Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Skaza je dokonaná. Kópia Dubrovnika padla za obeť Hry o tróny

Koniec nakrúcania Hry o tróny je na dohľad. Mesiace však pútala pozornosť budovaná kópia chorvátskeho mestečka v Írsku. Fanúšikovia sledujúci nakrúcania však veľmi skoro zistili, čo filmári budujú a aj načo majú obrie kulisy poslúžiť.

01.07.2018 07:00
Hra o tróny, game of thrones, kings landing,... Foto:
Takto sa zmenil Dubrovnik v seriáli na hlavné mesto Západozeme.
debata

Práve budovanie kópie legendárneho mestečka zabrala najviac času, stavebné práce sa rozbehli hneď s ohlaseným začiatkom nakrúcania v auguste minulého roka. Množili sa dohady o pravom účele stavby, s pribúdajúcimi týždňami bolo jasné, že HBO nemieni na ničom šetriť a nechalo si postaviť niekoľko uličiek starobylého mesta.

V predchádzajúcich sezónach filmári hojne využívali reálny Dubrovnik, ktorý poslúžil pre vznik Kráľovského prístaviska, hlavného mesta Západozeme. Štábu vychádzali v ústrety, keď na dlhší čas uzatvorili viaceré dôležité miesta, ktoré hojne navštevovali turisti. Lenže posledná séria ságy priniesie len deštrukciu a tentokrát už nikto neriskoval to, že vzácne mestečko sa poškodí.

Televízia prišla s vlastným riešením a nechala si vybudovať vlastný Dubrovnik za milión dolárov. A to len preto, aby úchvatné kulisy boli zničené. Dlho sa špekulovalo, že v istej fáze série vstúpi do hlavného mesta armáda mŕtvych na čele s Nočným kráľom. K tomu treba pripočítať draka Viseriona, práve ten má byť hlavným ničiteľom Kráľovského prístaviska.

S blížiacim sa koncom nakrúcania nastal čas, keď sa hlavná pozornosť nasmerovala na monumentálne kulisy, ktoré v predchádzajúcich týždňoch prebiehalo intenzívne nakrúcanie, ktoré sa prekvapujúco podarilo vo väčšej miere utajiť. Nepresiakli detailnejšie fotografie, ani videá, ani spôsob deštrukcie. Fanúšikom sa podarilo zachytiť až zničené mesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch