Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Cynický Dr. House má svoju lepšiu verziu. Autistického dobrého doktora

Televízia ABC ponúkla koncom septembra divákom novinku od tvorcov legendárneho Dr. Housea s názvom The Good Doctor. Znova sa vrátili do lekárskych vôd a opäť ukázali, že vedia pripraviť nevšednú drámu z tohto prostredia, ktorá vie zaujať diváka.

16.10.2017 07:00
the good doctor, freddie highmore, Foto:
Herec Freddie Highmore hviezdi v The Good Doctor.
debata (1)

Námet vznikol ako remake juhokórejského rovnomenného seriálu, ktorý produkuje herec Daniel Dae Kim (Lost, Hawaii 5–0). Už pri Dr. Houseovi dokázal showrunner David Shore, že vie robiť šou z lekárskeho prostredia. House bol spracovaný ako cynický a častokrát zlý človek. Shaun Murphy bude tým dobrým, láskavým, no nepochopeným človekom. Opäť sa púšťa do kontroverzných tém, tentokrát diváci nazrú do komplikovaného sveta autizmu, ako jednej strany dvoch odlišných svetov.

Pre ABC je The Good Doctor navyše liekom pre problémový pondelkový slot, v ktorom sa dlhé roky trápil Vtierka Castle. Podpriemerné výsledky minulý rok dosahovala aj právnická dráma Conviction. Tá pohorela na plnej čiare a po trinástich epizódach bol seriál zrušený. Už sa zdalo, že toto vysielacie okno je nevyliečiteľné.

Rekordná sledovanosť hneď od začiatku

Až príbeh o autistickom mladom chirurgovi dokázal pritiahnuť divákov späť do slotu, na ktorý diváci už zabudli. Premiérovú epizódu si pozrelo rekordných 12 miliónov divákov a rekordným ratingom 2.4. Seriál vylepšil sledovanosť o 50% v rámci pondelka a stal sa razom najsledovanejšou drámou na domovskej stanici. Po štrnástich rokoch zosadil z trónu neohrozenú Grey's Anatomy (Klinika Grace). Divácke nadšenie neopadlo ani v ďalších týždňoch.

Druhú epizódu si pozrelo 11.5 milióna divákov, rating 2.4. Tretiu epizódu 10.6 milióna divákov, rating 1.9. Výsledky sú natoľko nadpriemerné, že po odvysielaní dvoch epizód sa seriál dočkal predĺženia. ABC dopriala seriálu plnohodnotnú prvú sériu, ktorá bude mať osemnásť epizód, namiesto pôvodne objednaných trinásť. Podľa toho, ako sa vyvíja sledovanosť, je len otázkou času, kedy sa novinka dočká predčasného obnovenia rovno aj na druhú sériu. The Good Doctor naplno opantal divákov a v priebehu niekoľkých týždňov sa zrodil nový seriálový hit.

Overené producentské zázemie zlákalo do hlavnej úlohy jednu z najväčších mladých hviezd – Freddieho Highmora, ktorý len nedávno dokončil nakrúcanie kultového psycho seriálu Bates Motel. Ten dáva zbohom úlohe vyšinutého psychopata a predstaví sa v diametrálne odlišnej úlohe. Podobne ako Bates Motel, aj The Good Doctor je pre herca veľká výzva.

Skvelo vyskladaný príbeh

Opäť ukázal, že patrí k najväčším mladým talentom. Úlohu Shauna zvláda brilantne a uveriteľne. Jeho prejav je autentický, dáva svojej postave potrebnú jemnosť, neohrabanosť, roztomilosť, ale zároveň divákovi ponúka priestor na melanchóliu a potrebné zamyslenie sa o vážnosti celej problematiky socializácie.

Trefne vyskladaný scenár konfrontuje „svet zdravých“ s ich predsudkami, odstupom voči hlavnému predstaviteľovi. Shaun nechápe sociálne interakcie a preto okamžite nastavuje zrkadlo arogantným kolegom, ktorí ho okato a bez škrupúľ považujú za niečo „vadné“, otravné a obťažujúce. Veľkým plusom je zaujímavo vyriešený vizuál seriálu, ktorý ponúka divákom možnosť pochopiť fungovanie tela. Hlavný hrdina vo svojej geniálnej predstavivosti vidí fungovanie celého organizmu a do toho sú vsunuté vysvetlenia, čo, ako a prečo ne/funguje v ľudskom tele.

Doplnený je aj flashbackmi, ktoré ukazujú smutnú minulosť hlavnej postavy – jeho tyranského otca, šikanu okolia, smrť brata, ktorý bol jeho jediným ochrancom, ich útek z domu, či smrť domáceho miláčika – zajačika. A preto, že ani zajačik, ani Shaunov brat nedostali možnosť dospieť, Shaun ako lekár by to chcel umožniť iným. Tým vysvetľuje aj hlavný dôvod, prečo sa stal lekárom.

Krutý svet

Tvorcovia bez servítky ukázali v plnej nahote „svet zdravých“, ktorý je reprezentovaný vedením nemocnice. To spočiatku odmietalo prijať Shauna do rezidentského programu. Svoje rozhodnutie zmenili iba kvôli možnej negatívnej reklame. Chcú tak využiť príležitosť, aby mohli odstrániť riaditeľa nemocnice Dr. Glassmana, ktorý sa zaňho zaručil. Ich egoistický kolega Dr. Andrews sa už nevie dočkať, kým vyprší polročná lehota a on bude hlasovať za vyhodenie Shauna a Glassmana.

Shaun nemá na ružiach ustlané ani na nemocničných chodbách, keďže je členom tímu vedeným arogantným a neohrabaným Dr. Mendelezom. Ten mu cielene dáva podradné úlohy a nechce si pripustiť, že má pri sebe geniálneho chirurga, ktorý potrebuje len trochu iný prístup. Každá epizóda dáva možnosť Shaunovi zahviezdiť, no razom je jeho cesta nahor uťatá tvrdým pádom – jeho zásluhy si pripíšu iní kolegovia. Svetlou výnimkou je Dr. Brownová, ktorá má ľudsky najbližšie k Shaunovi, no nateraz sa drží v úzadí, aby neohrozila svoju pozíciu.

Druhá strana týchto dvoch odlišných svetov je vykreslená kruto a bezcitne. Narazili do seba dva svety, ktoré sa veľmi ťažko znášajú a chápu a možno práve The Good Doctor pomôže malou časťou k pochopeniu toho, že nie všetko iné je aj zlé.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Good Doctor