Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

666 Park Avenue - v tom doma mŕtvi nezostávajú mŕtvymi!

26.10.2012 11:24
debata

666 Park avenue

Season 1

666 Park Avenue - v tom doma mŕtvi nezostávajú...
666 Park Avenue - v tom doma mŕtvi nezostávajú mŕtvymi! 666 Park Avenue - v tom doma mŕtvi nezostávajú mŕtvymi!
 

V tom dome mŕtvi nezostávajú mŕtvymi!

 

Mal to byť nový seriálový hit! Kde sa stala chyba?

 

Pred necelým mesiacom televízia ABC s veľkou marketingovou podporou uviedla na svojich obrazovkách nový seriál, od ktorého si sľubovala vysoké čísla sledovanosti. Seriál 666 Park Avenue dostal lukratívne miesto v nedeľňajšom prime-time, spoločnosť mu robia seriálové hity Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) a Revenge a seriál bol nastavený tak, aby bol odsúdený na úspech. Avšak nestalo sa tak. Kde sa stala chyba?

  

Televízia ABC je známa tým, že veľmi rada experimentuje a ako celonárodná televízia s najväčšou ochotou dáva šancu seriálom, ktorých žáner nemusí byť zárukou úspechu. Na obrazovkách už dlhšie obdobie absuntuje kvalitný hororový žáner a si objednala práve pre novú televíznu sezónu práve 666 Park Avenue. Do seriálu boli obsadení naozaj kvalitní herci, ktorí mali byť zárukou diváckej zvedavosti, seriál dostal priestor priamo počas víkendu, lenže vytúžený úspech sa nedostavil. Už premiéra seriálu bola veľkým sklamaním, pozrelo si ju iba 7 miliónov divákov (rating 2), čo je naozaj veľké sklamanie, keďže práve úvod seriálu má spravidla najvyššiu sledovanosť a potom pochopiteľne sledovanosť začne klesať, keďže diváci sa rozhodnú, či zostanú pri danom seriálí alebo budú sledovať iný seriál. Tento scenár sa aj potvrdil a momentálne sa sledovanosť seriálu pohybuje tesne pod úrovňou 5 miliónov divákov (rating 1.8) a to je aj pre televíziu žalostne málo a nad budúcnosťou seriálu visí veľký otáznik. Avšak je nutné dodať, že televízia našťastie „nehádže flintu do žita“ a snaží sa seriál podporiť ako sa dá. Dôvod je prozaický, táto televízna sezóna pre všetky televízie znamená veľké sklamanie. Väčšina nových seriálov, ktoré vo všeobecnosti televízie uviedli, tak sa stretla s veľmi chladným prijatím divákom a sledovanosť najmä nových seriálov je veľmi nízka, zatiaľ čo zabehnuté seriály si udržujú stabilné nadpriemery. Toto je veľmi problematická situácia, keďže televízie musia časom meniť seriály, pretože tie isté seriály sa nedajú dlhé roky naťahovať s ďalšími sériami. Lenže toto sa však ostatné roky televíziam príliš nedarí a len veľmi malé množstvo nových seriálov si získalo priazeň divákov a pokračujú novými sériami.

Televízia ABC si od 666 Park Avenue sľubovala prílev aj nových divákov, aj priazeň terajších. Je však veľmi nepochopiteľné, prečo seriál diváci prijali zatiaľ takto veľmi vlažne. Odborní kritici seriál prijali s otvorenou náručou, žánrovo je 666 PA veľmi svieži, je to príjemný mix hororu, thrilleru, charaktery sú veľmi dobre napísané, do hlavných úloh boli obsadení špičkoví herci, najväčšiu pozornosť na seba púta Terry O´Quinn (Gavin Doran), ktorý s prehľadom zvláda úlohu až démonickeho Gavina Dorana, ktorý spolupracuje so samotným diablom.

Aj napriek nízkej sledovanosti sa však televízia rozhodla si priobjednať 2 epizódy k aktuálnej 13 dielnej 1.sérii. Tieto epizódy si zatiaľ objednala len vo forme scenárov, aby televízia zistila akým smerom sa seriál bude uberať a následne sa rozhodne, či predĺži 1.sériu na klasických 22 epizód. Samozrejme zaváži aj ďalší vývoj sledovanosti, ak seriál nedajbože by zaznamenal ďalší prepad sledovanosti, tým pádom je o jeho osude už rozhodnuté a bude bez milosti zrušený, čo by bola naozaj veľká škoda.

Už túto nedeľu však seriál pokračuje novou epizódou, divákov čaká epizóda s poradovým číslom A Crowd of Demons. Aj bohatí obyvatelia The Drake radi oslavujú Halloween, avšak v tomto dome mŕtvi nezostávajú mŕtvymi a všetko sa vymkne spod kontroly.

Predchádzajúce týždne seriál sa naplno rozbehol. Do The Drake prišiel mladý a zamilovaný pár Henry Martin a Jane Van Veen. Jane bola prijatá ako manažérka budovy a hneď sa ujala svojej práce naplho. Ako vyštudovaná architektka je pre ňu splneným snom pracovať v budove s takou bohatou históriou akú má The Drake. Lenže táto história je plná krvi, smrti a tajomstiev ako Jane postupne začala zisťovať. Gavin ochotne dal Jane plány budovy a má za úlohu vrátiť zašlú slávu celej budove, čo sa začína podrobným prieskumom. Gavin, ktorý pevne drží v rukách fungovanie celej budovy to robí iba kvôli Henrymu, s ktorým má vlastné plány. Henry pracuje ako právnik a začína sa podozrivo dostávať do konfrontácie s Gavinovými nečestnými obchodnými praktikami a Gavin sa tak dostal k potrebným informáciam, aby sa vyhol stíhaniu a popritom veľmi hravo manipuloval Henryho. Gavin musí Henryho zlomiť, aby začal túžiť po niečom väčšom, čo nemôže dosiahnuť a to bude pre Gavina rozhodujúca chvíľa. Gavin so svojou ženou Oliviou držia v šachu všetkých obyvateľov The Drake, ich túžby sa im splnia, avšak za nejaký čas musia zaplatiť. A platí sa tým najvyšším možným. Dušou. Diabolský dom, v ktorom sídli sám pán zla ich pohltí a ďalšia duša je navždy stratená. Čím vyššie zúfalstvo, tým je väčšia ochota prijať horšie podmienky dohody s Gavinom.

Tento dom je zvlášny aj tým, že v ňom žijú obyvatelia, ktorí by mali byť dávno mŕtvi, avšak dohoda s diablom im zaručila dlhý život, avšak osud ich stále dobieha a tak prežívajú svoje traumy stále dokola. Potom sú tu aj noví obyvatelia, ktorých čas na dohodu s Gavinom ešte len príde. Gavin a diabol majú tú výhodu, že ich netlačí čas a vedia si počkať na nové duše. Postupne Gavin manipuluje životy všetkých, aby sa časom dostali do zúfalej situácie. Do takejto situácie smerujú aj priatelia Jane a Henryho. Manželstvo Briana a Louise vyzerá idylicky. Brian bol kedysi výborný spisovateľ a jeho divadelné hry sa hrali na Broadwayi, lenže prišiel zlom a prestalo sa mu dariť. Následne sa začalo dariť fotografke Louise, ktorá začala byť živiteľkou rodiny, čo Brian nevie zniesť. Brian pri písaní svojej novej hry sa zahľadel do susedky, čo býva oproti. Alexis si Brianovu pozornosť všimla a veľmi ochotne mu robí divadlo v okne. V Brianovi stúpa túžba po Alexis, čo zachytil aj dom a „náhodou“ Louise prijala Alexis ako svoju asistentku a Alexis tak mohla spustiť svoj prefíkaný plán ako zviesť Briana. Brian zatiaľ odoláva, no nie veľmi úspešne. Ich životy začínajú byť cítiť zúfalstvom, čo je vôňa pre Gavina, ktorý len čaká na svoju príležitosť, aby upísal ďalšie duše diablovi a zabezpečil si tak vlastné prežitie.

Jane však začína tušiť, že v tomto dome nie je všetko v poriadku. Začína mať čudné sny, predtuchy, vidiny. Spočiatku si myslela, že začína blázniť, hlavne po objavení tajomnej mozaiky znázorňujúcu diabla. Má pocit, že niekto sa jej snaží niečo povedať, počuje hlasy, zvuky a vrchol bolo malé dievčatko, ktoré ju varuje pred vypustením ducha z tajomného kufra. Každá duša v The Drake však odišla predčasne a ich duchovia teraz sa snažia vybaviť si účty, lenže na to doplácajú terajší nájomníci.

Jane sa spriatelila s mladou dievčinou Nonou, ktorá vyrastá iba so starou mamou. Nona je médium a tuší, že v The Drake vládnu temné sily a ona je akási ochrana, keďže vidí budúcnosť osoby, ktorej sa dotkne, takto zachránila život Henrymu, avšak videla aj krutú smrť Jane, netuší však, kedy sa to stane a nevie jej pomôcť. Nona len tuší, že Jane a Henry sú súčasťou ďalšieho plánu manželov Doranovcov.

Olivia Doran miluje spoločenské akcie a tak v tohtotýždňovej epizóde usporiada ďalšiu snobskú oslavu Halloweenu v štýle z roku 1929. Tajomný duch je vypustený, takže o autentický Halloween plný strachu nebude núdza. Gavin dostane tajomnú správu o tom, že niekto chce zneškodniť Oliviu. Gavin tuší, že to bude niekto cudzí, keďže obyvatelia The Drake im nemôžu ublížiť. Henry, ktorého kariéra právnika je na dobrej ceste k úspechu stretne istého vplyvného mediálneho konzultanta, ktorý sa bude zaujímať o jeho kariéru. A zatiaľ všetci, ktorí sa zaujímali o Henryho nedopadli dobre a ich dušu si vzal diabol. Gavin jednoducho má svoj plán s Henrym a nič mu ho nesmie prekaziť. Brian začína žiarliť ešte viac na svoju ženu Louise. Po nehode s výťahom sa Louise pravidelne stretáva s Dr. Evansom, ktorý dohliada na jej liečení, Brian si všimne, že ich stretnutia začínajú naberať na intenzite a začne Louise podozrievať. Jeho túžba po Alexis však bude rásť a bude ešte viac zmätený, čo mu bude brániť dopísať jeho novú hru, ktorá by mu mohla vrátiť stratený úspech. Avšak záver párty dostane strašidelný charakter!

Následky krvavého Halloweenu sa budú riešiť aj v 6.epizóde s názvom Diabolic, ktorú diváci uvidia už 4.novembra. Začne sa vyšetrovanie záhadných udalostí, ktoré sa stali v The Drake. Jane bude mať tušenie, že v dome naozaj sú duchovia, ktorí neváhajú vraždiť. Zdôverí sa opäť Henrymu s jej teóriou, bude však prekvapená z jeho reakcie. Namiesto podpory sa dočká iba spochybňovania jej úsudku a samozrejme olej do ohňa prileje aj Gavin, ktorý musí utajiť všetko, čo sa v dome deje a táto nechcená publicita mu nehraje do karát. Gavin sa zbaví aj osoby, ktorá sa vyhrážala odstránením jeho ženy Olivie, avšak v stávke bude The Drake a všetko čo má. Jane zistí šokujúce prepojenie jej samej s The Drake a začne sa pomaly vysvetľovať, prečo práve jej sa odkrýva temná minulosť celého domu. Ukáže sa, že Dr. Evans bude závislý od hazardu a má veľa dlhov, čo sa dozvie Gavin a podá mu pomocnú ruku, nebude to však zadarmo. Zúfalý lekár, ktorý má veľa dlhov Gavinovu ponuku s radosťou príjme.

V siedmej epizóde s názvom Downward Spiral bude pokračovať rozpad vzťahu Jane a Henryho, ale aj príbeh Dr. Evans. Ten zistí, že dohoda s Gavinom ho bude stáť až príliš, no nie je cesty späť. Kedysi idylický vzťah začne mať vážne trhliny. Henryho kariéra stúpa k hviezdnym výšinám a Henry sa ocitne medzi snobskou smotánkou, kam vždy chcel patriť a cíti, že konečne môže byť úspešný a mať vplyv. Netuší však, že túto cestu mu zabezpečil práve Gavin Doran a čoskoro bude mať Henryho tam, kde chcel. Jane čím ďalej, tým viac bude ťažiť ťarcha celého The Drake. Vie však, že nie je úniku. Musí stáť Henrymu po jeho boku a byť mu oporou, aj keď sú medzi nimi nezhody, dúfa, že časom jej Henry uverí. Jane však bude pokračovať v pátraní v minulosti The Drake. Zistí, že má isté prepojenia aj s Nonou a jej nezvestnou starou mamou. Postupne si Jane začne dávať mozaiku dokopy a zistí, že nič nie je náhoda v tomto dome. Avšak Jane teraz už spolu s Nonou pri pátraní zájdu priďaleko a objavia niečo, čo Jane zmení život raz a navždy!

    
debata chyba
Viac na túto tému: #666 PARK AVENUE