Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Popoluška ako spasiteľka? Kde bolo, tam bolo prichádza s rozprávkovým reštartom

Televízia ABC už v piatok večer odpremiéruje 7. sériu jej rozprávkového seriálu Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo), pričom je pomerne veľký zázrak, že tvorcovia dostali poslednú šancu predviesť svoje umenie, aby zachránili seriál pred zrušením.

06.10.2017 07:00
kde bolo, tam bolo, once upon a time, Foto:
Zabudnite na všetko, čo ste doteraz videli. Nová séria reštartuje celý príbeh s pomocou Popolušky.
debata

Cena za záchranu bola vysoká, avšak v konečnom dôsledku môže byť len prospešná. Najnovšia séria je reštartom celého seriálu. A producenti to zobrali od podlahy. Zabudnite na všetko, čo ste doteraz videli. Stará kniha rozprávok o Snehulienke sa po šiestich sériách definitívne zavrela a spolu s ňou odišli takmer všetky postavy, ktoré diváci dôverne poznali.

Producenti sa rozhodli, ako liek na katastrofálnu sledovanosť 6.série, spraviť radikálny krok a začať úplne nový príbeh s novými postavami, s novými zápletkami. Bolo to logickými vyvrcholením zúfalstva, ktoré sálalo z drvivej väčšiny šiestej série, kde bolo do oči bijúci vyčerpaný námet a postavy sa veľmi trápili dôjsť k šťastnému koncu, ktorý ich v májovom finále čakal.

Veľké zmeny prichádzajú, konečne

Seriál sa prestane vysielať aj v ťažkom nedeľnom prime-time, kde mal dlhodobo problémy. Sťahuje na piatkový večer, ktorý je považovaný za najmenej atraktívny deň v týždni, kde televízie nemajú až tak veľké nároky na sledovanosť. ABC však dodáva, že tento mýtus o slote na „dožívanie“ seriálov chce vyvrátiť a pomocou Once Upon a Time chce po rokoch vyliečiť tento poddimenzovaný deň. Dlhodobo tam vysielala menej nákladné sitcomy.

Pozvanie do rebootovanej 7.série dostala len hlavná predstaviteľka Emmy Swan, herečka Jennifer Morrison, jej seriálový manžel Kapitán Hook Colin O'Donoghue. zlá Kráľovná Regina – Lana Parilla, zlý Rumplestiltskin (Martinko Klingáč) – Robert Carlyle. Okrem Morrison podpísalo trio hercov nové zmluvy a tak ako jediní budú pokračovať vo svojich charakterov, ako závan pôvodného deja v novom prevedení.

Reštart, ale aj so starými tvárami

Počas príprav najnovšej série sa potvrdili informácie, že mnohé staré tváre sa postupne predvedú v novej zápletke, hoci len ako hosťujúce hviezdy. Samotná Morrison po odmietnutí nového kontraktu sa z úcty k fanúšikov zaviazala ukončiť svoj príbeh len v jednej epizóde 7. série. Konkrétne sa objaví hneď v druhej epizóde.

Do zoznamu návratilcov sa zaradil aj Jared Gilmore (Henry), Rebecca Mader (Zelena), Emilie de Ravin (Kráska), Giles Matthey (Gideon) a údajne mnohí ďalší, ktorí majú byť prekvapením. Tvorcovia poriadne obrúsili hrany svojich vyjadrení o tom, že pôvodní herci nedostanú priestor. Mnohí z menovaných sa dokonca objavia vo viacerých epizódach.

Omnoho atraktívnejšie vyzerá dej, ktorý sa počas leta vykryštalizoval. Mnohí diváci už boli skeptickí a neverili, že scenáristi dokážu priniesť niečo nové. Vyzerá to tak, že sa to podarilo. Dej posunuli o niekoľko rokov dopredu a hlavnou postavou sa stáva Henry, teda už ako dospelý, ktorého stvárni herec Andrew J. West (The Walking Dead).

Ten opakuje osud svojej matky a má byť spasiteľom a zachrániť nielen svoju rodinu spod temnej kliatby. Jeho osud mu pripomína dcérka Lucy s novou knihou rozprávok. Storybrooku je tiež minulosťou, novou súčasnosťou bude Seattle a časť Hyperion Heigts – tak ako názov prvej epizódy.

Zabudnite na Snehulienku, prichádza netradičná Popoluška

So svetom rozprávok bude zápletku prepájať príbeh o Popoluške. No diametrálne odlišný, ako ho notoricky ľudia poznajú. Henry ako autor zistil, že existuje viacero variácií postáv a príbehov a tým pádom aj svetov, ktoré preskúma a stane sa ich súčasťou. Tým sa začalo jeho nové dobrodružstvo, našiel si lásku – Popolušku, založil rodinu a prišla nová kliatba.

Tú mu pomôžu prelomiť jeho blízky, teda Regina, Hook a Klingáč. Aj tí budú diametrálne odlišní a budú to akoby nové charaktery. Regina dá zbohom svojej osobnosti a bude majiteľkou baru a novým imidžom. Pirát Hook bude policajtom a okolo Klingáča panuje absolútne ticho. Zrejme tu sa bude skrývať jedno z najväčších prekvapení novej série.

Popolušku stvárni Dania Ramirez, jej nevlastnú zlú matku Lady Tremaine získala herečka Gabrielle Anwar a podľa tvorcov predvedie úplný nový level zla. Adelaide Kane (Reign), ktorá štyri roky hrala srdečnú kráľovnú Máriu Stuartovnu sa predstaví v diametrálne odlišnej úlohy, čo bude určite veľmi zaujímavé sledovať. Zahrá si nevlastnú a zlú sestru Grisseldu. Taniu stvárni Mekia Cox, nová verzia Alice v krajine zázrakov sa predstaví v podobe Rose Reynolds, Meegan Warner bude po novom Rapunzel.

Nádej na ďalšie pokračovanie, ak…

Schéma vysielania zostáva rovnaká. Súčasnosť pod vplyvom kliatby bude pretkaná flashbackmi, ktoré budú ukazovať príbehy jednotlivých postáv. Nato sú diváci zvyknutí a nakoniec dostanú kompletnú mozaiku príbehu. Teraz k tomu sa ešte pripočítajú hosťujúce pôvodné postavy, ktoré melancholicky zahrajú na city divákom prahnúcich po prepojení starého a nového príbehu. Once Upon a Time, prekvapujúco, má stále veľkú šancu sa zachrániť.

Vedenie televízie vyjadrilo presvedčenie, že nová séria zaujme a vedia si predstaviť, že by seriál pokračoval ešte niekoľko sérií. Ak však sledovanosť nezačne stúpať, sú odhodlaní všetko ukončiť, po dohode s tvorcami. Radi by dopriali seriálu dostatočný koniec.

Sledovanosť šiestej série bola na minime, nové epizódy si na jar nepozrelo ani tri milióny divákov, klesnúť už nemá kam. Zostáva len dúfať, že zvedavosť bude silnejšia ako pošramotená reputácia a diváci sa k seriálu vrátia a dajú mu druhú šancu, rovnako ako televízia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lana Parrilla #Once Upon a Time #jennifer morrison #oseriáloch