Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovensko sa znova ocitlo v americkom seriáli. A opäť nelichotivo

Tvorcovia amerického seriálu Designated Survivor z dielne televízie ABC s Kieferom Sutherlandom v hlavnej úlohe si zjavne obľúbili našu malú republiku. Dôkazom je ďalšie spomínanie Slovenska v druhej sérii, prvá zmienka padla aj v prvej sérii.

27.04.2018 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
Slovensko sa opäť dostalo na pretras v seriáli Designated Survivor, v ktorom Kiefer Sutherland hrá prezidenta USA.
debata (73)

Je bežnou praxou, že filmári Slovensko v drvivej väčšine obchádzajú alebo si nás mýlia so Slovinskom alebo nás tvorcovia spoza oceánu majú zafixovaných ako súčasť Československa. V reálnom svete Slovensko upútalo celosvetovú pozornosť dvojnásobnou vraždou, v seriálovom svete sa opäť dostalo do sveta najvyššej politiky.

Seriál Designated Survivor brázdi obrazovky už druhý rok a zachytáva príbeh prezidenta USA Toma Kirkmana (Sutherland) ako určeného preživšieho, po tom, čo americká vláda zahynula počas najväčšieho útoku na americkej pôde. Seriál zachytáva každodenný život v Bielom dome a sleduje príbeh administratívy prezidenta, ktorý dostal túto funkciu bez volieb. Prezident zvádza boj nielen s verejnou mienkou, ale aj s každodennou politickou agendou.

V šestnástej epizóde druhej série rozohrali tvorcovia príbeh, ktorý sa „nenápadne“ podobal na kórejský konflikt. Kirkman sa pasoval do úlohy sprostredkovateľa, ktorý chce priniesť mier medzi znepriateľené krajiny, ktoré sa ocitili na pokraji vojny. Pričom sa objavili indície, že na území USA je skrytá tvz. špinavá bomba.

A v tejto súvislosti sa naša malá krajina dostala aj do seriálového medzinárodného konfliktu, keď šéf FBI informuje prezidenta o pohybe kradnutého jadrového odpadu, z ktorého je bomba vyrobená. A tento odpad záhadne „zmizol“ zo Slovenska, priamo z Bratislavy! Samozrejme, všetko sa udialo neoficiálne. Žeby sa tvorcovia inšpirovali starým známym skutok sa nestal?

V lichotivejšom svetle sa Slovensko ocitlo v tomto istom seriáli počas jeho prvej série. Vtedy to bolo viac-menej nepriamo. Udialo sa to počas summitu a fiktívny poľský premiér vtedy hájil záujmy nášho regiónu, ktorý nedisponuje jadrovými hlavicami.

Slovensko sa tak opäť dostalo na pretras aj vo svete seriálov, žiaľ, nie v dobrom svetle. Opäť.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch