Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kde bolo, tam bolo sa skončilo. Bola to rozprávka bez emócií

V polovici mája, po siedmich rokoch, sa skončil niekdajší seriálový hit - Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo). Stihol mať dostatočný koniec.

19.06.2018 07:00
once upon a time, kde bolo tam bolo, popoluška,... Foto:
V siedmej sérii sa príbeh zameral na Popolušku a už dospelého Henryho.
debata

Keď sa seriál začínal, opantal desiatky miliónov divákov. Tvorcovia legendárnych Nezvestných (Lost) priniesli zaujímavý pohľad na notoricky známe postavičky, ktoré sa ocitli v našom svete bez mágie. Boli pod vplyvom temnej kliatby, ktorú na ne zoslala Zlá kráľovná, aby im zabránila mať svoj šťastný koniec. Nikto si nepamätal, kým naozaj je a ich nový osud bol diametrálne odlišný od toho, aký bol napísaný v knihách.

Seriál sa nakoniec dožil siedmich sezón, aj to horko-ťažko. Najsledovanejšia a najlepšia bola prvá séria. Priemerne ju sledovalo desať miliónov divákov, ktorí boli očarení neotrepanými zápletkami. Všetko sa zmenilo po finále, keď temná kliatba bola zničená a tvorcovia si ušili bič sami na seba. Odvtedy to išlo nielen so sledovanosťou, ale aj s úrovňou dole vodou. Do deja vstupovali čoraz častejšie rôzne ďalšie postavičky, napríklad Peter Pan, celé Ľadové kráľovstvo, Maleficent (Vládkyňa zla), Ariel, Cruella de Vil. Niektoré zarezonovali viac, iné menej.

Každopádne sa príbehy začali opakovať a zamotávať, postupne sa ukázalo, že hlavné postavy sú vždy nejakým spôsobom s novými nejako prepletené. Vznikala neprehľadná pavučina vzťahov a pôvodné čaro seriálu veľmi rýchlo vyprchalo. Čísla boli každý rok dostatočné nato, aby seriál dostával objednávku na ďalšiu sériu. Čo bolo aj pochopiteľné, keďže sa v deji predstavovali rozprávkové Disney postavičky, pričom televízia patrí pod tento koncern.

Príbeh sa dostal do slepej uličky počas šiestej série, keď už boli všetky hlavné postavy doslova vyžmýkané, prežili svoje pády, ale aj vzlety. Sledovanosť sa prepadla do nelichotivých hodnôt a čoraz častejšie sa začalo hovoriť o rýchlom konci seriálu. Tri milióny divákov počas nediel, dňa, ktorý je akousi najväčšou prestížou, bolo naozaj málo.

Tvorcovia a televízia prišli na šalamúnske riešenie. „Doprali“ seriálu reštart, dnes veľmi obľúbenú možnosť, keď chcú napraviť chyby, ktoré napáchali. Celé obsadenie dostalo vyhadzov, okrem štyroch. Herečka Jennifer Morrison odmietla ponuku pokračovať v 7. sérii, z pôvodného obsadenia dostala zelenú len Lana Parilla (Zlá kráľovná Regina), Colin O'Donoghue (Hook) a Robert Carlyle (Klingáč).

Siedma séria, ktorá odštartovala počas minuloročnej jesene, priniesla opäť pomerne zaujímavý príbeh, ktorý vo svojich začiatkoch zafungoval. Dej sa posunul o niekoľko rokov dopredu, bola tu nová kliatba, nové postavy, nové miesto. Sledovanosť išla však ešte nižšie. v priemere si nové epizódy pozrelo už len 2 milióny divákov, koniec bol neodvratný. Tvorcovia mali toľko sebareflexie, netlačili na pílu a tvrdohlavo netrvali na ôsmej série, o ktorej sa spočiatku hovorilo.

Nasmerovali už tak veľmi unavený príbeh k svojmu záveru. Podarilo sa im vrátiť aj pôvodné postavy z prvých šiestich sezón, aby spoločne s tými novými zviedli posledný súboj s Klingáčom. Mal to byť srdcervúci záver celej ságy, nakoniec vyznel príliš mechanicky a absentovali emócie. Klingáč sa postavil svojej najhoršej variácií, obetoval vlastný život, aby našiel večný odpočinok so svojou láskou Belle.

Jeho smrť mala byť tým najväčším emočným vrcholom. Jeho obeta však vyznela nedôveryhodne. Problémom bol veľmi rýchly sled udalostí v poslednej epizóde. Tvorcovia chceli poslednýkrát vtesnať nespočet postáv do pár desiatok minút a zdôrazniť aj návrat pôvodných postáv.

Nato, aký bol seriál počas siedmich rokov mimoriadne komplikovaný, tak posledná časť a rozuzlenie všetkých príbehov pôsobili až veľmi jednoducho, priam triviálne. Najdôležitejším posolstvom však bolo, že všetci našli svoj happy end a vykúpenie. Útechou je, že seriál stihol mať dostatočný, aj keď plochý koniec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time #oseriáloch