Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Once Upon a Time - aj nevypovedané príbehy skrývajú svoje čaro!

16.06.2016 15:59
debata
Once Upon a Time - aj nevypovedané príbehy...
Once Upon a Time - aj nevypovedané príbehy skrývajú svoje čaro! Once Upon a Time - aj nevypovedané príbehy skrývajú svoje čaro!

Ako sa skončila 5.séria?

Presne v polovici mája sa s divákmi rozlúčil seriál Once Upon a Time so svojou 5.sériou, televízia ABC odvysielala podobne ako po minulé roky špeciálne, dvojhodinové finále, 22.epizóda s názvom Only You a 23.epizóda An Untold Story uzavreli doslova niekedy „rozhádzaný“ dej a 6.séria bude úplne iná. Finále ABC začala vysielať netradične o hodinu skôr ako sa začína večerný prime-time, čo paradoxne pomohlo prvej epizóde, ktorú si pozrelo 4.31 milióna divákov s ratingom 1.3, druhú epizódu si pozrelo už len 3.82 milióna divákov s ratingom 1.1. Epizóda An Untold Story už totiž vstúpila do tvrdej konkurencie a nedokázala si udržať nábehovú krivku, ktorú jej vytvorila prvá epizóda. Celkovo Once Upon a Time s 5.sériou nezožalo úspech z predchádzajúcich rokov a nielen finále, ale aj celá séria bola najmenej sledovaná. Aj napriek značnému poklesu sledovanosti, ktorý však zaznamenali všetky seriály naprieč mediálnym trhom, premiérové epizódy patrili medzi najsledovanejšie programy v rámci nedeľného prime-timu, ktoré porovnávali sledovanosť celonárodných televízií. Preto nebolo prekvapením, keď ABC oznámila natáčanie aj 6.série, ktorá vtrhne na obrazovky tradične v druhej polovici septembra.

Tvorcovia už avizovali výraznú zmenu schémy vysielania novej série, ktoré posledné roky boli rozdelené na dve polovice s vlastnými uzavretým príbehom a dvoma samostatnými blokmi vo vysielaní, jesenným a jarným. Najmä 5.séria ukázala producentom, že diváci sú nespokojní z týmto rozdelením a preto 6.séria sa vráti k pôvodnému nápadu z 1.série a teda fanúšikovia sa dočkajú rozsiahleho príbehu, ktorý sa bude vyvíjať počas celej 6.série, navyše dej sa opäť vráti do Storybrooku ako v 1.sérii. Producenti očividne si uvedomili pomyselný varovný prsť od divákov a chcú vrátiť pôvodný lesk seriálu, ktorý mal v 1.sérii a ktorý doteraz patrí k tomu najlepšiemu, čo sa objavilo na obrazovkách v poslednej dekáde. Podľa nového vedenia televízie má Once Upon a Time ešte veľkú budúcnosť a neprajníci, ktorí predpovedajú koniec seriálu možno už po šiestej sérii, tak stratili vietor z plachiet. ABC si myslí, že vzhľadom na obrovský počet rozprávkových postáv, ktoré sa v seriáli nepredstavili, sa tvorcom núka tvoriť príbehy na niekoľko ďalších sérií.

Ústrednou témou posledných dvoch epizód bolo zničenie mágie v Storybrooku, ktorú Henry považoval za zdroj všetkej bolesti, ktorú si musel on a jeho rodina prežiť. Preto spolu so svojou láskou Violet začal pátrať po stopách svojho otca Neala ako zničiť mágiu bez rozdielu, či je biela alebo čierna a každý by si bol rovný. To sa však nepáčilo Rumplestiltskinovi, ktorý sa márne pokúšal prebudiť svoju milovanú Belle, keďže jej otec ju odmietol prebudiť bozkom z čistej lásky. Čistú lásku nevedel Rumple vycítiť, tak preniesol Belle do Pandorinej skrinky, kým nájde spôsob ako ju prebudiť silnou mágiou, k tomu mal poslúžiť zbytok kryštálu z Olympu, Rumple na seba upútal pozornosť v meste, keď sa snažil z kryštálu vysať magickú silu, hrdinovia si veľmi rýchlo uvedomili plán, ktorý chystá. Storybrooku sa medzitým lúčil so zosnulým Robinom Hoodom a každý sa snažil podporiť zlomenú Reginu, ktorá preživala veľký vnútorný boj medzi dobrom a zlom. Ukázalo sa, že zlá Kráľovná v nej je akoby samostatnou osobou, ktorá sa bude navždy snažiť podlomiť jej presvedčenie v dobro a snahu byť dobrou. Regina nestála o prejavy sústrasti, ktoré v nej nahlodávali bolesť zo straty milovaného Robina, ktorý podľa osudu mal byť jej životnou láskou a šťastným koncom. Teraz je jasné, že svoj šťastný koniec už zažila a do konca života bude sama. Neprospel jej návrat ani Hooka do sveta živých, keď videla šťastnú Emmu, chcela iba jedno, postaviť sa Rumplovi a dať zo seba bolesť a hnev, aby mu tak zabránila v jeho ďalších zvrátených plánoch. Henry s Violet tajne opustili Storybrooke a nasledovali stopy do New Yorku, kde objavili druhú knihu rozprávok, o ktorej nikto nikdy netušil, že existuje. Skrývala príbeh úplne nových postáv, úplne nových príbehov. Problémom však bolo, že Henry vzal svoju starému otcovi Rumplova kryštál z Olympu, čim sa seba upútal jeho pozornosť a začal ich sledovať. Zúfalé matky Henryho Regina a Emma teda nasledovali svojho syna, aby zabránili vzájomnej konfrontácii, pre záchranu Belle bol Rumple schopný ísť aj proti vlastnej krvi.

Zelena v čase neprítomnosti svojej sestry v meste sa podujala na ďalší dobrý skutok a spolu s Hookom, Mary Margaret (Snehulienka) a Davidom (Krasoň) otvorila portál do Začarovaného lesa, aby sa mohla vrátiť domov Merida, ale aj Hoodova družina. Problém nastal v momente, keď portál sa mal vrátiť, vtiahol hrdinov a poslal ich do nového sveta. Ocitli sa v krajine nevypovedaných príbehov v zajatí Jekylla a Hyda. Doktor Hyde pracoval na sére, ktorý by ho navždy oddelil od šialeného Jekylla, ktorý prahol po pomste a keď sa dozvedel, že do krajiny prišli osoby, ktoré poznajú Rumplestiltskina, uvedomil si, že získal vstupenku do inej ríše. V krajine nevypovedaných príbehov žili hrdinovia z rozprávkových knižiek, ktorých príbeh sa vyvinuli nie tým správnym smerom, v podstate to bola krajina vyvrheľov a tu získali nové útočisko, kde ich nikto nesúdil na ich činy. Útek z tejto krajiny bol nemožný, pretože Zelene sa zlomila magická palička a preto sa museli spoľahnúť na inú mágiu, ktorá ich vráti domov, spoliehali sa nato, že im pomôžu niekto zo Storybrooku, medzitým boli na úteku pred Jekyllom, ktorý sa oddelil od Hyda.

Lenže Henry zničil mágiu v našom svete skôr ako dozvedel, že musí pomôcť svojej rodine v krajine nevypovedaných príbehov. Ešte predtým však Jekyll otvoril portál a ukradol Rumplovi Pandorinu skrinku aj s Belle, pretože Rumple dal tradične prednosť kryštálu pred Belle. Práve Belle mala byť pákou na Rumpla, s ktorým chcel uzavrieť dohodu, chcel sa dostať do inej krajiny a teraz zistil, že Storybrooke by bol ideálnym miestom. Henry pochopil, že v našom svete vždy existovala mágia a kúzla, nielen v Storybrooku, stačí ak ľudia začnú opäť na ňu veriť. Veď prečo by teda ľudia hádzali peniaze do fontán a vždy si niečo pritom priali? Čo ak sa tu skrývali kúzla? Podarilo sa Henrymu otvoriť portál do neznámej krajiny a tak hrdinovia mohli utiecť pred Jekyllom. Rumple si uvedomil, že bude musieť vstúpiť do tejto krajiny a spolčiť sa s Jekyllom, aby zachránil Belle. Chcel to spraviť staromódne, Jekylla prinútiť hovoriť a potom ho zabiť. Lenže Jekyll presvedčil Rumpla, že pozná spôsob ako zachrániť Belle aj bez bozku z čistej lásky. Chcel preto uzavrieť dohodu.

Doktor Hyde záchranou hrdinov si vyslúžil miesto v Storybrooku a priniesol pre Reginu riešenie je problému so zlou Kráľovnou. Sérum, ktorého odddelilo od Jekylla by mohlo oddeliť dobrú Reginu od zlej Kráľovnej. Regina neváhala a vypila sérum, objavilo sa pred ňou jej zlé ja, znechutené z toho, čo sa z nej stalo. Regina spravila, čo musela a myslela si, že svoje zlé ja zničila a oslobodila sa.

Všetci sa tak vrátili do Storybrooku, kde po dlhej dobe zavládol pokoj, ktorý opäť nevydržal veľmi dlho. Henry obnovil mágiu a s ňou sa objavil v meste aj Jekyll, ktorému Rumple na základe dohody daroval celé mesto, kde teraz rozpúta vojnu. Aby toho nebolo málo, zlá Kráľovná prežila a teraz je nahnevaná ešte viac a uprostred New Yorku, kde sa pripraví na veľký súboj s Reginou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time