Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

This is Us odhaľuje to, akí sme, akú máme rodinu. Bez servítky

Najúspešnejšia nový seriál minulej sezóny ide zabojovať o svoje prvenstvo. Pre televíziu NBC je This is Us v istom smere stávka na istotu, ale úspech ktorý zožal bol prekvapujúci.

26.09.2017 07:00
this is us Foto:
Herci zo seriálu This is Us (zľava): Ron Cephas Jones, Milo Ventimiglia, Sterling K. Brown, Susan Kelechi Watson, Mandy Moore, Chrissy Metz, Justin Hartley, Chris Sullivan.
debata

Diváci dlho márne hľadali na obrazovkách žáner rodinnej drámy, ktorá v plnej nahote ukazuje radosti, ale najmä starosti bežných ľudí, o ktorých sa bežne nehovorí. A v tom sa skrýva autentickosť celého príbehu. Seriál vyťahuje zo skrine kostlivcov v plnej paráde. Seriál sa vracia po viac ako pol roku späť na obrazovky s dlhoočakávanou a divákmi vytúženou druhou sériou.

This is Us ešte pred premiérou lámal rekordy, keď si trailery pozreli desiatky miliónov divákov, jednotlivé epizódy búrali rebríčky sledovanosti a vďaka tomu sa z NBC stala víťazom počas pondelkov. Nebolo preto prekvapením, keď krátko po premiére prvej série prišla správa o jej rozšírení na 18 epizód. To však nebol koniec.

Seriál, ktorý si každý týždeň pozrelo 10 miliónov divákov a marcové finále atakovalo hranicu 13 miliónov, si vyslúžil dvojité obnovenie. Televízia avizovala vznik druhej a rovno aj tretej série. Pre veľký úspech druhá séria bude obsahovať nielen špeciálnu vianočnú epizódu, ale aj počas Super Bowlu – najsledovanejšieho športového programu roka.

Seriál zabodoval aj na udeľovaní cien Emmy. Pripísal si dve víťazstvá. Herec Sterling K.Brown (Randall) si prevzal sošku z kategórii najlepší herec v dramatickom seriáli. Za najlepšieho hosťujúceho herca porota ocenila Geralda McRaneyho (Dr. K).

Rodinné tajomstvá na scéne

Prvá séria divákom predstavila klan Pearsonovcov a ich príbeh rozprávaný v dvoch líniách. Jedna línia hovorila o minulosti, kde manželia Jack a Rebecca postupne budujú svoju rodinu s deťmi. Druhá, súčasná línia ukazuje život detí a postupne sa odhaľujú bolesti, krivdy, ale aj radosti ich života. Tvorcovia veľmi šikovne rozohrali zápletky s jednotlivými postavami, pričom divák mal dostatok času ich spoznať, aby sa stali prirodzenou súčasťou každej domácnosti.

Prvý rok vysielania vyvrcholil stále nezodpovedanou otázkou a dilemou o tom, ako zomrel hlavný hrdina – Jack Pearson. Smrť milovaného otca zasiahla každého z trojice detí, ale aj Rebeccu. Tvorcovia sľubujú, že odpoveď dostanú už počas druhej série a toto odhalenie by malo priniesť srdcervúce potoky sĺz. Práve dojemné a uplakané scény sú pomerne charakteristické pre This is Us. Čo bude nasledovať po odhalení Jackovej smrti? Producenti majú v talóne iné ťažké kalibre.

Pravda o smrti hlavy rodiny bude rozbuškou pre ďalšie explozívne odhalenia a trápenia jednotlivých postáv. Kate sa viní zo smrti otca, Randall prevzal jeho úlohu v rodine. Rebecca naopak dokázala sa pohnúť ďalej a vziať si jeho najlepšieho priateľa Miguela. Čo sa také stalo, keď deti uviazli vo vlastných traumách a manželka nie?

Zrejme práve Rebecca bude tým najprekvapujúcejším charakterom v celom seriáli. Zrejme práve ona nie je tou sladkou a milou osobou, ako ju vykresľujú flashbacky z minulosti. Po smrti Jacka sa niečo závažné s ňou muselo diať, kým sa dopracovala k pomerne rezervovanej staršej verzii, ktorú ukazuje súčasná dejová línia.

Komplikovanejšia druhá séria

Diváci sa môžu tešiť na ešte komplikovanejšiu druhú sériu, ktorá by mohla zmeniť pohľad divákov na jednotlivé postavy. Randall chce pokračovať v šľapajách svojho adoptívneho otca Jacka. Mal za sebou ťažký rok. V náručí mu zomrel biologický otec William, ktorého krátko predtým našiel a začal si budovať puto. Opustil prácu, ktorá bola jeho druhým životom. Teraz chce dať šancu adoptívnemu dieťaťu mať lepší život, rovnako akú mal on, keď si Pearsonovci vzali k sebe.

Kate naopak chce rozvinúť svoj spevácky talent, ktorý zdedila po matke. Postupne sa zmieruje so svojou morbídnou obezitou a neschopnosťou schudnúť. Jej strach z predsudkov ľudí dáva bokom. Kevinovi sa rozbieha veľká filmová kariéra a bude musieť nájsť zlatú strednú cestu medzi ňou a druhou šancou na lásku s exmanželkou Sophie.

Koniec prvej série šokujúco ukázal koniec inak zdanlivo idylického manželstva Jacka a Rebeccy. Otec rodiny musel opustiť rodinu a Rebecca zostáva s deťmi sama. Nová séria ukáže, či práve toto je definitívny koniec ich manželstva alebo sa k sebe ešte vrátia. Je to začiatok konca idylky rodiny?

Zaujímavosťou je zistenie, s ktorým sa podelil autor seriálu Dan Fogelman, že seriál nemusel vôbec vzniknúť. Jeho pôvodná myšlienka bola vytvorenie filmu. Nakoniec, keď začal rozvíjať jednotlivé príbehy zistil, že jeden film by zďaleka neobsiahol to, čo chce divákom všetko povedať. Druhá séria prinesie viac Miguela a Sophie. Ich hereckí predstavitelia Jon Huertas a Alexandra Breckenridge sa stávajú hlavnými postavami. Rovnako aj tínedžerski herci stvárňujúci „veľkú trojku“. Okrem nich si zahosťuje aj legendárny Sylvester Stallone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us #Mandy Moore #Milo Ventimiglia #oseriáloch