Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Grey´s Anatomy - jeden rozsudok zmení všetko!

17.11.2016 09:53
debata
Grey´s Anatomy - prečo len niektorí majú viac...
Grey´s Anatomy - prečo len niektorí majú viac šťastia ako iní? Grey´s Anatomy - prečo len niektorí majú viac šťastia ako iní?

Nepremeškajte poslednú tohtoročnú epizódu!

Po roku opäť prichádza to obdobie, keď televízie postupne uzatvárajú prvú polovicu aktuálnej televíznej sezóny a svoje seriálové hity posielajú na niekoľko týždňový alebo mesačný odpočinok a prechádzajú na sviatočné vysielacie štruktúry. Blížiaci Deň Vďakyvzdania hneď vystrieda od začiatku decembra vianočná vysielacia schéma bez premiér a obľúbené seriály sa vrátia začiatkom budúceho roka. Podobne ako minulý rok, tak aj tento si televízia ABC pre divákov pripravila iba jednociferný počet premiérových epizód najnovšej 13.série. Grey´s Anatomy sa už dnes večer rozlúči s divákmi 9.epizódou nazvanou  You Haven´t Done Nothing´ a už tradične sa diváci musia pripraviť na šokujúce midseason finale, ktoré nechá každého v napätí, ako celý príbeh niektorých postáv bude pokračovať. Seriál bude pokračovať s novými epizódami od 19.januára 2017.

Nie je žiadnym prekvapením, že aj aktuálna 13.séria Grey´s Anatomy patrí naďalej medzi najsledovanejšie programy na ABC a neohrozene kraľuje počas štvrtkového večera. Stabilne, ako už niekoľko rokov, tak aj počas tejto jesene pustilo príbehy lekárov zo Seattlu 7.5 – 8 miliónov, pričom rating klesol pod hranicu 2.0 len jedenkrát. Inak rating je stabilný na hodnote 2.1 a premiéra 13.série koncom septembra dosiahla neuveriteľný rating 2.4. Diváci jednoducho milujú Grey´s Anatomy a sledovanosť neohrozili ani odchody veľmi obľúbených postáv, autorke Shonde Rhimes sa vždy podarilo vzniknutú dieru zaplátať dostatočne pútavým príbehom, pri ktorom možno ani nebadať, že tentokrát v novej sérii chýba herečka Sara Ramirez, ktorá desať rokov hrala bisexuálku Callie Torres. Zaujímavosťou je, že až po odchode zo seriálu Sara priznala svoju sexuálnu orientáciu a podobne ako v seriáli, tak v reálnom živote je bisexuálka. Ďalšou milou správou je ďalšie tehotenstvo, tentokrát tou šťastnou je herečka Camilla Luddington (Jo). Nateraz sa nevie, či bude jej tehotenstvo zakomponované do deja, vzhľadom na kľúčovú dejovú líniu s Alexom, ktorá nie je vhodná nato, aby sa objavilo ich dieťa v deji. Druhou alternatívou je kamuflovanie bruška, tak ako sa to deje túto sezónu aj v prípade Amelie Shepherd. Herečka Caterina Scorsone oznámilo svoje druhé tehotenstvo počas leta a od jesene je jasne badateľné, ako sa šikovne tvorcovia snažia skrývať jej rastúce bruško. Medzičasom už herečka porodila svoju druhú dcérku.

Tak ako tvorcovia sľubovali, tak svoju pozornosť zamerali na pôvodných členov hereckého obsadenia. Trinásty rok vysielania je mimoriadne ťažký najmä pre Alexa, ktorý sa dočkal kľúčového príbehu pre tento rok. Po napadnutí stážistu Andrewa DeLucu sa ocitol na hrane zákona. Alex si myslel, že DeLuca napadol Jo a chcel ju ochrániť a zároveň si vybiť frustráciu z jej odmietnutia. Andrew sa ocitol ťažko zranený v nemocnici, kde jeho kolegovia bojovali o jeho život a postupne zistili pravdu o napadnutí. Okrem toho, že Alexa čaká súd a proces za ťažké ublíženie na zdraví, začo môže skončiť vo väzení a jeho kariéra sa definitívne skončí. Nateraz musí znášať v nemocnici degradáciu a Baileyová bola prinútená ho presunúť ako pomoc na kliniku. Nemôže vykonávať svoju činnosť ako chirurg. Medzičasom sa DeLuca vrátil do nemocnice, pričom každý sa mu vyhýba, nemôže sa rozprávať o procese a Jo sa snaží od oboch držať odstup. Alex vie, že tentokrát žiaden z možných koncov nebude preňho dobrý, jedine ak by Andrew stiahol svoje obvinenie.

Meredith od začiatku série balansovala medzi lojalitou k Alexovi a voči zákonom. Po prijatí DeLucu na pohotovosti sa snažila Alexa kryť, aby mu dopriala dostatok času na priznanie z jeho strany, skôr ako to spraví niekto iný. Vystrašený Alex však váhal a oboch to posunulo na hranu svojho presvedčenia a najmä etiky. Navyše tajila pred svojou sestrou Maggie vzťah s Riggsom, aj napriek tomu, že vedela, že je doňho zamilovaná a snaží sa k nemu nájsť cestu. Riggs Maggie taktne odmietal, aby nevzniklo podozrenie, že má niekoho iného, naproti tomu Meredith odmietala tento vzťah rozvíjať, brala ho len ako fyzickú príťažlivosť a hru na mačku a myš. Stále sa necíti byť pripravená na vzťah plný lásky, aký mala s Derekom. Maggie zúfalo túži po láske, ktorú nateraz nevie nikde nájsť a tajnosti o romániku Riggsa a Meredith by mohlo ich sesterský vzťah veľmi poškodiť, čo si Meredith naplno uvedomuje. Baileyová sa dostala do nezávideniahodnej situácie. Po prepuknutí škandálu s Alexom sa dostala pod veľký tlak vedenia, čo len podporil príchod Katherine Avery do mesta. Tá žiadala okamžité konzekvencie pre Alexa skôr ako bude neskoro a vrhne to zlý tieň na povesť nemocnice. Miranda si musela vydobyť rešpekt, obhájiť si svoj pevný postoj a trvať na svojich rozhodnutiach, ktoré spravila. Nateraz uchránila Alexa pred okamžitým koncom v nemocnici. Je jej jasné, že ak súd vyriekne rozsudok, nebude ho môcť naďalej chrániť zo svojej pozície. To však Katherine nestačilo, rozhodla sa spraviť výraznú zmenu vo vzdelávaní stážistov. Program, ktorý vedie jej manžel Richard Weber, ktorý ani len netuší, čo sa chystá a Miranda mu to nemôže povedať. Katherine vidí mnohé chyby vo vedení programu, vrcholom bol návrat niekdajšej stážistky Leah Murphy, ktorú Richard vyhodil v závere 10.série kvôli nedostatku kvalifikácie. Leah sa však nevzdala a pokračovala v inej nemocnici, v ktorej sa medzičasom vyšvihla medzi najlepších chirurgov a vyslúžila si návrat po rokoch do Grey Slaon Memorial Hospital. Katherine najala novú posilu, ktorá má vylepšiť vzdelávanie a časom nahradiť aj Richarda.

Nový začiatok znamenal pre April a Jacksona narodenie zdravej dcéry Harriet. Obaja si k sebe ťažko hľadajú cestu ako pár, vedia však, že sú teraz rodina a preto vznikla čudná situácia, keď spolu bývajú v jednom byte, starajú sa o dcérku, pracujú spolu a každý si žije vlastný život, alebo aspoň sa o to snaží, aby si nepripustil, že stále milujú a chcú spolu byť, len si musia odpustiť, čo tvrdohlavo nateraz odmietajú. Arizona po tom, ako sa vrátila po nejakom čase z New Yorku, kde bola na návšteve Callie a dcérky Sophie, sa nedočkala vrelého privítania a vstúpila priamo do vojnovej zóny. Musela opäť naplno prebrať vedenie pediatrie po tom, čo Alex bol degradovaný, navyše sa vrátila Leah, s ktorou mala v minulosti intenzívny románik a nateraz ešte nie je jasné, či práve Leah bude jej staronovou láskou, ktorú tvorcovia avizovali pred začiatkom 13.série. Alebo to bude doktorka Eliza Minnick, ktorú musela Baileyová prijať ako novú posilu, ako novú líderku, ktorá má prekopať program rezidentov a spraviť z Grey Sloan Memorial opäť lákavé vzdelávacie pracovisko.

Owenovo ďalšie manželstvo, tentokrát s Ameliou začala škrípať hneď po jeho začiatku. Ukázalo sa, že by mohla byť Amelia tehotná a napriek tomu, že jej okolie sa tešilo, najmä Owen, ona si materstvo nevedela predstaviť. Z dobrého dôvodu. Owen sa nikdy netajil túžbou po rodine, už počas vzťahu a manželstva s Cristinou a práve na tomto dôvode ich idylka skončila. Teraz sa opäť história opakuje, s tým rozdielom, že Amelia sa bojí mať ďalšie deti, keďže pred rokmi už jedno mala a narodilo sa s ťažkým poškodením mozgu a krátko po pôrode zomrelo. Ameliina minulosť a komplikovaná osobnosť ju vždy dobehne a znemožní jej budovať si normálny život, po akom v kútiku duše túži. Preto sa rozhodla radšej od Owena odísť.

Posledná tohtoročná epizóda sa začne poriadne zhurta. Nastal deň D, deň súdu, deň, keď sa Alex dozvie, čo s ním bude ďalej. Pôjde do väzenia? Skončí sa kariéra lekára? Čo bude robiť v živote ďalej? Skrat voči DeLucovi ho môže stáť všetko, čo si roky krvopotne budoval. Jedným verdiktom môže prísť definitívne o všetko. Môže prísť o prácu chirurga a aj stratiť Jo, ktorá týždne zaryto mlčí o svojej ťažkej minulosti. Jej vyslovenie by mohlo všetko vysvetliť a zvrátiť. Teraz si uvedomuje, že ak bude mlčať a aj krivo svedčiť pred súdom zničí lásku svojho života a preto bude musieť povedať pravdu o svojej minulosti a strachu z manžela, pred ktorým sa roky skrýva a mlčaním chcela ochrániť svojich priateľov, aj Alexa.

Pravda sa prevalí aj v prípade programu rezidentov, Baileyová bude prinútená konať voči Richardovi na príkaz jeho ženy Katherine. Súkromie musí ísť bokom, profesionalita na pracovisku je prvoradá. Tentokrát oddeliť prácu a súkromie bude nemožné. Do toho do nemocnice privezú zranených po páde budovy.

debata chyba