Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Odhalenia o šikane sú mrazivé. Páchateľov (ne)dobieha spravodlivosť

Už 18. mája sa vráti seriál, ktorý počas svojej prvej série zbúral všetky tabu o šikane mladistvých, vďaka Netflixu.

18.05.2018 07:00
13 Reasons Why, clay, hannah, Foto:
Príbeh 13 Reasons Why pokračuje druhou sériou. Clay nenájde mentálny pokoj, jeho mŕtva láska Hannah sa vráti. Ako pohnútka dotiahnuť spravodlivosť do konca.
debata

V marci minulého roka streamovací gigant uviedol novinku 13 Reasons Why, kontroverzný a komplikovaný seriál o mladej Hannah Bakerovej. Príbeh o 17-ročnej študentke, ktorá začína nový život v novom meste, v novej škole. Stretáva rôznych spolužiakov a má s nimi rôzne interkacie. Na prvý pohľad úplne tuctový teenage seriál. Lenže Hannah hovorí príbeh svojho života, keďže sa zničená dievčina sa zabila, neuniesla ťažobu života, ktorý jej „pripravili jej priatelia“. Prostredníctvom audio kaziet hovorí trinásť príbeh a trinásť dôvodov, prečo ukončila svoj mladý život.

Postupne sa odkrýva hrôzostrašný a mimoriadne komplikovaný príbeh o prepletených vzťahoch skupinky teenagerov, ktorí sa navzájom kryjú a skrývajú vlastné prešľapy voči Hannah. Pritom každý z nich kamufluje vlastné problémy. Je to tragický pohľad na mladých ľudí, ktorí sú zničení životom a našli v sebe toľko sily, aby si vlastné frustácie bezdôvodne kompenzovali na dievčine, ktorá vkladala veľké nádeje do svojho života. Nakoniec si podrezala žily vo vani u seba doma.

Zatiaľ, čo jej zúfalí rodičia bytostne potrebujú nájsť pravdu o smrti svojej jedinej dcéry, jej spolužiaci rýchlo za sebou zametajú stopy. Ich strach z odhalenia stúpa, keď Clay – titulovaný školský čudák, inak normálny, inteligentný chlapec – dostane do rúk kazety a postupne začne pátrať po stopách smrti Hannah – dievčaťa, ktoré miloval a sklamal.

13 Reason Why v plnej nahote ukazuje zlyhania jednotlivcov, až po systém. Tvorcovia ukázali mentálnu, aj fyzickú šikanu, bez akéhokoľvek krotenia sa. Vďaka seriálu sa naplno rozprúdila debata o týraní mladistvých medzi sebou a mnohé krajiny odmietali seriál vysielať, zrejme sa báli pozrieť sa pravde do očí o stave spoločnosti.

Prvá séria pôvodný príbeh dotiahla takmer do dokonalosti, no zostal priestor na pokračovanie. Netflix dlho mlčal. Našťastie prišla objednávka druhej série, ktorá ukáže život rovnakej skupiny ľudí, ktorá spôsobila smrť Hannah a teraz budú musieť čeliť spravodlivosti. Rozbehne sa opäť kololoč kamuflovania a popierania. Clay nenájde pokoj, len vďaka jeho odhaleniam nájdu odvahu hovoriť o šikane aj ďalší. Hannah nebola jediná. Chlapcova pohnutá psychika tento tlak bude znášať ťažko a jeho mŕtva láska sa mu vráti do života, ako prelud.

Druhá séria štartuje 18. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #13 Reasons Why #oseriáloch