Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Once Upon a Time Season 5 - každá duša má svoje nedoriešené účty!

17.04.2016 13:20
debata
Once Upon a Time - aj nevypovedané príbehy...
Once Upon a Time - aj nevypovedané príbehy skrývajú svoje čaro! Once Upon a Time - aj nevypovedané príbehy skrývajú svoje čaro!

Seriál po obnovení na 6.sériu padol na dno sledovanosti!

Nedele patria od marca druhej polovici 5.série Once Upon a Time a nebude tomu inak ani dnes, vysielanie jarného bloku epizód sa prehuplo do svojej druhej polovice a veľké finále sa nezadržateľne blíži. Podobne ako minulý rok, tak aj tento si televízia ABC pripravila pre divákov lahôdku v podobe dvojdielneho záveru série, ktoré sa odvysiela už 15.mája, pričom 22.epizóda má názov Only You a dvadsiatatretia An Untold Story. Nič sa však nekončí, príbeh bude pokračovať potvrdenou 6.sériou na jeseň tohto roka. Či to nebude aj séria posledná sa nateraz nevie, čo to môže naznačiť vývoj sledovanosti prvej polovice 5.séria a najmä tej druhej. Once Upon a Time na jar tohto roka začal naplno prepadávať v diváckej priazni a nedeľné premiéry sú čoraz menším lákadlom pre väčší počet divákov, situácia sa ešte zhoršila po oznámení predĺženia seriálu a momentálne týždeň čo týždeň epizódy zaznamenávajú svoje series low. Situácia nie je tak dramatická, keď sa prihliadne k širšie poňatej sledovanosti, teda so sedemdňovým oneskorením, kde drvivá väčšina seriálov minimálne zdvojnásobuje svoje sledovanosť, je teda jasné, že pre divákov v zámorí nie je už smerodajné vysielanie počas premiéry, ale majú dostatok možností si pozrieť obľúbený program v čase, ktorý im vyhovuje cez alternatívne platformy. Začiatkom marca, keď sa seriál vrátil s novou várkou epizódou zaznamenal 4 miliónovú sledovanosť s ratingom 1.3, táto epizóda bola pritom jubilejná s poradovým číslom 100. Pričom decembrové zimné finále bolo najmenej sledovaným midseason finale dovtedy s konečným výsledkom 4.83 milióna divákov a ratingom 1.4. Príbeh s Podsvetím a jeho vládcom Hádom je ešte menej atraktívnym lákadlom ako príbeh Temných z jesenného bloku. Počas marca a apríla sledovanosť začala ešte viac klesať pod hranicu štyroch miliónov divákov, priemerne si pozrelo každú novú epizódu 3.6 milióna divákov s ratingom 1.1.

Dej nového príbehu, ktorý bol naznačený ešte v decembri plynulo pokračoval na jar, keď sa Emma, Regina, Robin Hood, David, Mary Margaret, Henry a Gold vydali do podsvetia, kde chceli zachrániť Hooka a vrátiť ho späť medzi živých. Emma chcela zachrániť svojho milovaného od nekonečného utrpenia, ktorého ho tu čakalo, rozdvojením svojho srdca, presne tak ako to spravila kedysi jej mama Snehulienka, aby zachránila Krasoňa. Na ich veľké prekvapenie Podsvetie, že Hádes sa až priveľmi inšpiroval Storybrookom, mŕtvi, ktorí mali nedokončené účty z ich života tak žili v predpekelnom Storybrooku. Podsvetie je magické miesto, kde sa objavili aj postavy, ktoré sú divákom známe a teraz dostali svoju druhú šancu zopakovať si účinkovanie. Mnohé z nich majú svoje tajné plány, ktoré zahŕňajú ich návrat medzi živých, mnohí túžia po tom, aby dokončili svoju púť a otvorila sa im cesta z Podsvetia.

Objavil sa Peter Pan, ktorý chcel svojho syna Golda presvedčiť o dohode s cieľom vrátiť sa, Cruella de Vil spolu so zlým Davidovým dvojčaťom Jamesom chceli využiť prítomnosť Henryho ako autora príbehov nato, aby im napísal nový koniec a vrátili sa medzi živých. Storybrooku vládla Cora, ktorú Hádes potrestal za neposlušnosť voči nemu. Prítomnosť živých v Podsvetí Hádovi pochopiteľne vadila, nemali tam čo hľadať a postupne sa mnohým zosnulým podarilo opustiť predpeklie, každá duša čo predčasne opustila Podsvetie bola pre Háda ranou, keďže utrpenie a beznádej mu dodávali silu. Hooka sa podarilo pomerne rýchlo nájsť, lenže Hádes nebol ochotný si nechať ujsť takúto chutnú a pokrivenú dušu, preto si pripravil blok, ktorý zabráni Emme darovať mu polovicu srdca. Na cintoríne sa objavili pomníky s menami Emmy, Reginy a Mary Margaret, čo im zabránilo v ich úmysle a zároveň to pootvorilo dvere pre jeho nový plán ako tieto duše navždy ponechať ako trest za prepustené iné duše. Hádes držal v hrsti aj samotného Golda a našiel si naňho páku, aby ho prinútil k spolupráci a bojkotoval snahy hrdinov na záchranu.

Ešte v čase, keď bol Rumple obyčajným smrteľníkom a zbabelcom malého Baelfirea zranil had a bol odsúdený na bolestivú smrť, jeho žena Milah ho prinútila, aby jediný liek, ktorý mal k dispozícii miestny liečiteľ ukradol a v prípade problémov liečiteľa zabil. Rumple to nedokázal, namiesto toho mu povedal svoj príbeh a liečiteľ mu ponúkol dohodu. Dá mu liek zato, že mu zapredá jeho druhorodené dieťa. Rumple si bol istý, že ďalšie dieťa mať nebudú tak súhlasil. Hoci liečiteľ zomrel, dohoda zostala platná a Hádes ju získal, aby ho mohol vydierať, pretože sa ukázalo, že Belle je tehotná a Hádes sa nevie dočkať tohto dieťaťa, ktoré chce. Hádes má svoj tajný plán ako spraviť nemožné kúzlo a to je cestovanie v čase a na všetko potrebuje špecifické ingrediencie a jednou z nich je aj nevinné dieťa, cieľ je Rumplove nenarodené dieťa. Hádes takisto prahne po pomste, chce sa vrátiť v čase, aby sa pomstil svojmu bratovi Diovi, ktorý ho odsúdil na vládnutie v Podsvetí, zatiaľ, čo on je vládne Olympu a je obdivovaný, naproti tomu Hádes je symbol nenávisti, strachu a beznádeje.

Ako každý zloduch, ale aj hrdina, každý príbeh je o láske a Hádes nie je výnimkou. Ukázalo sa, že jeho vyvolenou sa stala Zelena, ktorú navštívil v krajine Oz, keď sa dopočul o jej reputácii a frekvencii duší, ktoré mu posielala. Veril, že práve Zelena je tou pravou a bozk z lásky by mu oživila srdce a vrátila ho späť na povrch. Lenže v tom čase Zelena neverila, že by ju dokázal niekto milovať, nikomu neverila, nepripúšťala si city, chcela len jedno, pomstu. Zničiť Dorotku, vytvoriť kúzlo na návrat v čase, aby mohla zmeniť rozhodnutie Cory a ona by zaujala miesto namiesto Reginy. Nateraz je otázne, či Hádova láska k Zelene je úprimná, keďže prahnú po rovnakom kúzle a Zelena bola pred ním o krok vpred. Prinútil Golda, aby otvoril potrál do Storybrooku, zhodou okolností to bolo v momente, keď sa Zelena objavila v meste a chcel si vziať svoju dcéru, Belle jej v tom chcel zabrániť, obe spolu s dieťaťom sa ocitli v Podsvetí. Tam sa Belle dozvedela pravdu o tehotenstve, ale aj o tom, že ju Gold opäť klamal a že je znova Temný. Nemohla dopustiť, aby ich dieťa vyrástlo bez otca, má v pláne ho prinútiť, aby v jej prítomnosti bol človekom.

Veľký príbeh čakal Henryho, keďže ako autor príbehu postáv má v podsvetí veľkú moc a možnosť mnohým prinavrátiť život a dať im druhú šancu. Aj v Podsvetí existuje dom čarodejníckeho učňa a zničené pero a Henry nateraz bez ovládania „píše“ príbehy do knihy, cieľom je spoznať Hádov príbeh, spoznať jeho slabinu a poraziť ho a vrátiť sa späť do sveta živých. Živé duše sú neprirodzené v Podsvetí a každý deň navyše strávený „tam dole“ môže mať vážne dôsledky. Na veľké prekvapenie všetkých Emma spolu s Mary Margaret narazili v Podsvetí na Ruby (Červená Čiapočka), ktorá opustila Storybrooke, aby spolu s Mulan pátrala po svojej vlčej rodine a jej pátranie ju zaviedlo na rôzne miesto, aj do krajiny Oz. Tým, že sa ocitla v Podsvetí s najväčšou pravdepodobnosťou jej misia skončila neúspechom a zomrela. Je naozaj Ruby mŕtva alebo sa podobne ako hrdinovia dostala do Podsvetia inou cestou?

Dnešná, 18.epizóda má názov Ruby Slippers a ako už názov naznačuje, bude zameraná na príbeh Ruby, ktorá dlhší čas absentovala v niekoľkých sériách a na krátko sa objavila v prvej polovici aktuálnej série.

V minulosti sa Ruby a Mulan ocitnú v krajine Oz, kde sa stretávajú s Dorotkou. Vzápätí sú svedkami Zeleninho návratu, preto hľadajú spôsob, ako sa jej raz a navždy zbaviť. Dorotka však zmizne a hľadanie zavedie Ruby až do Podsvetia, kde sa jej dostane pomoci od Emmy, Reginy a Snehulienky. Medzitým, Snehulienka a David sa snaží nájsť spôsob, ako dostať aspoň jedného z Podsvetia, aby sa mohol postarať o Neala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time