Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Once Upon a Time - cesta k šťastným koncom je až príliš dlhá!

31.10.2012 15:14
debata

ONCE UPON A TIME

Season 2

Once Upon a Time - aj odvekí nepriatelia sa...
Once Upon a Time - aj odvekí nepriatelia sa spoja proti väčšiemu zlu! Once Upon a Time - aj odvekí nepriatelia sa spoja proti väčšiemu zlu!
 

Cesta k šťastným koncom je príliš dlhá!

 

Ako sa začala 2.séria? Boduje aj nová séria medzi divákmi?

 

Je to už viac ako mesiac, čo na televíznych obrazovkách televízie ABC opäť vtrhol seriál Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) so svojou dlhoočakávanou 2.sériou. Očakávania televízie, ale aj divákov sa naplnili a aj nová séria prináša stále pútavé príbehy nielen z rozprávkového sveta v trošku odlišnom spracovaní. Sledovanosť novej série si drží stabilne nadpriemerne čísla a tak stále Once Upon a Time patrí medzi najsledovanejšie seriály domovskej stanice a teda možno už teraz povedať, že seriál nadviazal na úspech, ktorý sa začal prvou sériou. Premiérovú epizódu novej série si pozrelo neuveriteľných 11,5 milióna divákov a tak seriál kraľoval v sledovanosti medzi všetkými televíziami. S odstupom niekoľkých týždňov pochopiteľne sledovanosť o čosi klesla a momentálne sa priemerná sledovanosť na epizódu pohybuje na úrovni 9,5 milióna divákov (rating 3,2).

  

Príbeh 2.série nadviazal presne v mieste, kde končila 1.séria. Do Storybrooku vtrhla mágia, ktorú privolal pán Gold/Rumplesti­llskin, aby konečne získal moc. Kliatba zlej kráľovnej Reginy bola zlomená, všetci v meste si konečne spomenuli kým sú a zdalo sa, že všetci nájdu svoj šťastný koniec. Netušili však, že cesta k šťastným koncom je až príliš dlhá!

Najväčším problémom bolo, že po zlomení kliatby všetci čakali, že sa vrátia späť do rozprávkovej krajiny, zostali však v našom svete, navyše opäť hranica Storybrooku sa stala ich väzením. Počas kliatby nemohli obyvatelia opustiť mesto, lebo následne zmizli, teraz ak by opustili mesto, tak raz a navždy by zabudli, kým naozaj sú a vrátili by sa im iba falošné spomienky, ktoré mali počas kliatby. Obyvatelia mesta pochopiteľne si chceli vydiskutovať všetky krivdy so strojkyňou ich prekliatia Reginou, tá si myslela, že bude mať svoju čarovnú moc, mýlila sa. Navyše pán Gold, po tom, čo našiel svoju lásku Bellu sa konečne chcel pomstiť Regine a vyslal na ňu Prízrak, ktorý z nej mal vysať dušu. Mary Margaret/Snehu­lieka, David/Princ Krasoň a ich znovuobjavená dcéra Emma sa však Reginy zastali a chceli ju zachrániť. Prízrak pomocou čarovného klobúku od Klobúčnika síce poslal Prízrak do rozprávkovej krajiny, avšak stala sa nehoda a Emma spolu s Mary Margaret sa ocitli tiež v rozprávkovej krajine. Regina tak musela začať konečne hovoriť pravdu. Rozprávková krajina stále existuje, no je zničená, preto sa tam nevrátili po zlomení kliatby. Regina však ani sama netuší, že časť rozprávkovej krajiny zostala nedoknutá a pomerne veľký počet bytostí našiel útočisko práve tam. Emma spolu s Mary Margaret teraz musia nájsť portál, ktorý by bol schopný vrátiť ich späť domov, pomáhajú im Mulan a Šípková Ruženka/Aurora. A tu je novinka, ktorú prináša nová séria. Zatiaľ diváci mali možnosť vidieť iba flashbacky rozprávkových bytostí, teraz uvidia aj čo sa deje v súčasnosti. A všetky pohľady, či už do minulosti, súčasnosti alebo pohľadov do nášho sveta sú medzi sebou prepletené a nadväzujú na seba.

Čo sa týka flashbackov tak scenáristi ukázali opäť mladú Reginu, v čase, keď ešte nebola zlá a bojovala so svojou zlou matkou Corou, ktorá venovala všetku pozornosť k tomu, aby Reginu obrátila ku zlu. Regina však stále odolávala, zmenil to až príchod Rumplestillskina, ktorý daroval Regine pred donútenou svadbou zrkadlo a následne prinútil Reginu, aby sa matky zbavila. Regina si myslela, že sa matky zbavila raz a navždy, lenže netušila a dodnes netuší, že zrkadlo ju prenieslo do časti krajiny, kde ani kliatba nemala účinky a tam dlhé roky bola uväznená. Rumplestillskin je zodpovedný aj výcvik Reginy a jej definitívnu premenu na zlú kráľovnú, čo sa mu časom aj vypomstilo. Definitívny zlom nastal, keď sa Regine nepodarilo oživit jej milovaného Daniela, ktorého zabila jej matka. Myslela si, že dokáže pomocou mágie svojho snúbenca oživiť, keď sa to nedarilo, „pomohol“ jej opäť Rumplestillskin a Klobúčnik, ktorí ju priviedli za doktorom Frankensteinom, avšak Rumplestillskin si poistil doktora, aby sa pokus nepodaril, musel zaistiť to, aby sa z Reginy stala nemilosrdná a zlá osoba. Tiež diváci videli aj súboj Snehulienky a Princa Krasoňa s jeho otcom kráľom Georgom, ktorý stále túži po pomste a chcel Krasoňovu hlavu za zradu. George otrávil aj Snehulienku, aby nemohla mať nikdy deti, avšak toto prekliatie sa podarilo zlomiť, avšak za vysokú cenu a musela zomrieť princova matka. Kráľ George sa nezastaví pred ničím a teraz vie, že Princ ho navyše chce zosadiť z trónu a spolu so Snehulienkou chce prebrať kráľovstvo a nastoliť konečne pokoj.

Dejová línia v Storybrooku síce priniesla šťastie pre všetky postavy, rozdelené rodiny, osudové dvojice sa našli. Lenže následne prišlo vytriezvenie. Čo s nimi teraz bude? Storybrooke opäť nemôžu opustiť, v niektorých sa prebudilo aj prekliatie, ktoré mali v rozprávkovej krajine. Ako napríklad Dr. Whale/Dr. Frankenstein oživil v Storybrooku Daniela a spravil z neho monštrum a Regina, ktorá prijala magickú silu z knihy svojej zlej matky, musela sa tak definitívne Daniela zbaviť. Zopakuje sa história aj v Storybrooku? Stane sa opäť z Reginy zlá a hlavne bezcitná osoba? Práve neúspech s Danielom bola tá posledná kvapka pre Reginu v rozprávkovom svete k ceste ku zlu. Teraz v Storybrooku po prelomení kliatby sa z Reginy stala nová osoba. Zdá sa, že sa poučila a hoci by mohla opäť všetkých zastrašovať a šíriť zlo, sľúbila Henrymu, že nebude používať mágiu, aby mu dokázala, že mu môže byť dobrou mamou a že si zaslúži lásku. Henry je teraz rozpoltený, hoci má rád a našiel pochopenie pre svoju adoptívnu matku Reginu, našiel aj svoju pravú rodinu, jeho vzťah s Emmou konečne začínal byť naozaj pekný, našiel aj svojich starých rodičov Snehulienku a Krasoňa a teraz je všetko preč. Emma a Mary Margaret/Snehu­lienka sú preč a nikto nevie ako ich dostať späť, keďže mágia v našom svete funguje inak a každé kúzlo má svoju cenu. Trpaslíci však neváhajú a začali v doloch opäť kopať, veria totiž, že nájdu magický čarovný prach a modrá víla by dokázala vrátiť milované osoby späť.

Pán Gold/Rumplesti­llskin si predstavoval, že teraz bude vládnuť Storybrooku. Nestalo sa tak. Bella ho síce miluje, no chce, aby udupal to monštrum v sebe, aby nepoužíval mágiu, aby bol dobrý. Navyše s ním lomcuje veľký hnev. Nepočítal s tým, že aj naďalej bude uväznený v Storybrooku. Jeho plánom bolo po získaní svojej moci odísť hľadať svojho syna Baelfira. Tejto úlohe prispôsobil aj svoj život ešte v rozprávkovej krajine, tam mu to prekazila kliatba a teraz, keď aj v našom svete kliatba zmizla, tak jej dôsledky ho stále limitujú. Navyše sa nevie zbaviť túžby všetko kontrolovať a používať mágiu. Bella síce od neho odišla. Avšak aj on si spomenul, že kedysi bol dobrý a tak pre Bellu zabezpečil nový život. Bella si tak mohla otvoriť v meste knižnicu a robiť to, čo vždy mala rada, aj v rozprávkovej krajine. Dala však druhú šancu aj Goldovi, budú žiť oddelene, avšak budú sa stretávať a ich vzťah bude napredovať pomaly, je si istá, že ho dokáže zmeniť a presvedčiť ho, že k pomste už nemá dôvod.

Avšak dôvod na pomstu je tu vždy. Kráľ George/Decker je aj v Storybrooke a zatiaľ iba sleduje Davida/Princ Krasoňa a chce dokončiť to, čo začal v rozprávkovej krajine. Tvorcovia pripravujú divákov na veľký problém. Ak ste nenávideli Georga v rozprávkovej krajine, tak ho budete ešte viac nenávidieť aj v Storybrooku, jeho čas ešte len príde.

Ľudia v Storybrooku netušia, že stoja ešte pred veľkou katastrofou. Cora, matka Reginy, hľadá akúkoľvek cestu, aby sa dostala do nášho sveta a pomstila sa svojej dcére. Navyše na scéne sa objavil aj kapitán Hook, alias Killien Jones, ktorý je taktiež hnaný pomstou. Má nevybavené účty s Rumplestillski­nom/Pán Gold, ktorý zabil jeho milovanú ženu Milah. Milah bola totiž ženou práve Rumplestillskina v čase, keď ešte nezobral na seba kliatbu Temného a zamilovala sa do Hooka a odišla spolu s ním. Keď však Rumplestillskin bol už mocný nepriateľ, našiel si Hooka, aby sa mu pomstil. Milah sa pomstil za to, že ho opustila a že opustila aj syna Baelfira a Hookovi odsekol ruku. Hook teraz v spolupráci s Corou rozpútali pátranie po magickej fazuľke, ktorá umožní cestovať medzi svetmi, to je aj jediná šanca pre Emmu a Mary Margaret ako sa dostať „domov“ za svojimi blízkymi. Netušia však, že Cora spolu s Hookom majú svoj plán a chcú sa dostať do nášho sveta spolu s nimi!

Už túto nedeľu pokračuje bez prestávky vysielanie nových príbehov. Môžete sa tešiť na 6.epizódu s názvom Tallahassee. V rozprávkovom svete stojí Emma spolu s Mary Margaret, Mulan a Aurorou pred veľkým dobrodružstvom, ktoré im pripravil kapitán Hook. Ocitnú sa v príbehu o Jackovi a fazuľke. Musia sa tak vyšplhať do výšin, aby získali tajomný kompas, ktorý by im pomohol nájsť cestu domov. Ako však vieme, hore ich čaká obor, ktorý si dobre stráži svoje poklady. Obra stvárni pre seriálových fanúšikov dobre známy herec Jorge Garcia, známy najmä zo seriálu LOST (Nezvestní), kde stvárnil Huga Reyesa. Avšak konečne diváci uvidia minulosť Emmy, v čase, keď ešte netušila, že ju raz navštívi jej syn Henry a zistí pravdu nielen o sebe. Minulosť Emmy bude naozaj turbulentná, keďže vždy na všetko bola sama. Avšak jej minulosť je spätá s tajomným mužom, ktorý sa objavil iba na začiatku 2.série, keď mu holubica doniesla pozdrav zo Storybrooku a upozornila ho, že kliatba je zlomená. Kto je tento tajomný muž? Čo má spoločné s Emmou? Je to otec Henryho a zároveň stratený syn Rumplestillskina Baelfire, ktorý sa tiež ako dieťa dostal do nášho sveta? Niečo nám scenáristi odtajnia už túto nedeľu!

V siedmej epizóde s názvom Child of the Moon, ktorú uvidíte už 11.novembra sa môžete tešiť na pozornosť zameranú na Ruby/Červená čiapočka. Spolu s prelomením kliatby zlej kráľovnej sa prebudilo v nej aj osobné prekliatie, teda že počas splnu sa premení na hladného vlka. V Storybrooku sa začnú množiť prípady nápadne podobajúce sa na vyčíňanie vlka a Ruby bude mať strach, že za všetko je zodpovedná ona. Všetko vygraduje, keď sa nájde jeden z miestnych obyvateľov mŕtvy a roztrhaný. Opäť sa ukáže Decker/kráľ George so svojou nenávisťou a bude chcieť zobrať spravodlivosť do svojich rúk. Zabil by tak dve muchy jednou ranou, zbavil by sa Ruby, skompromitoval by Davida/Princa Krasoň, ktorý teraz vzal na seba úlohu šerifa a navyše by získal veľkú dôveru od obyvateľov Storybrooku. Príbeh červenej čiapočky bude pokračovať v rozprávkovom svete, kde sa pozrieme ako vyzeral jej život po tom, čo sa musela zmieriť so svojim osudom. Spozná tajomnú Anitu, ktorá patrí podobne ako so skupinkou ľudí medzi tých, ktorí sa premieňajú a pomôžu Ruby žiť ďalej a naučiť ju s týmto prekliatim. Trpaslíci už dlhé týždne kopú v bani a konečne sa im podarí nájsť niečo cenné. Hundroš nájde poklad, ktorý by mohol pomôcť Emme a Mary Margaret na ceste domov.

Pre zaujímavosť televízia ABC zverejnila aj názvy 8.epizódy – Into the Deep a 9.epizóda nesie názvo Queen of Hearts, pomaly sa však blíži aj vyvrcholenie prvej polovice 2.série a tým pádom aj tradičná vianočná prestávka, podľa predbežných plánov to vyzerá tak, že Once Upon a Time sa bude vysielať ešte v novembri, avšak už december bude bez premiér a televízia prejde na sviatočnú štruktúra a tradične sa seriály vrátia na obrazovky v januári 2013.

Do Storybrooku zavíta opäť jedna neznáma postava, opäť to bude cudzinec, presne ako v predchádzajúcej sérii, keď to mesta prišiel August a jeho príbeh bol viac ako komplikovaný a nebol to nik iný ako Pinocchio. Tentokrát neznámeho návštevníka stvárni herec Ehtan Embry. Momentálne dostal menšiu úlohu v 9.sérii Grey´s Anatomy, kde stvárňuje terapeuta, ktorý sa stará o Arizonu. Jeho úloha v Once Upon a Time bude však omnoho dôležitejšia. Koho však stvárni? Bude to práve on, kto stvárni strateného syna Baelfira. Alebo sa tvorcovia seriálu rozhodli nám predstaviť autora magickej knihy, ktorú vlastní Henry. Každopádne jeho návšteva nebude náhodná a uvidíte ho už túto nedeľu.

Nezabudnite sledovať seriál Once Upon a Time aj v slovenskej premiére na televízii JOJ, každý piatok, hneď po Paneláku o 21.30, v dvoch častiach za sebou. Minulotýždňovú premiéru si nenechalo ujsť rekordný počet divákov a zdá sa, že aj Slovensko podľahlo rozprávkovému ošiaľu.

    
debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time