Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zázraky sa dejú. Reštart Kde bolo, tam bolo jednoducho funguje

Netrpezliví fanúšikovia seriálu Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) sa dočkali, keď im začiatkom októbra po päťmesačnej prestávke tvorcovia predstavili novú podobu rozprávkového príbehu.

20.10.2017 07:00
kde bolo, tam bolo, once upon a time, Foto:
Nový príbeh dal zbohom takmer všetkým neduhom.
debata

O reboote celého seriálu hovorili niekoľko mesiacov, rozpaky vyplývali z toho, či dokážu „vykorčuľovať“ s obmedzeného počtu pôvodných postáv, ktoré súhlasili s návratom do 7. série a zároveň, či dokážu priniesť nový svieži príbeh. Aký je teda rezultát? Vyšlo to!

Tvorcovia seriálu vytreli zrak zrejme všetkým skeptikom, ktorí neverili, že po toľkých rokoch dokážu spraviť hrubú čiaru za pôvodným príbehom o Snehulienke a priniesť svieži vietor. A oni prinieslo rovno svieži víchor. Zabudnite na všetko, čo ste doteraz videli.

Reboot funguje

Siedma séria síce nezabúda na minulosť v podobe predchádzajúcich šiestich sezón, no šikovne sa jej vyhýba a nepotrebuje ju. Kde bolo, tam bolo si znova buduje novú mytológiu postáv, novú dynamiku medzi nimi, z každej scény sála nový príval energie, čo len umocňuje pozitívny pocit, že divák sleduje niečo úplne nové. A to je len dobre.

Siedma séria sa začala úplne od piky. Diváci si musia zvyknúť, že Storybrooke je minulosťou. Postavy tam našli svoj šťastný koniec a konečne žijú život, za ktoré tak dlho bojovali a preto už nie je zaujímavé ich ďalej sledovať. Dej sa posunul o niekoľko rokov vpred a rovno do Seatllu, kde už dospelý Henry zažíva úplne nové dobrodružstvo, presne také isté ako jeho matka Emma pred rokmi, keď ju ako malý chlapec vyhľadal, aby zlomila kliatbu. História sa v tomto prípade opakuje.

Prefíkanejší príbeh

Štvrť Hyperion Heights je pod vplyvom novej kliatby a nikto si nepamätá svoju minulosť. Scenáristi avizujú, že táto kliatba je omnoho komplikovanejšia a temnejšia, ako bolo tá, ktorú zoslala Zlá kráľovná na Storybrooke. O to ťažšie ju bude zlomiť. Bozk z čistej a pravej lásky zrejme stačiť nebude. V obyčajnom živote sú uväznené mnohé postavičky, nad ktorými drží tyranskú ruku Victoria Belfrey. Tá si dopriala – tradične – bohatý život a šikanuje všetkých naokolo. Victoria predstavuje nový level zla, keď postupne vytláča rozprávkové charaktery z Hyperion Heights, aby ich navždy oddelila od ich osudových lások a aby navždy zabudli na svoje pravé ja. Postupne skupuje nehnuteľnosti, kde žili a na ich mieste buduje nové domy pre obyčajných ľudí, aby sa „miešali“ s tými rozprávkovými.

Victoria podobne, ako kedysi Regina vládne nekompromisne, má o všetkom prehľad, chce mať pocit nadvlády. Vyžíva sa v ponižovaní Jacindy/Popolušky, ktorej odobrala dcéru Lucy, dokonca aj Grizzeldu v našom svete degradovala do pozície jej asistentky. Charaktery pod vplyvom kliatby majú tragický osud. Dokonca Henry žije v domnienke, že jeho rodina je mŕtva. Victoria sa teda s nikým nemaznala pri vypustení kliatby. Dala priestor veľkému zlu, ktoré v sebe má. Dynamika a chémia medzi postavami v novom príbehu skvelo funguje. Opäť je tu zúfalý boj malej Lucy, ktorá sa snaží zachrániť všetkých, skepsa dospelých, ktorí neveria. No postupne odhaľujú rôzne náznaky toho, že niečo jednoducho nehrá.

Schéma vysielania zostáva rovnaká. Súčasnosť pod vplyvom kliatby bude pretkaná flashbackmi, ktoré budú ukazovať príbehy jednotlivých postáv. Nato sú diváci zvyknutí a nakoniec dostanú kompletnú mozaiku príbehu. Teraz k tomu sa ešte pripočítajú hosťujúce pôvodné postavy, ktoré melancholicky zahrajú na city divákom prahnúcich po prepojení starého a nového príbehu. Once Upon a Time, prekvapujúco, má stále veľkú šancu sa zachrániť.

Boj o budúcnosť pokračuje

Vedenie televízie vyjadrilo presvedčenie, že nová séria zaujme a vedia si predstaviť, že by seriál pokračoval ešte niekoľko sérií. Ak však sledovanosť nezačne stúpať, sú odhodlaní všetko ukončiť, po dohode s tvorcami. Radi by dopriali seriálu dostatočný koniec. Po dvoch odvysielaných epizódach sa ešte ťažko dá súdiť, či seriál sa zachráni alebo nie.

Premiéru siedmej série si pozrelo 3.26 milióna divákov s ratingom 0.7, čo sú zhodné čísla so šiestou sériou. Avšak je rozdiel porovnávať tieto hodnoty dosiahnuté v nedeľu a v piatok. Piatok býva najmenej sledovaný deň v týždni a televízie nemajú až také vysoké nároky na programy. Preto by tieto hodnoty mohli byť dostačujúce, aby Once Upon a Time mohlo pokračovať. Rozuzlenie prinesú až nasledujúce týždne/mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lana Parrilla #Once Upon a Time #jennifer morrison #oseriáloch