Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Svätý grál nemá reálnu moc. Spôsobil však súmrak templárov

Začiatok konca legendárneho rytierskeho rádu má svoj záver za sebou. HBO vo februári uzavrelo vysielanie desaťdielnej prvej série Súmraku templárov (Knightfall) z dielne televízie History, s úspechom.

09.03.2018 07:00
knightfall, súmrak templárov, Foto:
Koniec prvej série započal začiatok pádu rytierov. Druhá séria rozvinie tému ich záhadného zmiznutia.
debata (4)

Seriál sa dočká aj druhej série, hoci sledovanosť nepredčila úspešnejších Vikingov. Templári sa ustálili nad hranicou jedného milióna a to stačilo nato, aby sa ich povesťami opradený pád rozvinul v ďalšej sérii.

Zaujímavosťou seriálu je aj fakt, že sa v drvivej väčšine nakrúcal v Čechách, ktoré tvorcom poslúžili na vyobrazenie stredovekého Francúzska a Paríža, v ktorom sa odohráva zúfalé pátranie po svätom grále. Ruka v ruke s produkciou súvisí aj najväčšia výčitka voči seriálu – častokrát lacno pôsobiace kulisy a prevedenie. Tvorcovia sa museli držať hesla „za málo peňazí, veľa muziky“ a častokrát to aj tak vyzerá.

Zachraňujú to však dobre rozpísané charaktery, ktoré sa len inšpirovali reálnymi historickými postavami, ostatné je fikcia. Preto Súmrak templárov nie je primárne určený pre nadšencov histórie, tí rozhodne z celého príbehu nebudú nadšený. Dej sa točí okolo templára Landryho (Tom Cullen), ktorý sa stáva majstrom rádu po smrti svojho majstra. Do Paríža prichádza sám pápež, aby Landryho poveril dôležitou úlohou, musí nájsť svätý grál, ktorý sa stratil pred rokmi stratil. Templári sa tešia priazni kráľa Filipa IV., Landry zas korčuľuje na tenkom ľade, keď je v zakázanom vzťahu s kráľovnou Janou. Všetky postavy majú v deji svoju úlohu, avšak základom príbehu je Landry.

Výnimočné na seriáli je, že, bez rozdielu, každá postava má svoje postranné úmysly a spolu to vytvára veľmi atraktívne prostredie na intrigy, politické hry a boj o moc. Razom sa dajú tolerovať aj slabšie efekty, keďže príbeh ponúkne alternatívu v podobe strhujúcich zvratov. Divák sa nedočká žiadnych konšpirácií v štýle Dana Browna. Svätý grál je obyčajný hlinený kalich, z ktorého možno pil Ježiš, lenže neskrýva v sebe žiadnu magickú silu. Jeho moc sa skrýva v odkaze, pre ktorý je ochotný zabíjať aj ten najsvätejší. Pápež chce rozpútať križiacku výpravu a k tomu potrebuje legendárny pohár.

Na francúzskom kráľovskom dvore tiež nepanuje idylka. Hľadá sa ženích pre mladú princeznú, ktorá sa chce vydávať z lásky. Na tú dobu neprípustné sklamanie. Kráľovná kamufluje tehotenstvo s templárom, kráľ sa jej snaží votrieť do priazne. Kráľova pravá ruka by sa najradšej videla na tróne a aj medzi templármi zúri boj o moc.

Príbeh mal síce ťažkopádnejší rozbeh, po troch epizódach nabral veľmi jasný smer a divák začal tušiť, že v tomto prípade sa postavy nedočkajú šťastného konca. Nabral temný, vražedný smer a zrozumiteľne stihol vysvetľovať pohnútky konania hlavných postáv. Ku koncu prekvapil kráľ, ktorý bol skôr za skrytého agresora. Po prevalení manželkinej nevery a cielenej diskreditácie templárov, sa prejavil aj chladnokrvný a neľútostný vrah, ktorý neváha zabiť aj tehotnú manželku a dať vyhladiť bez stopy dovtedy verných priateľov. Neváhal sa vzoprieť svojmu Bohu, aby dosiahol vlastné uspokojenie a demonštroval svoju nenávisť.

Práve finále prvej série ukázalo ohromný potenciál nielen na zlepšenie efektov a prostredia, ale aj vývoja príbehu a postáv. Vznikli veľkolepé nepriateľstvá, túžba po vendete, ale aj odhaľovanie zmiznutia rytierov a budovanie ich skrytých odkazov. Druhá séria sa očakáva v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #oseriáloch #Knightfall #Súmrak templárov