Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Conviction - je justičný systém bez chyby?

07.11.2016 18:22
debata
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď...
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť

Dočká sa právnická dráma skorého konca?

Televízia ABC začiatkom októbra odpremiérovala svoj potenciálny seriálový hit, právnickú drámu s názvom Conviction. Po rokoch absencie sa televízia rozhodla oživiť tento žáner na svojich obrazovkách a po definitívnom ukončení seriálu Castle sa uvoľnilo miesto vysielaní po tomto seriáli. Dlhodobo ABC mala problém s pondelkovým slotom o desiatej hodine večer, kde Castle najmä počas posledných dvoch sezón naplno prepadával, Conviction mala byť dostatočná náhrada a vhodná alternatíva pre divákov, aby si nový seriál našli. A tu nastal kameň úrazu, dlhodobo poddimenzovaný vysielací slot v kombinácii s novinkou bez stabilnej diváckej základne mali za následok, že už samotná premiéra prepadla na plnej číare. Diváci aj napriek pomerne rozsiahlej propagácii si nenašli cestu k pondelkovým epizódam, úvodnú epizódu si pozrelo iba 5.44 milióna divákov so slabým 1.0 ratingom, čo je na novinku veľmi slabý štart s prihliadnutím, že sledovanosť v nasledujúcich týždňoch zvyčajne klesá. V tomto slote Conviction naplno prepadol a konkurencia na iných staniciach dosiahla dvojnásobné hodnoty. Nasledujúce týždne ukázali nízku, hoci stabilnú sledovanosť na priemerných piatich miliónoch divákov a ratingom 0.8, čo nedáva veľkú šancu na ďalšie dlhodobé prežitie. Bude úspech, ak ABC odvysiela objednaných 13 epizód a nestiahne seriál z vysielania predčasne, ako to bývalo zvykom ešte pred pár rokmi, teraz, keď sa televízny trh výraznejšie mení, tak televízie pristupujú k tomuto ráznemu kroku už len veľmi zriedkavo, najmä, ak nemajú k dispozícii náhradu za vzniknutú dieru v programe.

Možno jedinou útechou môže byť fakt, že od začiatku Conviction ukázal stabilnú sledovanosť, seriál dokáže od začiatku zaujať v premiére päť miliónov divákov, čo nie je až tak zlý výsledok, väčší problém predstavuje nízky rating, ktorý seriál dosahuje. Je zrejmé, že ponúkané epizódy majú primárny problém udržať si divákov počas celej epizódy a diváci pendlujú medzi iné programy. Problém je teda v obsahu? Najväčšou slabinou je silná epizódnosť celého projektu, každá epizóda má svoj prípad, ktorý je v závere uzatvorený a pomedzi to sa riešia alebo objavia náznaky osobných peripetií jednotlivých postáv s dôrazom na hlavnú hrdinku. Nič z toho však nie je dostatočne rozvinuté a aj pri zaujímavých momentoch je príbeh uťatý a vracia sa k vyšetrovaniu. Chýba tiež aspoň jeden hlavný motív, ktorý by prepájal celý príbeh. Nedostatočná je aj filozofická rozprava nad celým prípadom, či justičný systém pracuje tak, ako má. Do seriálu sa podarilo zlákať zaujímavé herecké obsadenie, na čele so skvelou herečkou Hayley Atwell, ktorá dala prednosť Conviction pred treťou sériou Agent Carter, po ktorej doteraz volajú fanúšikovia Marvelu. Príbeh je postavený na kontroverzných prípadoch, ktoré by mohli byť justičnými omylmi, respektíve majú overiť, že justičný systém pracoval v čase odsúdenia tak ako mal a nikto nebol neprávom odsúdený, respektíve právom pyká za svoje zločiny. Hayley Atwell ako arogantná právnička Hayes Morrison si vyberá svoje prípady a do tejto pozície bola dosadená nadvládnym Conerom Wallacom (Eddie Cahill) a jej drogové excesy sa nateraz zamietli pod koberec. Hayes nosí masku arogantnosti celý život, musela. Je dcérou bývalého prezidenta USA a egocentrickej matky, ktorá vedie kampaň za kongresmanku a jej jedinou snahou je dostať sa k moci, čomu bráni Hayes a jej rebelovanie. Naprieky matke ju posilňujú a podčiarkujú jej katastrofálnu osobnosť, ako každé dieťa však túži a žobre o uznanie chladnej matky, ktorej sa jej nikdy nedostane. Aj napriek privilegovanému života, spolu s bratom chcú viesť normálny život. Zatiaľ, čo on poslušne slúži, Hayes si užíva každý problém, ktorý by vytvorila, aj za cenu toho, že jej život je prepieraný na stránkach bulváru.

Navyše každý člen Morrisovej tímu má svojho vnútorného démona. Sam Spencer mal pôvodne prebrať prevziať novovzniknutý právnicky tím CIU, lavíruje medzi oddanosťou inštitúcii a pokušením zveriť sa so všetkým novinárke, ktorá túži po potopení Hayes. Maxine ako bývalá policajtka opustila svoj tím a radšej sa venuje kancelárskej práci. Najmladšia členka Tess si nesie ťažké bremeno z detstva, keď bola vyšetrovaná za smrť tety. Frankie má vo väzení svojho blízkeho a jedného dňa chce dokázať svoju nevinu. Wallace má slabosť na Hayes, podľa nej je však iba poskokom jej matky, aby jej bola naklonená verejná mienka a neobjavila sa ani škvrnka na jej povesti. Všetko je to iba o konexiách a vôli dostať sa k moci a ovládať iných.

Aj napriek tomu Hayes a jej tím dosiahol mnohé úspechy a kontroverzné prípady doriešili, vrahovia zostali za mrežami a tí, ktorí tam nepatrili sa dostali na slobodu. Či si to chce Hayes priznať alebo nie, táto práca ju napĺňa, hoci vie, že je to dielom jej matky. Robí to, čo vždy chcela, dáva spravodlivosti zadosť.

Conviction sa teda vracia na obrazovky po krátkej prestávke s 5.epizódou nazvanou The 1% Solution, v ktorom Hayes bude musieť čeliť nielen svojej minulosti plnej škandálov a drog v interview vysielanom v priamom prenose. Bude musieť obhajovať nielen seba, ale aj nedávno odhalený škandál jej dosadenia do vedenia CIU tímu. Verejnosť zaujíma aj jej komplikovaný rodinný vzťah, pošramotené vzťahy sú verejným tajomstvom, hoci oficiálne klan Morrisonvcov vystupuje jednotne a priam idylicky.

Popritom tím otvorí kontroverzný prípad vraždy prominentnej ženy, ktorej rodina spravila z celého prípadu krmivo pre obyvateľov. Odsúdený je mladý muž, ktorého táto rodina prijala za svojho. Wallace po prevalení škandálu s Hayes si musí udržať svoju pozíciu a preto si najme niekoho, kto by dokázal šikovným PR z neho spraviť muža za správnom mieste.

Šiesta epizóda s názvom #StayWoke načrie do ďalšej kontroverznej témy, ktorá posledné roky lomcuje Amerikou a to sú ataky americkej polície voči černošskému obyvateľstvu, ktoré niekoľkokrát sa skončili zastrelením pomyselného útočníka. Náhodná smrť mladého černošského chlapca, ktorého zastrelil policajt inšpiruje Hayes preskúmať prípad Porsche Williams, ktorá je odsúdená pred piatimi rokmi za smrť policajtky pri demonštrácii. Prípad zdvihne obrovské emócie medzi černošskou komunitou, ale aj majoritnou verejnosťou. Maxine sa ocitne medzi mlynskými kameňmi a bude sa musieť rozhodnúť medzi oddanosťou ku komunite, ale racionalitou a postojom k prípadu, ktorý bude šokujúce rozuzlenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Conviction