Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pravda o prehnitom systéme v USA si musí dať ešte prestávku

Len pred pár hodinami vyvrcholila prvá séria jednej z najlepších seriálových noviniek tejto sezóny - The Resident, ktorá dostala aj druhú sériu. Veľké odhalenia a zadosťučinenie pre divákov musí ešte počkať.

15.05.2018 07:00
the resident, resident, matt czuchry, emily... Foto:
The Resident odhaľuje súboj mladých lekárov voči nadutým elitám.
debata

Televízia FOX si nechala novinku The Resident až na midseason a ponúkla ju divákom až od januára. Teda v pomerne nelichotivom čase, keď hlavné ťaháky majú prestávku a divácke preferencie sú väčšinou už prerozdelené medzi iné seriály. Ale výnimka potvrdzuje pravidlo a tento seriál, našťatie, úplne dostal aj každého skeptika.

V pondelok večer vyvrcholila úvodná 14-dielna séria, v ktorej tvorcovia rozohrali mimoriadne kontroverzný príbeh o prehnitom americkom zdravotníckom systém, v ktorom sa poprední lekári snažia myslieť na miliónové odmeny ako na zdravie pacientov. Pre vlastnú prestíž neváhajú odstaviť mladších kolegov, zbaviť sa ich. Vedením sú velebení, spoločnosťou rešpektovaní, pričom pravda je mimoriadne krutá.

Celá starostlivosť je len o peniazoch. Sú pacienti, do ktorých sa „oplatí“ investovať, iní majú smolu. Reálna pomoc im je ukradnutá a preto mladší kolegovia sa snažia obchádzať protokoly a dopriať ľuďom pomoc, keďže fungujú v reálnej nemocnici a nie v nablýskaných kanceláriách ako lekári, ktorí sú len marketingovým ťahákom.

The Resident upútal pozornosť od prvej epizódy, keďže celkom prekvapujúco tvrdo a nekompromisne ukazuje pravdu o Amerike a systéme liečby, ktorá je štandardne zvyšku sveta vsugerovávaná ako tá dokonalá. Pritom to tak nie je.

Druhá polovica prvej série dokonca zašla ešte ďalej, keď rešpektovaná lekárka zavraždila svoju onkologickú pacientku, len aby sa odstavila diplomovanú sestru, ktorá jej bola na stope. Svedomie, morálka sú na druhej koľaji v ich vnímaní. Boli predstavení lekári, ktorí nemajú problém s odsúdeniahodnými rozhodnotiami nad jednotlivcami, len aby si zabezpečili vlastný blahobyt.

The Resident je skvelou ukážkou toho, ako sa dá robiť seriál s hlbokou myšlienkou, ktorá podsúva divákovi reálne zamyslenie a zanecháva aj hlboký odkaz. K tomu sú tu skvelí herci ako Matt Czuchry (Gilmore Girls), Emily Van Camp (Revenge), Melina Kanakaredes (CSI: New York). Postavy medzi sebou zvádzajú neľútostný boj medzi egocentrizmom a morálkou a pacienti do nich vkladajú svoje posledné nádeje, pričom netušia, že nimi pohŕdajú.

Aj napriek nie príliš vhodnému načasovaniu sa The Resident dokázal vypracovať na najúspešnejšiu novinku FOXu a rovno aj tretí najsledovanejší seriál na domovskej stanici. Každý týždeň si pozrelo 10 miliónov divákov vrátane televíznej premiéry a digitálnych platformách. Preto nebolo prekvapením, keď televízia potvdila aj vznik druhej série.

Zostáva len dúfať, že v ďalšej sezóne dostane veľkorysejší priestor. Pre divákov to znamená jediné, že tento mimoriadne iritujúci počin odsunie odhalenie o pochybných lekároch na druhú koľaj a príbehy sa budú ďalej rozvíjať a komplikovať a cesta k spravodlivosti bude ešte dlhá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Resident #Matt Czuchry #Emily VanCamp