Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovensko má opäť smolu. Česi prilákali produkciu krvavého seriálu o Británii

Historické seriály sa opäť dostávajú do popredia. A to len vďaka kvalitnej produkcii, ktorá neváha investovať desiatky miliónov dolárov, aby sa zabezpečila autenticita a mimoriadny výsledok.

10.01.2018 12:00
britannia, princezná kerra, kelly reilly, Foto:
Hlavnú úlohu v novinke stvárňuje herečka Kelly Reilly ako keltská princezná Kerra.
debata (5)

Ďalšou novinkou, ktorá bude mať premiéru už 18. januára, je Britannia z dielne Amazonu a televízie Sky. Po úspešných Vikingoch, Súmraku templárov prichádza ďalšia dráma z čias dávno minulých. Ukáže krvavú históriu krajiny, ktorá bola kedysi neovládnuteľnou a nedobytnou divočinou. Pre mnohých to bola výzva a sen podmaniť si túto zem, mnohí sa však zo strachu neodvážili sa k hraniciam priblížiť.

Britské ostrovy spred dvoch tisícročí ani zďaleka nepripomínali civilizovaný svet tej doby. Boli opradené tajomstvami, povesťami o rôznych kmeňoch, bohoch, ktorí tu vládnu. Vtedajšia Rímska ríša sa nevzdávala ambíciu túto zem získať. A tu sa začína príbeh nového seriálu, ktorý divákom ukáže temné a chladné časy, keď sa stretli dva národy.

Dej sa začne v roku 43 nášho letopočtu. Krajina je divoká, nespútaná, no žije v mieri. Keltské kmene dokážu koexistovať a navzájom prosperovať. Všetko naruší cisár Claudius, ktorý vyšle do krajiny štyri légie vojakov a svojho generála Auta Platia. Ich úloha je jasná. Podmaniť si tento neprebádaný kút sveta.

Keltská princezná sa pasuje do úlohy záchrankyne, ktorá chce spojiť roztrúsené kmene, aby spoločnými silami porazili Rimanov. Z temných hlbín sa vynoria Druidi, ktorí chcú zasiahnuť do boja vo svoj prospech. Tvorcovia predstavia mytológiu, o ktorej sa tak málo vie.

Zaujímavosťou Britannie je fakt, že sa nakrúcal v Českej republike, ktorá sa momentálne teší veľkej priazni filmárov. Pred časom mal premiéru seriál Súmrak templárov (Knightfall), ktorého produkcia z veľkej časti prebiehala v Čechách. Bol už obnovený aj na druhú sériu, dá sa teda predpokladať, že filmári sa sem čoskoro vrátia.

Britannia sa nakrúcala v Českom raji, v stredných Čechách, v Prahe a dokonca vznikla aj replika mýtmi opradeného Stonehengu v lome s názvom Veľká Amerika. Za riekou Moravou sa produkovalo nespočetné množstvo veľkých či menších filmových alebo seriálových projektov.

Ako je na tom Slovensko? Stále rovnako, filmári sa mu v drvivej väčšine oblúkom vyhýbajú. O zmene sa hovorí už niekoľko rokov vďaka projektu filmových štúdií v bratislavských Jarovciach. Ten dal po dlhom čase o sebe znova vedieť a vyzerá to tak, že sa skutočne bude realizovať. Viac v článku: Film Park Jarovce vraj nebude mať v Európe obdobu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Britannia