Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Conviction - kto je poslednou nádejou pre nespravodlivo odsúdených?

03.10.2016 12:08
debata
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď...
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť

Nepremeškajte premiéru nového seriálu!

Televízia ABC nezaháľa ani začiatkom októbra a už dnes večer predstaví svoju ďalšiu novinku, právnickú drámu Conviction v hlavnej úlohe s herečkou Hayley Atwell, ktorú si diváci môžu pamätať ako agentku Carterovú z Kapitána Ameriku alebo vlastného seriálu, ktorý na ABC sa vysielal počas predchádzajúcich dvoch rokov. Tentokrát sa herečky predstaví v diametrálne odlišnej úlohe drzej právničky Hayes Morrison, ktorej život je plný škandálov, sexu a drog. Jej bezcieľne blúdenie životom je spôsobené jej komplikovaným životným príbehom, keď ako dcéra bývalého prezidenta a despotickej matky nemala žiadne detstvo a hlavnou úlohou bolo vytváranie ilúzie o dokonalej rodine, aby tak rodičia si splnili svoje ambície.

Nový príbeh Hayes sa začína vo väznici, pri právnickom povolaní nič nezvyčajné, až nato, že ona je na opačnej strane mreží ako býva zvykom. Conviction prevezme vysielací čas a deň po seriáli Castle, ktorý ABC na jar ukončila po ôsmich sezónach. Seriál má šancu stať sa novým hitom a vyplniť tak problematické miesto po Castlovi, kde televízia nevedela dlhodobo dosiahnuť uspokojivé výsledky sledovanosti. K plusom Conviction sa ráta aj overený tím tvorcov, ktorí produkovali Grey´s Anatomy alebo Criminal Minds (Myšlienky vraha) a prinášajú seriál s vychádzajúcou seriálovou megahviezdou Hayley Atwell a dobre známymi tvárami, ktoré však ešte nie sú úplne opozerané, ale dostatočne skúsené nato, aby dokázali zvládnuť komplikované charaktery.

Keď sa ocitne v chúlostivej pozícii vo väzení za zdržanie drog zasiahne „vyššia rodinná moc“ a bude musieť prijať nové zamestnanie proti svojej vôli od svojho nepriateľa okresného prokurátora Connera Wallaca (Eddie Cahill), diváci si ho môžu pamätať zo CSI: New York. Prepustenie Hayes nebude žiadna náhoda, jej neustále škandály, ktoré bulvár miluje sa budú musieť stať minulosťou. Bude riadiť nový tím právnikov v zoskupení Conviction Integrity Unit, ktoré sa bude zaoberať komplikovanými prípadmi neprávom obvinených a uväznených ľudí. Pre Hayes to bude posledná šanca na vykúpenie, tým, že bude musieť vykúpiť iných a popritom by mala aj seba. Aspoň taká je predstava jej rodiny, práve pôsobenie v Conviction Integrity Unit by mala napraviť jej reputáciu a najmä z toho bude ťažiť jej matka, ktorá vedie kampaň za senátorku.

Hayes bojuje svojimi vlastnými démonmi, keď sa snaží nájsť svoje miesto na svete a jej ľahkovážne, arogantné správanie je iba maskou, ktorú si zvykla nosiť pred ostatnými. Je to len zúfalé volanie o pomoc a zatiaľ sa nenašiel niekto, kto by ju zachránil. Prokurátor Wallace jej zveril svoj nový tím a snaží sa ju presvedčiť, že nie je a nebol jej nepriateľom.  Ona naopak  používa jej brilantné myslenie vyšetrovať prípady, kde existujú vierohodné podozrenia z nekalého presvedčenia. Súčasne jej to dáva možnosť bojovať s rodinou vo vysokej politike. Svet privilégií a moci, na ktorý je Hayes  zvyknutá z nej robí ideálneho protivníka nastaveného justičného systému, ale jej tím nezdieľa tento názor, čo bude spôsobovať neustále pnutia v spolupráci.

Vyšetrované prípady sú provokatívne, spoločensky relevantné a emocionálne nabité. Budú mať maximálne päť dní nato, aby dospeli k záveru o každom jednotlivom prípade a zodpovedať na otázku, či justičný systém zlyhal alebo sa dosiahla spravodlivosť. Tento tím je najlepšou obrannou líniou ako vyriešiť zložité a kontroverzné prípady, ktoré dvíhajú žlč verejnej mienke, ale aj politickej elite. Pre mnohých väzňov sú práve oni poslednou nádejou na nájdenie pravdy a držia sa hesla: ak niekto môže zistiť pravdu, tak sú to oni.

Členovia tímu sú komplikovaní sami o sebe, podobne ako v každej “rodine” je jeden dobrý, zlý a škaredý. Sam Spencer (Shawn Ashmore), známy zo seriálu The Following,  sa snaží vysporiadať sa s autoritou, keď mu Hayes zverí vedenie tímu, teda prácu, ktorá mu bola prisľúbená. Rýchlo sa učí, že právny systém nie je čierny a biely, a jeho líderstvo bude neustále testované. Maxine (Merrin Dungey), ktorá si zahrala zlú Uršulu v Once Upon a Time, je slobodná matka, ktorá pochádza z právnickej rodiny, no tajomstvá z minulosti môže zasahovať do jej odborného úsudku. Tess (Emily Kinney), zo seriálu The Walking Dead, prenasledujú osobné chyby, ktoré mohli uväznil nevinného človeka. Frankieho (Manny Montana) osobný život spochybňuje vieru v seba samého a jeho prácu. Hayes a Wallace majú spoločnú minulosť a ich konkurenčné povahy vedú k neustálej konfrontácii ako profesionálnej, tak aj osobnej. Hayes nedôveruje väčšine ľuďom, a Wallaceho politické ašpirácie len znásobujú na jej skepticizmus voči charizmatickému šéfovi. Mimo kanceláriu, Hayes má skutočného dôverníka: jej brata Jacksona, ktorý vidí svoju sestru ako nikto iný, ako emocionálnu a zraniteľnú Hayes. Zatiaľ, čo denne právnici bojujú za spravodlivosť, netušia, že čoskoro niekoho čaká smrť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Conviction