Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zlomený prezident, mŕtva prvá dáma USA. Designated Survivor potrebuje zaujať

Po trojmesačnej prestávke sa do vysielania vracia seriál, ktorý v závere minulého roka doslova šokoval. Zašiel tam, kde doteraz len málokto.

28.02.2018 07:00
debata
Prezident USA musí dať zbohom svojej manželke a... Foto: ABC
designateds survivor, Prezident USA musí dať zbohom svojej manželke a pritom sedieť na stoličke najmocnejšieho muža planéty.

Designated Survivor so svojou druhou sériou spočiatku ťahal za kratší koniec a čelil kritike za veľmi rozvláčne tempo. Decembrové finále zabrúsilo do neprebádaných a kontroverzných vôd.

Nadchádzajúcich dvanásť epizód sa bude niesť v smutnej a temnej atmosfére. Zlomený prezident, mŕtva prvá dáma USA a paralyzovaný štát. Aj takýto pohľad ponúknu filmári počas tejto jari. Už prvá séria šokovala. Vtedajšia novinka s Kieferom Sutherlandom v hlavnej úlohe ukázala najväčší teroristický útok v dejinách USA, počas ktorého jednou ranou vyvraždili celú vládu, zničili Kapitol a na čelo krajiny bol dosadený nový prezident bez volieb Tom Kirkman. Seriál tak vstúpil na obrazovky vo veľmi turbulentnom období, keď sa aj v reálnom svete menila politická garnitúra. Aj napriek tomu dokázal zaujať a udržal sa. Druhá séria sa začala len minulú jeseň a zložila nohu z plynu.

Pomalšia druhá séria, no prefíkaná

Zatiaľ čo prvá séria ukazovala rozvrátené USA, boj o moc, politické hry a Kirkmanov boj získať si nielen verejnú mienku, ale aj politikov, tá druhá už len ukazovala každodenný život v Bielom dome s krátkodobými krízami, ktoré už skúsenejší prezident obratne zvládal s pomocou svojho štábu.

Tvorcovia však prefíkane podsúvali len v malých náznakoch zápletku, ktorá vyvrcholí obrovskou tragédiou. Divácka trpezlivosť bola ťažko skúšaná a mnohí nevydržali. Sledovanosť druhej série oproti tej prvej išla dole a stále nepadlo rozhodnutie o tretej sezóne. Televízia ABC zvolila vyčkávaciu taktiku, z druhej série sa ešte môže stať prepadák, ak nadchádzajúcich jedenásť epizód ešte viac klesne. Počas jesene si Designated Survivora pustilo priemerne len štyri milióny divákov a rating sa nevydriapal nad hranicu 1. Už to naznačuje, že budúcnosť seriálu je na vážkach. Krivku môže zdvihnúť šokujúce pokračovanie.

V čom spočívali spomínané „nenápadné“ vsuvky príbehu, ktorý vygradoval v 11. epizóde. Prvá dáma sa dostala do problémov „vďaka“ svojej matke, ktorá pred 30 rokmi bola súčasťou úplatkárskej kauzy, keď išlo jej manželovi o život. Vďaka jej intervencii dostal vojenský koncern zákazku a otec budúcej prvej dámy sa akoby zázrakom dostal na rýchlu transplantáciu. Prípad po rokoch vyplával na povrch a vrhol na inak mimoriadne obľúbenú prvú dámu tieň podozrenia, že o tom roky mlčala. Rozbehlo sa vyšetrovanie, očierňovanie, lov na prvú dámu a celú rodinu. Prezident sa márne pokúšal tĺmiť útoky zo všetkých strán, márne.

Dovtedy kritizované vláčne tempo deja, v ktorom sa len postavy prechádzali a riešili častokrát zamotané krízy, ktoré postupne diváka nudili pominuli v poslednej epizóde. Tá vygradovala záverečnou tragédiou a smrťou prvej dámy. Designated Survivor vstupuje do jarnej časti sezóny s polemikou, či to bola nehoda alebo úkladná vražda. Zlomený prezident musí prežiť najťažšie chvíle života, rozlúčiť sa so životnou láskou a pritom udržať krajinu pokope, keď konečne vychádza z politickej a ľudskej krízy.

Prezident Kirkman však musí dať bokom osobný smútok a naďalej bojovať o svoj post, pach krvi zacítia protivníci, ktorí sa neustále pokúšajú celý jeho mandát spochybniť a dohnať krajinu rýchlo k regulérnym voľbám. Teraz bude musieť byť mamou aj otcom svojej rodiny, ale aj krajiny, ktorá zažila tento bezprecedentný útok po prvýkrát.

Odchod poslúžil svojmu účelu

Prečo sa seriál uchýlil k takýmto krajnostiam? Dôvod je prozaický, tvorcovia sa rozhodli vyžmýkať z odchodu herečky Nataschi McElhone (Alex Kirkman) maximum. McElhone sa rozhodla vstúpiť do omnoho ambicióznejšieho projektu a pristúpila na účasť v seriáli The First streamovacej spoločnosti Amazon. Tá pripravuje seriál o prvej kolonizácii červenej planéty a herečke sa otvára lukratívnejšia spolupráca. V Designated Survivor potenciál jej postavy tvorcovia absolútne nevyužili a bola okato na vedľajšej koľaji.

Vždy bola vykreslená ako verná, milá manželka, ktorá je veľkou podporou svojmu manželovi. Väčší príbeh sa jej vyhol. Žiaľ. V malých náznakoch diváci mohli zistiť, že prvá dáma je vzdelaná právnička, ktorá obhajuje ľudské práva a určite by mala čo ponúknuť. Či v konečnom dôsledku ešte viac seriálu nepoškodí jeho vysunutie do prehnane vyhrotenej polohy ukážu najbližšie hodiny, keď sa predstaví 11. epizóda s názvom Grief.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch