Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Klinika Grace oslavuje míľnik, ktorý dosiahol len málokto

Seriál Grey's Anatomy (Klinika Grace) oslavuje veľký míľnik, ktorým sa zaraďuje k veľmi malému počtu seriálov, ktoré môžeme nazvať kultové, či legendárne. Už vo štvrtok večer odvysiela jubilejnú epizódu s poradovým číslom 300. Pripája sa k CSI: Kriminálke Las Vegas, Simpsonovcov, NCIS či Dallasu, ktorým sa podarilo dosiahnuť priam nemožné.

09.11.2017 07:00
Klinika Grace, Grey´s Anatomy, Meredith Grey, Foto:
Herečka Ellen Pompeo už štrnásty rok, bez prestávky, stvárňuje Meredith Grey. Neplánuje v seriáli skončiť.
debata

V čase, keď seriály majú problém zaujať širšie divácke publikum a „dožiť“ sa viacerých úspešných sérii je práve Grey's Anatomy tou svetlou výnimkou, ktorá so železnou pravidelnosťou láka milióny divákov k obrazovkám. Výhodou seriálu je aj fakt, že sa stal súčasťou života fanúšikov a dá sa povedať, že aj súčasťou rodín, ktoré si nevedia štvrtkové večery predstaviť bez Meredith Grey a tímu lekárov zo Seattlu.

Ako plynul čas s Klinikou Grace Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Promo k 1. sérii.

Seriál je stále dlhodobo najsledovanejšou lekárskou drámou nielen na domovskej ABC, ale aj v celých USA. Avšak po neohrozených rokoch sa objavila novinka na ABC, ktorá naplno opantala divákov – The Good Doctor. Ukázalo sa, že na jednej televízii je priestor pre dve silné lekárske drámy, čo je pomerne nezvyčajný úkaz. Príbeh o autistickom chirurgovi každý pondelok láka až 11 miliónov divákov s ratingom 2.4. Zatiaľ sa odvysielalo len šesť epizód, ktoré si získali priazeň a ak to pôjde takto ďalej, Klinika Grace bude musieť odovzdať žezlo.

Pôvodne to nemal byť hit, len výplň

Grey's Anatomy, keď sa dostala do vysielania v roku 2005 nebola zamýšľaná ako megahit, ktorý sa stane klasikou. Málokto by čakal, že na obrazovky sa dostane niečo výnimočné. Vtedy začínajúca scenáristka Shonda Rhimes dostala na ABC priestor so svojou novou drámou v nelichotivom midseason období, kedy sa už uchytí minimum seriálov. Lekárska dráma mala vyplniť malé okno počas prestávky vo vysielaní po Boston Legal. Neočakávaný divácky ohlas spravil zo seriálu hit v priebehu niekoľkých týždňov a vedenie sa rozhodlo dopriať Meredith Grey viac priestoru.

Pre prvú sériu mala ABC pripravených 13 epizód, nakoniec odvysielala len deväť a ostatné epizódy sa pripojili k rýchlo objednanej druhej sérii, ktorá mala nakoniec až 27 epizód a od jesene 2005 Grey's Anatomy bola súčasťou hlavnej vysielacej sezóny. Nové epizódy sledovali desiatky miliónov Američanov a vysielacie práva boli veľmi rýchlo predané aj do sveta.

Z pomerne neznámych hercov sa stali superhviezdy, zo seriálu sa stal fenomén, ktorý žiari dodnes. Aj počas aktuálnej 14. série si premiéry pozrie 8 miliónov divákov, čo len podčiarkuje hlad po stále nových epizódach, ktoré má ABC v pláne divákom aj dopriať. A dlhé roky tvorcovia bičujú divákov rôznymi tragédiami, nečakanými úmrtiami, srdcervúcimi rozlúčkami, ktoré sprevádzajú jednotlivé postavy. Máloktorý lekár sa dočkal svojho šťastného konca.

Nový spin-off je na ceste

Grey's Anatomy mal aj jeden spin-off seriál s názvom Private Practice, kde hlavnú úlohu stvárnila Kate Walsh (Addison), tá pôvodný seriál po tretej sérii opustila a „odišla“ do svojho seriálu, ktorý sa „dožil“ šiestich sezón. Druhý spin-off sa aktuálne pripravuje a zameria sa na hasičov. Hlavnú úlohu si v ňom strúhne postava Bena Warrena. Ten opustí seriál počas aktuálnej 14. série a bude súčasťou 10-dielnej prvej série, zatiaľ nepomenovaného spin-offu. Avšak zostane súčasťou aj pôvodného seriálu, len ako hosť.

Názov seriálu je tiež samostatnou kapitolou, keďže Grey's Anatomy sa mohla volať úplne inak. Seriál skrýva odkaz na knihu Henry Gray 's Anatomy of the Human Body (Henry Grayova anatómia ľudského tela), bežne skracovaná ako Gray Grace (Grayova anatómia) – klasickú anglickú učebnicu ľudskej anatómie. Tvorcovia preto prispôsobili aj meno hlavnej hrdinky a vznikol názov Grey's Anatomy. V hre bol aj názov Complications.

Seriálom prešli desiatky hlavných postáv, stovky vedľajších a tisícky komparzistov. Z pôvodných hercov dodnes v seriáli hrá už len štvorica. Hlavná predstaviteľka Ellen Pompeo (Meredith Grey), Justin Chambers (Alex Karev), Chandra Wilson (Miranda Bailey), James Pickens Jr. (Richard Webber).

Čo prinesie jubilejná epizóda?

Oslava 300 epizódy prináša so sebou aj špeciálnu časť s názvom Who Lives, Who Dies, Who Tells Yours Story, ktorá bude poctou nielen pre divákov, ale aj samotný seriál. Tvorcovia si pripravili epizódy, v ktorej vzdajú hold aktuálne účinkujúcim postavám, ale aj „zosnulým“. Všetky prekvapenia sú držané pod rúškom tajomstva. Vie sa, že lekárov opantá príchod mladej dvojice pacientov, ktorí sa nápadne podobajú na zosnulého Georga a Cristinu. Otvorí sa tak priestor na spomienky na osoby, ktoré boli kedysi súčasťou životov lekárov, no viacerí skončili tragicky. Šepká sa o účasti Patricka Dempseyho a Kate Walsh. Herečka pred časom zverejnila fotku, kde sú obaja v lekárskom oblečení. Tak či onak, táto epizóda bude prevratná, plná zvratov a vzdá hold odkazu, ktorý seriál už stihol zanechať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Ellen Pompeo #Grey´s Anatomy #oseriáloch