Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Designated Survivor - prezidentom USA proti svojej vôli?

21.09.2016 12:44
debata
Designated Survivor - prečo chceli fanatickí...
Designated Survivor - prečo chceli fanatickí Američania odstrániť ... Designated Survivor - prečo chceli fanatickí Američania odstrániť ...

Nepremeškajte premiéru nového seriálu!

Televízia ABC už dnes večer uvedie jeden z najočakávanejších seriálov tejto televíznej sezóny s názvom Designated Survivor v hlavnej úlohe s hercom Kieferom Sutherlandom, ktorý sa tak vracia do sveta seriálu od čias jeho legendárnej úlohy Jacka Bauera zo seriálu 24. Tentokrát Sutherland stvárni diametrálne odlišnú postavu, na akú boli diváci roky zvyknutí a ako Tom Kirkman bude ústrednou postavou nového kontroverzného thrilleru plného konšpirácii a zrady. ABC zariskovala s touto témou a predstaví seriál, ktorý sa dotkne tej najvyššej politiky a pomerov, ktoré v nej panujú. Designated Survivor už od jarných mesiacov, keď televízia predstavila svoje novinky, je odsúdený na úspech. Kombinácia hviezdy ako hlavnej postavy a nádych kontroverznej témy vystrelil očakávania kritikov aj televízie do výšin, seriál dostane priestor počas stredy a mal by byť ťahúňom celého prime-timu ABC v tento deň.

O možnom úspechu hovorí aj fakt, že podobne ako pri konkurenčnom seriálu televízie NBC This is Us, ktorý mal premiéru len včera, oba tieto seriály zožali úspech na sociálnych sieťach, kde si ich lajkli státisíce fanúšikov a trailery si taktiež pozreli milióny. Seriály tohto žánru by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky, takže ABC trafila dobre, otázkou však je, či seriál s touto témou by sa nehodil viac na káblovú televíziu ako na univerzálne zameranú celonárodnú televíziu, ktorej produkty musia ulahodiť, čo najväčšiemu počtu divákov a to by mohol byť problém. Navyše, ak pripočítame napätú situáciu v USA ohľadne prezidentských volieb, očakávanie by mohli ľahko zakopnúť alebo práve naopak. V zákulisí to už čiastočne vrelo, keď došlo k výmene jedného zo showrunnerov, podľa slov televízie sa nezhodli na smerovaní budúceho deja seriálu. Takto kontroverzný dej seriálu si vyžaduje premyslené príbehy, aby nikoho neurazili alebo zbytočne nedráždili verejnú mienku a prípadne sa nestal nepohodlným. Bude to hop alebo trop. Každopádne Designated Survivor má dobre našliapnuté byť novým hitom.

Tom Kirkman je bežný vládny úradník, ktorý sa pohybuje medzi najvyššou politickou elitou, no jeho ambície sa naplnili a nemieni prekročiť istú hranicu a stať sa súčasťou vrcholovej politiky. Dobre vie, že nie typ človeka, ktorý by zvládol všetky povinnosti a tlaky s tým súvisiace. Netuší však, že čoskoro sa splní jeho nočná mora a bez toho, aby bol zvolený, stane sa prezidentom najsilnejšej krajiny celej planéty a bude musieť vyviesť krajinu z agónie, v ktorej sa ocitne. Počas pokojného večera bude sledovať vystúpenie vlády USA, ktoré preruší mohutný výbuch amerického Kapitolu a v sekunde krajina stratí celé vedenie. Tento premyslený teroristický útok vrhol celú krajinu do strachu a agónie o svetlých zajtrajšok a ako kážu zákony, Kirkman sa v okamihu stane jediným, kto musí prijať pozíciu prezidenta USA. Do konania volieb sa stal určeným prezidentom.

Nikto však netuší, čo prinesie ďalší deň a vyšetrovanie celého útoku. Boli to islamskí teroristi? Boli to teroristi vlastizradcovia? Kto a prečo chcel zničiť USA jedinou ranou? Postupne sa začína odkrývať šokujúca sieť konšpirácii, zrady, vrážd, odstránenia nepohodlných osôb. Tom spolu so svojou manželkou Alex (Natascha McElhone), pro bono právničkou, a malou dcérkou a synom Leom (Tanner Buchanan) sú evakuovaní do Bieleho domu, aby mohol zložiť prísahu a prevziať kreslo prezidenta a vyslať tak do sveta jasný signál, že USA nie sú paralyzované, aby sa zabránilo vzniku beznádeje nielen na domovskej pôde, ale vo svete. Ich životy sa nadobro zmenili, ich životy sú teraz majetkom USA a musia slúžiť vlasti. V tomto chaose však nebudú sami. Agentka FBI Hannah Wells (Maggie Q) sa dostane do Kapitolu a začne vyšetrovanie a robí prekvapivé odhalenie, že tento útok by mohol byť len začiatok. Prezident Kirkman, stretne sa s každým členom svojho tímu, ktorý má bezpečnostnú previerku na najvyššej úrovni. Zástupca náčelníka štábu Aarona Shore (Adam Canto) pomáha Kirkmanovi v oboznámení sa s fungovaním Bieleho domu. Všetko sa musí udiať veľmi rýchlo a bez zaváhania.

Napätie stúpa, keď dostane správu, že Irán rozmiestnil svoje námorníctvo do Hormuzského prielivu. Vedenie armády je presvedčené o tom, že Irán využil situáciu na útok na odrezanie amerického zdroja ropy a chce okamžite bombardovať Irán bez predložených dôkazoch. Prezident Kirkman odmieta útok bez toho, aby sa preskúmala situácia a stretáva sa s veľvyslancom Iránu. Práve tu sa ukáže, že Kirkman je správnou voľbou v pozícii prezidenta. Členkou tímu bude aj skvelá herečka Italia Ricci v úlohe Emily Rhodes.

Po boku prezidenta bude stáť aj Seth Wright (Kal Penn), ktorý má na starosti písanie prejavov a ako hovorca Kirkmana bude neoddeliteľnou súčasťou styku s verejnosťou. Každé zakopnutie, každé zle pochopené slovo môže spôsobiť prinajmenšom diplomatickú vojnu.  S kabinetom v troskách, armáda tlačí na akciu, aby sa zničili teroristi, ktorí sú stále na slobode, a celá krajina hľadá odpovede nato, či žijú v mieri alebo vo vojne. Kirkman bude musieť bojovať, aby sa zachránil Ameriku a jeho vlastnú rodinu, pred pádom do chaosu, keď je vrhnutý do najťažšieho predsedníctva v histórii. Ako však udržať poriadok v krajine, keď možno aj ten najbližší človek môže byť zradca? Ako môže niekto riadiť krajinu, keď mu hrozí nonstop smrť?

debata chyba
Viac na túto tému: #Designated Survivor