Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Spoznajte kuriozity o Klinike Grace. Vedeli ste, že...

Klinika Grace (Grey's Anatomy) oslavuje nielen štrnásty rok vo vysielaní, ale najmä odvysielanie 300. epizódy s názvom Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story vo štvrtok večer. Seriál je stále mimoriadne sledovaný a téma jeho konca nie je na programe dňa. Počas dlhých rokov vysielania sa stal televíznym fenoménom a formoval svet televíznej zábavy a nielen to. Jeho súčasťou je veľa zaujímavostí, o ktorých mnohí ani netušili.

09.11.2017 07:00
klinika grace, greys anatomy, Foto:
Seriál dosiahol mimoriadny úspech. Vo štvrtok odvysiela jubilejnú 300. epizódu.
debata (2)
  1. Seriál skrýva odkaz na knihu Henry Gray 's Anatomy of the Human Body (Henry Grayova anatómia ľudského tela), bežne skracovaná ako Gray Grace (Grayova anatómia) – klasickú anglickú učebnicu ľudskej anatómie.
  2. Počas príprav sa uvažovalo, že by sa seriál mohol volať Complications.
  3. Autorka seriálu Shonda Rhimes v niekoľkých rozhovoroch uviedla, že má „bibliu“, kde je seriál dokonale zmapovaný, a v ktorej má zapísané svoje nápady pre každú sériu.
Ako plynul čas s Klinikou Grace Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Promo k 1. sérii.
  1. Rhimes bola časopisom Time Magazine zaradená medzi 100 žijúcich osobností, ktoré stvorili svet, tak ako ho poznáme dnes.
  2. Pre exteriéry nemocnice sa používa budova spoločnosti ABC v blízkosti Space Needle v Seattli. Ostatné exteriéry a interiéry sú nakrútené v North Hills v Kalifornii.
  3. Jednotlivé epizódy sú pomenované podľa názvov piesní od populárnych interpretov. Medzi nimi sú napr. The Beatles a R.E.M.
  1. Sandra Oh (Cristina) sa pôvodne uchádzala o úlohu Dr. Bailyovej a Isaiah Washington (Dr. Burke) zase o úlohu Dr. Shepherda.
  2. Ešte predtým, ako získal úlohu Dr. Shepherda, sa Patrick Dempsey uchádzal o rolu Chasea zo seriálu Dr. House.
  3. Isaiah Washington dostal padáka po tretej sérii. Hlavne kvôli jeho otvoreným urážkam homosexuality kolegu T.R. Knighta (George).
  4. Sandra Oh (Cristina) sa zmienila, že po skončení 10. série by chcela odísť zo seriálu. Dôvodom bolo, že si myslela, že do svojej postavy už dala naozaj všetko a bol čas to ukončiť.
  5. K výberu účinkujúcich seriálu dochádzalo „naslepo“. To znamená, že žiadny z hercov nebol vybraný na základe predstáv, ako by určitá postava mala vyzerať. O všetkom nakoniec rozhodla Shonda Rhimes, ktorá sa snažila zachovať charakterovú rôznorodosť.
  6. T.R. Knight (George) opustil seriál na konci piatej série, pretože cítil, že jeho postava nedostala dostatok času na obrazovke. Tvrdil, že došlo k zlyhaniu v komunikácii medzi ním a autorkou seriálu. Namiesto, aby vzniesol nejaké požiadavky, jednoducho požiadal, aby bol zo seriálu odstránený.
  7. Katherine Heigl (Izzie) odišla zo seriálu počas šiestej série. Objavila sa v niekoľkých epizódach na začiatku a potom seriál opustila, aby sa mohla venovať rodine. Predpokladalo sa, že sa do seriálu vráti na finále šiestej série, čo sa nestalo. Odvtedy sa o jej hosťovaní v seriáli špekuluje neustále. Doteraz sa nič neuskutočnilo.
  8. Všetci pôvodní stážisti Meredith Grey (Ellen Pompeo), Cristina Yang (Sandra Oh), Alex Karev (Justin Chambers), George O'Malley (T.R. Knight) a Isobel Stevens (Katherine Heigl) sa v seriáli vydali či oženili. Meredith si vzala Dereka Shepherda (Patrick Dempsey), Cristina sa vydala za Owena Hunta (Kevin McKidd), George sa oženil s Callie Torres (Sara Ramirez) a Izzie si vzala Alexa. Žiadne manželstvo sa nedočkalo šťastného konca.
  9. Alex Karev sa vôbec nemal v pilotnej diele objaviť. Bol dodatočne dopísaný, aby jeho postava „kazila“ mužské pôsobenie Georga O'Malleyho v „partii“ ženských postáv. O jeho pridaní sa rozhodlo, až keď bol prvý diel natočený, takže scény, v ktorých sa Alex objavuje, boli dodatočne nakrútené alebo digitálne upravené.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Ellen Pompeo #Grey´s Anatomy #oseriáloch