Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Považovali ju za mŕtvu, ona prežila. Je morálne ju opustiť? Klinika Grace prináša dilemu

Po letnej prestávke sa už tradične do štvrtkového prime-timu vracajú seriály z pera Shondy Rhimes, ten otvára už 14. séria Grey's Anatomy (Klinika Grace) a to rovno špeciálnou dvojitou premiérou s názvom Break Down the House/Get off on the Pain.

28.09.2017 07:00
greys anatomy, meredith, maggie, Foto:
V najnovšej sérii opäť nebude núdza o rôzne drámy.
debata

Najsledovanejšia lekárska dráma v USA nepoľavuje z tempa a diváci sa môžu tešiť na overenú dávku napätia, humoru a najmä vzťahových zápletiek. Navyše sa očakáva prekonanie míľniku, ktorý sa len tak často nevidí. Siedma epizóda 14. série s názvom Who Dies, Who Lives, Who Tells Your Story bude mať poradové číslo 300 a tvorcovia divákov odmenia za vernosť špeciálnou epizódou.

Turbulencie pred i za kamerou

Počas leta bolo poriadne rušnou pred kamerou, ale aj za ňou. Seriálovým svetom preletela šokujúca informácia, že producentka Shonda Rhimes opúšťa po 15 rokoch domovskú ABC a uzavrela niekoľkoročnú a samozrejme aj multimiliónovú dohodu s Netflixom. Okamžite sa začali šíriť dezinformácie o tom, že sú ohrozené všetky jej seriály.

Nakoniec nič z toho sa nepotvrdilo a zrejme sa stane presný opak. Rhimes spravila prefíkaný krok, keď jej seriály mimo Netflixu budú vecou prestíže a najmä ABC bude musieť poriadne zaplatiť, aby si jej diela udržala. Týka sa to najmä Grey's Anatomy, ktorá sa drží stále vysoko nadpriemernú sledovanosť.

Nová séria prinesie aj zmeny pred kamerou, pochopiteľne. Pomerne prekvapujúco vyznel rýchly odchod herečky Mariky Dominczyk, ktorá v 13. sérii nepobrala veľa pozitívnych reakcií ako Eliza Minick. S jej postavou mali tvorcovia veľké plány, ktoré sa naplnili len čiastočne. Nie je tajomstvom, že producenti podrobne sledujú preferencie divákov a táto postava mala smolu a musela sa zo seriálu pratať. V májovom finále ju Baileyová tvrdo vyhodila a tým sa jej osud uzavrel.

Rovnako sa neočakáva návrat herečky Jerriky Hinton (Stephanie), ktorá plánovane skončila v seriáli a tvorcovia nemajú plány ani pre návrat Sary Ramirez (Callie). Jej „ročné“ voľno sa teda predlžuje. Náročný rok čaká herca Jasona Georga (Ben), ktorý sa stáva hlavnou mužskou postavou pripravovaného hasičského spin-off seriálu. Dovtedy bude hlavnou postavou v Grey's Anatomy, následne prestúpi do nového seriálu a následne sa očakáva jeho hosťovanie v lekárskej dráme.

Staronové posily prichádzajú

Do úlohy tyranského manžela Jo sa vráti aj herec Matthew Morrison (Glee) a tentokrát by sa jeho úloha mala rozšíriť. Jeho krátka účasť počas 13.série bolo len ticho pred búrkou. Okrem veľkého výbuchu a následného požiaru v nemocnici, finále prinieslo aj šokujúce odhalenie o prežití Owenovej sestry, ktorú roky považovali za mŕtvu. Meghan nanovo stvárni herečka Abigail Spencer (Timeless), keďže pôvodná herečka – Bridget Regan je zaneprázdnená nakrúcaním seriálu The Last Ship. Táto dejová línia prinesie aj návrat obľúbenej postavy Teddy (Kim Raver), ktorá skončila v seriáli na konci 8.série.

Producenti sa rozhodli ešte viac skomplikovať život rezidenta Andrewa DeLucu. Nešťastná láska z 13.série a následné ťahanice s Alexom boli preňho ťažký oriešok. Teraz do jeho života vstúpi jeho sestra Carinu. Tú stvárni herečka Stefania Spampinato. Carina bude novou stážistkou v nemocnici a Andrew bude mať z toho hlavu v smútku. Táto postava sa zdrží niekoľko epizód. Zahosťuje si populárny herec Greg Germann (Ally McBealová), na túto postavu je uvalené informačné embargo.

Nová séria nepoľaví v tempe

Štrnásta séria nadviaže s malým časovým odstupom na jarné finále. Výbuch a následný požiar poškodil značnú časť nemocnice a Baileyová sa musela pustiť do rekonštrukcie, ktorá nie vždy dopadla dobre.

Owenova sestra Meghan po jej šokujúcom „zmŕtvychvstaní“ sa vracia do USA a zostáva v starostlivosti lekárov a bez informácií o živote svojho niekdajšieho snúbenca Riggsa.

Meredith sa k nej snaží správať s odstupom, zachovať sa ako profesionálka a neprezradiť, že s ním začala nový život. Bojuje sama so sebou a tým, čo je správne. Keby ona dostala druhú šancu na život s Derekom, neváhala by ani sekundu.

Na druhú stranu bol to prvý muž, ktorý si ju dokázal získať po smrti Dereka a chýba jej. Rovnako od Owena drží aj Amelia, ktorá by chcela ich vzťah napraviť. Meghan však skrýva obrovské traumy počas rokov väznenia, preto lekári musia starostlivo uvažovať nad každým krokom, ktorý spravia pri jej liečbe. Bude niekedy úplne mentálne v poriadku? Dá sa spracovať takáto trauma?

Karty na začiatok štrnásteho roku vysielania sú rozdané. S čím budú hrať postavy? Vznikol trojuholník Meredith, Riggs, Meghan, ich príbeh bude skôr o morálke a etike. Nájsť to správne riešenie pri takejto situácii nebude jednoduché. Ďalší komplikácie pre Alexa prinesie DeLuca, ktorý by chcel získať Jo, tá sa však bude musieť rozhodnúť o ďalšom vývoji s Alexom, navyše, keď na ňu tajne číha jej minulosti. Maggie by mohla konečne nájsť pravú lásku a uvedomiť si, že Riggs nebol ten pravý. Lásku s Jacksonom mala pred nosom a nevidela ju. April dá zbohom pokusom o obnovu ich vzťahu. Richard a Baileyová sa sústredia na ďalšiu budúcnosť nemocnice a budú hľadať nové lekárske hviezdy, ktoré nemocnica potrebuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Ellen Pompeo #Grey´s Anatomy #oseriáloch