Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prekvapenie či kalkul? Netflix spravil rozhodnutie o osude Domu z kariet

Najprv prevalenie sexuálneho škandálu Kevina Spaceyho, potom vyhlásenie o ukončení seriálu po šiestej sezóne, neskôr zastavenie produkcie, šokujúci vyhadzov hlavného hrdinu a pokračujúce predlžovanie prestávky v nakrúcaní. To je stručný súhrn toho, čo sa v uplynulých týždňoch udialo v zákulisí seriálu Dom z kariet (House of Cards).

05.12.2017 11:15
house of cards, dom z kariet, kevin spacey, Foto:
Dom z kariet bude pokračovať. Šiesta séria sa stane skutočnosťou.
debata (2)

Po turbulentnom období, keď sa polemizovalo či má vôbec význam pokračovať v produkcii seriálu bez hlavnej postavy, Netflix spravil definitívne rozhodnutie o jeho budúcnosti.

Nakrúcanie záverečnej série sa napokon zrealizuje a po vynútených prestávkach sa rozbehne začiatkom budúceho roka. Šiesta sezóna bude mať však len osem epizód a nebude v nich účinkovať Kevin Spacey alias Frank Underwood. S najväčšou pravdepodobnosťou Underwood dostane tragický koniec. Niečo iné sa ani nečaká. Ťažko by bolo uveriteľné pre diváka, ak by pofidérneho politika zrazu „osvietilo“ a pridal by sa na stranu morálky. Jediným schodným riešením je Underwoodova smrť. Aj tá, ak sa udeje, bude „mimo obraz“, keďže Spacey sa na pľaci neobjaví.

Streamovací gigant nechce mať s hercom nič spoločné, okrem iného Spacey zmizol z filmu Gore, ktorý režisér Ridley Scott dokončil a bol post-produkčnej fáze. Padlo rozhodnutie, že herca nahradí Christopher Plummer, ktorý musel urýchlene točiť všetky scény nanovo a celý film bude musieť byť digitálne upravený, aby po Spaceym nezostal ani tieň. Koľko miliónov bude stáť „vymazanie“? Neuveriteľných 10 miliónov dolárov.

Tvorcovia zaryto mlčia o celej zápletke, oficiálne potvrdili iba fakt, že hlavnú úlohu preberie herečka Robin Wright ako jeho manželka Claire.

Veď piata séria sa končila– paradoxne – jeho odchodom z Bieleho domu, degradáciou a záberom na Claire, ktorá povedala, že je na ťahu. A skutočne sa tak aj stane. Vedenie Netflixu vedome zariskuje a ponúkne divákom novú sériu bez Spaceyho, hoci pre mnohých je to neprijateľné. „Chceme dať seriálu dostatočný koniec“ povedal riaditeľ Netflixu Ted Sarandos na margo toho, prečo neukončil seriál po prevalení škandálu.

Dom z kariet bol prvým prelomovým seriálom, ktorý zviditeľnil Netflix a priniesol mu dovtedy nevídanú pozornosť. Rok 2018 mu prinesie nelichotivý koniec v podobe skrátenej série s otáznou kvalitou.

Tak či onak, absencia Spaceyho môže upadajúcemu seriálu priniesť ešte dostatočnú pozornosť, pretože divácka zvedavosť bude iste silnejšia ako presvedčenie, že bez neho to už nebude ono. Stále platí, že aj negatívna reklama je reklama a o Dome z kariet sa horúčkovito diskutuje už mesiace a práve toto je posledná karta, s ktorou môže Netflix hrať a kalkulovať. Preto nie je rozhodnutie o pokračovaní vo forme šiestej série až takým prekvapením.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Kevin Spacey #House of Cards #Dom z kariet #oseriáloch