Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Príbeh služobnice stále varuje pred bigotným zničením civilizácie

Príbeh služobníčky je nepochybne úkaz medzi seriálmi, ktorý žne úspechu nielen medzi divákmi, ale aj medzi kritikmi. Pred pár týždňami sa vrátil s druhou sériou a stačili iba dve odvysielané epizódy nato, aby streamovacia služba Hulu oznámila aj vznik tretej série.

14.05.2018 07:00
príbeh služobníčky, elizabeth moss, the... Foto:
Herečka Elizabeth Moss ako hlavná hrdinka June je ukážkou prvotriedneho herectva.
debata (3)

Hulu konkrétne výsledky sledovanosti nezverejňuje, pri Služobníčke však hovorí, že ho sleduje rekordné množstvo predplatiteľov a navyše vďaka exkluzívnej dohode s HBO sa dostáva k divákom po celom svete, výnimkou nie je ani Slovensko.

Už prvá séria obarila divákov dychberúcim, brutálnym, bezcitným príbehom o nie tak možno vzdialenej budúcnosti, kde vládu v USA preberú náboženskí fanatici a vytvoria nový štát Gileád, ktorý vrátil ľudskú civilizáciu štýlom života o tri stovky rokov späť, mentálne ju však posunul niekam, kde ešte nikdy nebola. Z ľudí sa stali bezcitné kreatúry, ktoré slepo plnia svojsky vyložené bigotné názory a zo žien, ktoré sú schopné reprodukcie spravili stroje na rodenie detí. Ľudské práva sa stali urážkou spoločnosti, za ktorú sa vešia, tolerancia menšín neexistuje, lebo sexuálne menšiny boli vykynožené. Elity Gileádu si vytvorili systém, v ktorom samých seba velebia a majú vlastné služobnice, ktoré sú pravidelne znásilňované „pánom domu“, aby ich životy boli požehnané novým ľudským životom.

Druhá séria priamo nadviazala na finále prvej série, keď June, respektíve Offred ako znie jej kód v Gileáde, zasiala semienko vzbury medzi služobnica. Ich rebélia však nemala dlhé trvanie, keď režim ich chladnokrvne vystavil hrozbe hromadnej popravy. Tvorcovia postávam, ale ani divákom nič nedarovali. Pokračovalo sa v bezútešnej atmosfére, kde už neexistuje nádej na záchranu a doslova sa na jednotlivé ťažko pozerá kvôli drsnému príbehu. Tehotnej June sa podarilo síce ujsť a chýbal jej len kúsok, aby utiekla do Kanady, ktorá je majákom pre každého z Gileádu. Tvorcovia sa s divákmi zahrali poriadne krutú hru, keď zápletku nasmerovali smerom, kde bolo vidieť iskričku nádeje pre hlavnú postavu, avšak stačila sekunda, aby plamienok bol udupaný pod čiernu zem. Hlavná hrdinka sa vrátila späť do pekla a čakajú ju nepredstaviteľné mu­ky.

Gileád však nie len o psychopaticky usporiadaných mestách, v ktorom je všetko nalinkované podľa Boha. Niekto musí zabezpečovať „blahobyt“ vybraným elitám. Ten sa rodí v Kolóniách, teda rádioaktívnych územiach, kde kedysi prebiehala súboj medzi USA a prívržencami náboženského teroru. Presne sem, podľa vytvorených počtov, smeruje odpad spoločnosti, teda homosexuálne orientovaná časť spoločnosti, vzbúrenci voči režimu. Jednoducho ľudia, ktorí majú zvyšky zdravého rozumu. Druhá séria po prvýkrát ukázala aj túto časť sveta, kde zúbožené ženy v neľudských podmienkach živoria a čakajú na spravodlivosť alebo milosrdnú smrť. Obe veci v tomto prípade neprichádzajú.

Pokračovanie Príbehu služobnice ešte predčilo prvú sériu, ktorá bola dokonalá. Túto dokonalosť sa darí ešte cibriť každou novou epizódou desaťdielnej druhej série. Je to seriál, na ktorý sa veľmi ťažko pozerá. Ukazuje to najhoršie, čoho sú ľudské stvorenia schopné robiť jeden druhému, pričom absentuje akýkoľvek cit, zľutovanie alebo nejaká mentálna brzda jedincov páchať trestuhodné zlo.

Stále udierajú do očí možné paralely so súčasnosťou a prirodzene sa podsúva myšlienka toho, čo ak sa niečo podobné naozaj stane. Seriál vôbec nie je odtrhnutý od reality, v plnej nahote ukazuje absurdnosť rôznych náboženských výkladov, politických a najmä ľudských zlyhaní a najmä nekonečnú ochotu páchať zločiny proti ľudskosti a skrývať sa za rôzne výhovorky o Bohu.

Stále sa darí vierohodne nastavovať súčasnej civilizácii, bez servítky, zrkadlo jej chýb. K dokonalosti kontroverzného príbehu prispieva aj herecké umenie jednotlivých postáv. Nad všetkými, samozrejme, kraľuje skvostná herečka Elizabeth Moss, ktorá predvádza „nenormálny“ výkon v úlohe June. Zaujímavosťou tejto série je, že sa v nej menej hovorí a viac sa kladie dôraz na celkovú atmosféru, aby divák pozoroval skôr neverbálne prejavy postáv a sledoval zdecimovanú krajinu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Elizabeth Moss #Príbeh služobníčky #oseriáloch #The Handmaid´s Tale