Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Amerického prezidenta vykopli z kresla. Toho seriálového

Televízna sezóna sa blíži k svojmu záveru a už jasné, ktoré seriály prežili a ktoré nie. Politická dráma Designated Survivor celkom prekvapujúco končí len po dvoch sériách. Práve tento seriál mohol divákov zaujať aj tým, že sa v ňom pravidelne spomínalo Slovensko.

21.05.2018 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
"Prezident" Kiefer Sutherland doúradoval v seriáli Designated Survivor po dvoch sériách.
debata

V hlavnej úlohe najmocnejšieho muža planéty sa predstavil Kiefer Sutherland, pre ktorého to bol návrat do sveta seriálov od čias legendárneho thrilleru 24. Sutherland ako Tom Kirkman bol dosadený zákonom do kresla prezidenta USA po najväčšom teroristickom útoku v dejinách krajiny. Jeden výbuch zničil Kapitol a aj celú vládu. Z druhoradého a nie príliš známeho a zbehlého politika sa stal líder krajiny, ktorá sa bola na pokraji ľudskej a politickej krízy.

Prvá séria preto priniesla zaujímavý príbeh o každodennom boji Kirkmana a jeho administratívy nielen s politickými oponentami, ale aj verejnosťou. Postupne sa z Kirkmana stal mimoriadne obľúbený politik a akýmsi majákom nádeje v ťažkých časoch. Príbeh bol zaujímavý aj pre komplikované politické komploty, ale aj vyšetrovanie teroristického útoku, či objavenie fanatickej americkej sekty, ktorá chcela touto cestou destabilizovať systém, v ktorý už neverila.

Popritom tvorcovia nezabúdali podčiarkovať prezidentove malé krôčiky v jeho politickej kariére. Celkovo prvá séria priniesla veľmi zaujímavý a neortodoxný pohľad na svet najvyššej politiky, aj so všetkými klišé zdôrazňujúcimi hrdosť Ameriky. Seriál si veľmi rýchlo našiel svojich divákov a tak televízia ABC veľmi skoro natiahla úvodnú sériu na celú sezónu a oznámenie o druhej sérii nebolo vo výsledku prekvapením.

Pokračovanie sa na obrazovky dostalo v septembri minulého roka a od začiatku bolo badať, že tvorcovia zložili nohu z plynu a seriál výrazne poľavil a veľmi rýchlo sa to prejavilo aj na klesajúcej sledovanosti. Výkon seriálu bol veľmi rýchlo podpriemerný. Premiéry sledovalo v priemere už len 4 milióny divákov. Designated Survivor stratil až polovicu divákov v priebehu pár mesiacov.

Druhý rok vysielania bol už „oslobodený“ od vyšetrovania útoku, Kirkman prípad vyriešil a bol za hrdinu. Nová séria začala pôsobiť príliš mechanicky, nevyvolávala žiadne emócie. Ukazovala len epizódne príbehy o problémoch administratívy, ktoré boli pre bežných smrteľníkov príliš vzdialené. Menovateľom druhej série je premárnená šanca. Tvorcovia akoby cielene ignorovali vhodné zápletky na rozvinutie a radšej sa venovali jednorázovým príbehom, v ktorých sa velebil kult osobnosti prezidenta.

Diváckemu odlivu nezabránila ani smrť prvej dámy v polovici druhej série. Prečo sa seriál uchýlil k takýmto krajnostiam? Dôvod je prozaický, tvorcovia sa rozhodli vyžmýkať z odchodu herečky Nataschi McElhone (Alex Kirkman) maximum. McElhone sa rozhodla vstúpiť do omnoho ambicióznejšieho projektu a pristúpila na účasť v seriáli The First streamovacej spoločnosti Amazon. Tá pripravuje seriál o prvej kolonizácii červenej planéty a herečke sa otvára lukratívnejšia spolupráca. V Designated Survivor potenciál jej postavy tvorcovia absolútne nevyužili a bola okato na vedľajšej koľaji.

Vždy bola vykreslená ako verná, milá manželka, ktorá je veľkou podporou svojmu manželovi. Väčší príbeh sa jej vyhol. Žiaľ. V malých náznakoch diváci mohli zistiť, že prvá dáma je vzdelaná právnička, ktorá obhajuje ľudské práva a určite by mala čo ponúknuť.

Tvorcovia si svoj príbehový prešľap uvedomili až príliš neskoro. Druhá polovica série mala ambíciu ukázať zlomeného prezidenta smútiaceho za mŕtvou manželkou, lenže tento úmyseľ zmizol v priebehu jednej epizódy a opäť sa vrátilo politikárčenie. Tvrdohlavo, akoby bez uvedomenia si následkov, spravili zo seriálu nudnú exkurziu do Bieleho domu, z ktorého odmietali ukázať to podstatné – zákulisie, ktorému by sa dalo veriť.

Namiesto toho, aby sa z ponúkaných skvelých príbehov spravila poriadna vzťahová dráma s politikou na vedľajšej koľaji. Určite by bolo zaujímavejšie sledovať zlomeného prezidenta, ktorý sa ako človek hľadá, respektíve hľadá cestu ako ďalej žiť. Všetko dobré sa udupalo a diváci seriál „odmenili“ mimoriadne nízkou sledovanosťou. Politika ich nezaujala. Výkon seriálu bol natoľko nízky, že televízia ABC nemala na výber a musela seriál s veľkou hviezdou na čele zrušiť a nepomohla ani exkluzívna dohoda s Netflixom o streamovaní. Designated Survivor uzavrel svoju púť len minulú stredu s otvoreným koncom, keďže producenti nerátali s možnosťou konca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch