalšej série je odhalená.

A práve proti ďalšiemu pokračovaniu ostro vystúpila únia amerických rodičov, ktorá sa cíti pobúrená témami, ktoré Netflix ponúka. Údajne seriál 13 Reasons Why spôsobuje traumy, keď otvorene hovorí o témach, ktoré sú tabu. Pred každou epizódou seriálu je zverejnené upozornenie o obsahu a kontakt na pomoc, ak niekto niečo podobné prežíva a bojí sa požiadať o pomoc. Seriál rozpútal vášnivé debaty nielen o šikane, hlásia obete, na vinníkov sa ukazuje prstom a konečne sa vníma táto téma ako problém, o ktorom je nutné hovoriť, najmä nahlas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #13 Reasons Why #oseriáloch