Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento koniec v Klinike Grace nikto nevidel prichádzať

Klinika Grace (Grey's Anatomy) valcuje rebríčky sledovanosti aj počas 14. série. Televízia ABC môže byť naďalej spokojná so svojou drámou, ktorú si každý štvrtok pustí stabilne – už niekoľko rokov – osem miliónov divákov s ratingom 2.0, čo je neuveriteľný výkon. Seriál je ukážkou toho, že sa stal súčasťou mnohých domácnosti ako člen rodiny a diváci si nevedia predstaviť večer bez lekárov zo Seattlu.

02.11.2017 07:00
Klinika grace, grey´s anatomy, chirurgovia, Foto:
Prekvapením 14. série bol aj nečakaný odchod Nathana Riggsa zo seriálu.
debata

No pozor! Grey's Anatomy je v ohrození. Môže prísť o svoj titul najsledovanejšej drámy na ABC. Po neohrozených rokoch sa objavila novinka na ABC, ktorá naplno opantala divákov – The Good Doctor. Ukázalo sa, že na jednej televízii je priestor pre dve silné lekárske drámy, čo je pomerne nezvyčajný úkaz. Príbeh o autistickom chirurgovi každý pondelok láka až 11 miliónov divákov s ratingom 2.4. Zatiaľ sa odvysielalo len päť epizód, ktoré si získali priazeň a ak to pôjde takto ďalej, Klinika Grace bude musieť odovzdať žezlo.

Nová séria = hrubé čiary za minulosťou

Narozdiel od The Good Doctor, kde sa diváci zatiaľ len zoznamujú s postavami a tvorcovia rozvíjajú celý príbeh, Grey's Anatomy má už toto dávno za sebou a preto divákom tvorcovia nedali vydýchnuť od prvej epizódy najnovšej série. Zdá sa, že to čo sa nestihlo počas predchádzajúcej sérii, tak rázne ukončili v prvých piatich epizódach novej série, ktoré boli doteraz odvysielané. Tieto epizódy boli v znamení hrubých čiar.

Štrnásty rok vysielania seriálu sa začal veľkou rekonštrukciou nemocnice, ktorú mala pod palcom Baileyová. Tá ju poňala aj ako modernizáciu. Po veľkej drámy z finále 13. série a následnom požiari bol vhodný priestor na posunutie Grey+Sloan Memorial Hospital na novú úroveň. Opravy trvali mesiace a zhltli milióny, čo pritiahlo pozornosť odporného majiteľa nemocnice. Averyovci priviedli do deja ich starého otca a zakladateľa modernej medicíny. Ten chcel Baileyovú vyhodiť za jej kroky, no skôr zomrel.

Jackson ako vnuk sa tak dostal k stovkám miliónom dolárov, o ktoré nemal záujem a jeho matka Katherine ho opäť tlačila do zodpovednej pozície nositeľa tohto priezviska, ktorú odmietal. Navyše sa začal zbližovať s Maggie, no ich vzťah-nevzťah visí len vo vzduchu. Baileyová zostala na svojej pozícii, no čoskoro ju čaká veľké prekvapenie od Bena, ktorému nestačí byť lekárom, ale podstúpil hasičský výcvik. Jeho odchod do hasičského spin-off seriálu sa nezadržateľne blí­ži.

Do života Owena sa vrátila jeho sestra Meghan, ktorá bola 10 rokov nezvestná a považovaná za mŕtvu. Vojenskú lekárku uniesli v Iraku a väznili, ostatní sa mylne domnievali, že zahynula. O to srdcervúcejšie bolo zistenie, že žije a vracia sa do života ľudí, ktorí ju pochovali a žijú ďalej svoje životy. Meghan sa vrátila ťažko zranená a v Seattli sa o ňu museli postarať Owenovi kolegovia, teda najmä Meredith, ktorá sa musela prizerať ako jej láska Nathan dostal druhú šancu od života a začať nový život s jeho niekdajšou životnou láskou. Meredith ho pochopiteľne poslala za Meghan a opačne. O to väčšie bolo prekvapenie, keď sa zistilo, že Meghan počas rokov väznenia irackými teroristami adoptovala malého chlapca Farouka a razom Nathan bol na prahu rodinného života.

Zvláštny prístup tvorcov

Nathan sa rozhodol pre Meghan a Farouka a opustil nemocnicu a mesto a všetci traja začali žiť od nuly v Los Angeles. Tento koniec nikto nevidel prichádzať, keď sa pripravovala nová séria a tvorcovia odchodom tejto postavy poriadne prekvapili. Keď Nathan počas 12. série prichádzal do seriál, scenáristi mali ambíciu, aby bol „ďalším“ Derekom a bol prvým mužom pre Meredith od jej tragickej straty. Dlho okolo seba krúžili, Nathan dobýjal Meredith, tá pochopiteľne dlho trúchlila a nakoniec mu otvorila srdce. O to nelogickejšie vyznieva to, že prostredníctvom krátkeho epizódneho obratu upustili od všetkého, čo dva roky budovali a nechali Nathana odísť. Nová séria sa začínala s dilemou, či je morálne opustiť dávnu lásku, ktorá je ťažko zranená. Dilema bola vyriešená a ukázalo sa, že stará láska zrejme nehrdzavie. Meredith je opäť sama so zlomeným srdcom.

S ešte väčšou bombou prišli tvorcovia v prípade Amelie. Táto postava bola známa svojou nestálosťou a čudným správaním a komplikovanou minulosťou, kde nechýbali drogy, alkohol a mŕtve dieťa. Amelii neprospela ani smrť jej brata Dereka. Vďaka týmto črtám si nezískala priazeň divákov a jej tvorcovia jej postavu v 13. sérii ešte „vyšperkovali“ impulzívnym manželstvom s Owenom a ich rýchlym rozchodom a jej nelogickým správaním. Bolo očividné, že sa s touto postavou dostali do slepej uličky vlastnou vinou a tak jej vymysleli poriadny reštart. Na začiatku 14. série sa zistilo, že Amelia má nádor na mozgu, ktorý rástol celú dekádu. Nič to, že ona ako vychýrená neurochirurgička na sebe nepostrehla žiadne príznaky. Nádor sa podarilo odstrániť, no otvorila sa otázka, kto je vlastne Amelia. Nepoznala samú seba, či to bola jej vôľa alebo nádoru.

Hrubú čiaru za minulosťou spravila aj Jo s Alexom a konečne obnovili svoj vzťah. Hrozba sa však blíži. Už v deviatej epizóde by sa mal na scéne objaviť jej tyranský manžel Paul, pred ktorým sa roky ukrýva.

Seriál pokračuje aj vo štvrtok novou epizódou, v ktorej si mužská časť lekárskej osadenstva vyhodí z kopýtka. Po ťažkých epizódach toto bude jedna z mála tých oddychových. Owen ukončil manželstvo s Ameliou, jeho sestra a najlepší priateľ našli svoj šťastný koniec. Konečne môže aj on povoliť a našiel svoj pokoj a chce sa venovať samému sebe. Preto s kolegami si doprajú oddych na lodi, zatiaľ čo v nemocnici vedenie preberie ženská časť. Podobne rozmýšľa aj Jackson, od ktorého sa očakáva, že práve on preberie miesto po zosnulom starom otcovi. Siedma epizóda bude pre seriál zlomová, bude jubilejná s poradovým číslom 300 a diváci sa dočkajú naozaj nostalgickej epizódy plnej starých známych tvárí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Grey´s Anatomy #oseriáloch