Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Designated Survivor: Pohľad na Ameriku, ktorá sa snaží postaviť opäť na nohy

Seriál o najväčšom útoku na USA – Designated Survivor, ako jeden z mála, zaujal divákov počas minulej sezóny natoľko, že mu televízia ABC dopriala aj druhú sériu.

27.09.2017 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
Podarí prezidentovi Kirkmanovi vyviesť USA z ľudskej aj politickej krízy?
debata

Kiefer Sutherland ako prezident Tom Kirkman bol dostatočným ťahúňom ťažkého námetu, ktorého sa prekvapujúco ujala celonárodná televízia známa tým, že musí seriály prispôsobiť väčšinovému divákovi, čo je väčšinou na škodu daného seriálu. Príbeh o tom, ako sa ocitnú USA na pokraji občianskej vojny po útoku na Kapitol a vyvraždení celej vlády sa skôr hodí na káblové televízie, ktoré v súčasnosti vedia ponúknuť pútavejší výsledný produkt.

Designated Survivor sa napriek kontroverznej téme o zákonom dosadenom prezidentovi dokázal vysporiadať aj častokrát s naivným rozuzlením jednotlivých zápletiek, pričom vo výsledku je to neškodná politická dráma. Tento rok by mohol byť pre seriál už pokojný. Počas prvej série sa zákulisie otriasalo v základoch, keďže sa trikrát menili hlavní showrunneri, ktorí mali svoju predstavu o smerovaní deja. Výsledkom bola už spomínaná plytká prvá séria. Tvorcovia si aspoň ujasnili, že Designated Survivor nikdy nebude House of Cards alebo Západné krídlo, čo je v prospech veci.

Bude druhá séria lepšia?

Celkovo prvá séria ukázala ucelený príbeh o tajne sekte Američanov, ktorí sa dostali až do najvyššej politiky a chceli zhodiť celý režim a nastoliť nové usporiadanie. Podľa nich, aktuálny systém nefunguje a musia odísť všetky elity a vládu prebrať ľud. Popritom politický outsider Kirkman, ktorému sa obrátil život hore nohami robil prvé kroky ako prezident krajiny, ktorá sa mu pod rukami rúca a stáva sa lídrom, ktorý môže USA zachrániť.

Druhá séria nadviaže na záverečný cliffhanger, keď unikli všetky tajné materiály o Štátoch, ktoré by ich mohli zničiť. Prezident Kirkman oslávi prvý rok vo funkcii a v útrobách Bieleho domu sa bude riešiť úplne iná kríza, ktorej čelil doteraz. Seriál, počas druhého roku vysielania, spraví krok viac k politickej dráme. Nový príbeh divákov zavedie aj do komplikovanej medzinárodnej politiky a dôsledkov, ktoré by mohli mať uniknuté informácie. Na zápletku z prvej série sa nezabudne, USA sa po roku nemôže spamätať z tak ťažkej rany, preto prezident a jeho tím budú mať plné ruky práce.

Straty, ale príchody nových postáv

Stratí však veľkú posilu. Tvorcovia sa prekvapujúco rozhodli nezahrnúť exviceprezidentku Kimble Hookstratenovú do ďalšieho deja, pričom v prvej sérii zohrávala kľúčovú úlohu a vzdala sa aj vlastnej pozície v prospech prezidenta. Herečka Virginia Madsen sa neprirodzene vytratí. Jej úloha sa však údajne nekončí. Absencia tejto postavy je len na škodu celého seriálu. Ak bude pre ňu pripravený dostatočne pútavý príbeh, tak sa vráti. Washington je miesto, ktoré politici neopúšťajú.

Naopak, nová séria dostane hneď niekoľko posíl. Novou hlavnou postavou sa stáva herec Paulo Costanzo, známy slovenským divákom zo seriálu Joey. Stvárni skúseného a cynického šéfa politickej sekcie, ktorý má pripraviť pre prezidenta stratégiu jeho krokov, aby si získal ešte viac náklonnosť verejnej mienky. Teraz bol do funkcie zákonom dosadený, keď raz prídu voľby bude musieť zabojovať o reálnu priazeň. S idealistickým Kirkmanom bude mať značné konflikty.

Agentka Wellsová, vďaka ktorej prezident žije, dostane nového parťáka. Britského agenta MI6 Damiana Rennetta stvárni herec Ben Lawson. Ženskou posilou v Bielom dome bude aj herečka Zoe McLellan (NCIS: New Orleans), ktorá si zahrá šikovnú právničku Kendru Daynes. Tá si splní svoj životný sem pracovať pre prezidenta. No jej sen sa čoskoro stane nočnou morou, keď sa jej nebude dariť tak, ako si predstavovala.

Druhý rok prezidentovania = ďalšie problémy

Prvá epizóda nedá divákom vydýchnuť. Naplno budú vtiahnutí do deja. Oslavy prvého výročia Kirkmana preruší dráma, keď ukrajinskí nacionalisti unesú ruské lietadlo a USA sa budú musieť zapojiť do tohto mimoriadne citlivého sporu. Popritom stále pokračuje vyšetrovanie teroristického útoku na Kapitol, sektu Pax Americana sa podarilo rozložiť, no nebezpeční sú aj zúfalí jednotlivci.

V druhej epizóde bude agentka Wellsová na stope Patricka Lloyda. Prezident usporiada slávnostná večeru pre členov vedenia Národnej bezpečnosti, ktorí môžu prekaziť plány prezidenta a agentky. V tretej epizóde Outbreak budú USA čeliť ďalšej kríze – vírusovej pandémii. Agentka Wellsová spolu s jej novým kolegom budú poverení nájsť liek, pri vyšetrovaní budú konfrontovaní s informáciami, ktoré zmenia všetko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch