Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čo funguje a škrípe v reštarte Kde bolo, tam bolo? Niekedy je menej viac

Tvorcovia seriálu Kde bolo, tam bolo bojujú zo všetkých síl, aby aktuálna siedma séria, ktorá má byť reštartom a zároveň poslednou záchranou pred zrušením naozaj zabrala a presvedčila televíziu, aby si objednala aj ďalšie pokračovanie. Prvá polovica reštartu je už odvysielaná, divácky záujem sa ťažko posudzuje.

27.12.2017 07:00
kde bolo, tam bolo, once upon a time, Foto:
Rozhodnutie o pokračovaní/zrušení ešte nepadlo.
debata

Seriál sa dostal do neatraktívneho piatkového slotu, v ktorom panujú iné nároky na sledovanosť, pretože piatok býva najmenej sledovaný deň z celého týždňa. Tým, že televízia ABC stále mlčí a nekomentuje výsledky, nedá sa s istotou povedať, či dosahovaná sledovanosť – 2.5 milióna – bude dostatočná nato, aby vznikla aj prípadná ôsma séria. Do celého procesu môže zasiahnuť opäť koncern Disney, ktorého postavičky sú súčasťou Kde bolo, tam bolo a podobne ako pri Agentoch S.H.I.E.L.D. by mohol televízii nadiktovať umelé predĺženie seriálu.

Každopádne, reštart celého príbehu sa relatívne podarilo. Väčšia časť noviniek zafungovala a seriál znova nadobudol stratenú dynamiku. Sú však aj veci, ktoré stále škrípu.

Čo funguje?

Regina
Herečka Lana Parilla ako jediná ženská postava z pôvodného seriálu pokračuje aj v novom príbehu. Dala zbohom Zlej kráľovnej a teraz pomáha, v ríši želaní, nájsť šťastie pre jej dospelého syna Henryho. Je mimoriadne osviežujúce vidieť túto postavu vyrovnanú s minulosťou.

Regina/Roni
V našom reálnom svete je Regina pod vplyvom silnej kliatby a volá sa Roni. Je majiteľkou baru. Oproti starostke Storybrooku je to diametrálny posun postavy. Upätá starostka verzus uvoľnená Roni. Tento protiklad skvelo funguje a je vidno, že zmenu charakteru užíva aj samotná herečka.

Weaver/Klingáč
Aj herec Robert Carlyle ako jeden z mála pokračuje v novom príbehu. Pod vplyvom kliatby sa z neho stal detektív Weaver, ktorý poslušne slúžil. Po prebudení spod kliatby sa prekvapujúco nepremenil na Klingáča a úspešne sa drží na uzde.

Kapitán Hook
Nový príbeh priniesol aj novú verziu kapitána Hooka. Ten pôvodný je stále s Emmou v Storybrooku a teší sa z novej rodiny. Hook z krajiny želaní je iný a opäť sa vytvoril pre herca Colina O'Donoghuea priestor, aby vytvoril inú postavu.

Šťastný koniec Klingáča a Belle
Tvorcovia v prípade niektorých postáv dobiehajú resty z pôvodného príbehu. Šťastného konca sa dočkal aj Klingáč a Belle, ktorý spolu dožili až do smrti. Teda do smrti Belle. Klingáč nestarne a začal nové dobrodružstvo. Začal novú cestu, ako sa zbaviť svojho temného prekliatia a nájsť smrteľný život.

Šťastný koniec Emmy a Hooka
Pri Emme a Hookovi platí to isté ako pri Belle. Herečka Jennifer Morrison sa vrátila iba do jednej epizódy, aby jej postava dostala šťastný koniec. A aj ho dostala. Žije šťastným životom v Storybrooku po boku svojho manžela a čakajú dieťa. Jednoducho happy end.

Popoluška
Novým ústredným príbehom sa stal ten o Popoluške. A je úplne iný, ako ho poznajú diváci. A baví.

Ivy/Drizella
Objavila sa hneď na začiatku nového príbehu. Neskôr jej potenciál rástol, až sa ukázalo, že je tým najväčším zlom a poriadne prefíkaným. Herečku Adelaide Kane si diváci môžu pamätať zo seriálu Reign (Kráľovstvo), v ktorom si zahrala láskavú kráľovnú Máriu Stuartovnu. Teraz hrá presný opak a je vidieť, že si Kane užíva negatívny charakter.

Alica/Tilly
Táto postava je tak trochu na hrane. Tvorcovia z novej verzie Alice spravili lesbičku a psychicky nestabilnú osobu. Je však plná potenciálu a môže byť kľúčom k zničeniu kliatby.

Lady Tremaine
Štafetu po Zlej kráľovnej prebrala v novej sérii Lady Tremaine alias nevlastná matka Popolušky. A ide jej to náramne.

Henry + Popoluška
Tieto charaktery fungujú v rozprávkovej krajine. Majú dynamiku a sú súčasťou neobyčajného príbehu.

Čo škrípe?

Martinko Klingáč (Rumplestiltskin)
V pôvodnom príbehu bol Klinkáč skvelým zloduchom, v podaní herca Roberta Carlyla dostal neopakovateľné stvárnenie. V novom príbehu sa už neobjavil. Všetci s napätím očakávajú, kedy sa pomstychtivý škriatok objaví v plnej paráde.

Čo nefunguje?

Detektív Rogers
Kapitán Hook je pod kliatbou detektívom Rogersom, ktorý neúspešne stále po niečom pátra a ťaží ho minulosť. A nemá to náboj.

Henry
Hnacím motorom novej série má byť už dospelý Henry, ktorý je pod vplyvom kliatby. Zatiaľ len tápe.

Jacinda
Popoluška pod vplyvom kliatby – Jacinda nefunguje. Je to tragédka, ktorá sa nevie postarať o svoju jedinú dcéru. Zbytočne komplikovaný osud.

Victoria Belfire
Podobne ako pri Popoluške, tak nefunguje ani charakter Victorie v reálnom svete. Victoria nie je pod vplyvom kliatby a v podstate je rukojemníčkou samej seba, pretože sa neustále strachuje, že sa všetko zrúti.

Lucy
Podobne ako pri mladom Henrym, ani teraz nefunguje detský charakter. Je otravná.

Henry + Jacinda
Spojenie v reálnom svete nefunguje. Niečo im chýba.

Rôzne ríše a časové obdobia
Divák sa absolútne stráca v tom, že existujú x ríši a variácií tých istý postáv. Plus divák sa stráca v časových obdobiach, ktoré zachytávajú minulosti/budúc­nosti postáv.

Hyperion Heigts
Storybrooke mal svoje čaro. V novej sérii sa dej presunul do Seattlu do časti Hyperion Height a kúzlo je preč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time #oseriáloch