Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Conviction - spravodlivosť je pre všetkých, či len pre privilegovaných?

27.01.2017 12:07
debata
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď...
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť

Seriál čaká finále 1.série. Bude to znamenať jeho úplný koniec?

Televízia ABC už túto nedeľu odvysiela finále 1.série právnickej drámy Conviction, sériu uzavrie 13.epizóda s názvom Past, Proloque & What´s to Come. Bude však úplný koniec seriálu? Sledovanosť novinky nebola oslnivá a neustále lavírovala na hranici zrušenia. Televízia stále mlčí o ďalšom osude nielen Conviction, ale aj ostatných svojich seriálov. Po rokoch absencie sa televízia rozhodla oživiť žáner právnickej drámy a v októbri uviedla Conviction vo vysielacom slote, ktorý dlhé roky predtým patril seriálu Castle. Dlhodobo ABC mala problém so slotom o desiatej hodine večer, kde Castle najmä počas posledných dvoch sezón naplno prepadával. Conviction mal byť dostatočnou náhradou pre divákov, aby si nový seriál objavili a pravidelne sledovali. A to bol kameň úrazu, dlhodobo poddimenzovaný vysielací slot v kombinácii s novinkou bez stabilnej diváckej základne mali za následok, že už samotná premiéra prepadla na plnej číare. Diváci aj napriek pomerne rozsiahlej propagácii si nenašli cestu k pondelkovým epizódam. Úvodnú epizódu si pozrelo iba 5.44 milióna divákov so slabým 1.0 ratingom, čo je na novinku veľmi slabý štart s prihliadnutím, že sledovanosť v nasledujúcich týždňoch zvyčajne klesá. Nasledujúce týždne ukázali nízku, hoci stabilnú sledovanosť na priemerných piatich miliónoch divákov a ratingom 0.8.

Aj napriek tomu ABC garantovala vysielanie všetkých trinástich epizód a odmietla dohady o ukončení nakrúcania a ponecháva si pootvorené dvierka pre možné pokračovanie v prípade, že by ostatné novinky prepadli ešte vo väčšom meradle. Pred koncom roka padlo rozhodnutie presunúť vysielanie na nedeľný neskorý večer, čo nepriamo potvrdzuje koniec seriálu a definitívne to „podkoplo nohy“ nízkej, ale stabilnej sledovanosti. Od januára má Conviction polovičnú sledovanosť na úrovni priemerných len dvoch miliónoch divákov a ratingom 0.5. Jeho osud, aj bez oficiálneho potvrdenia, je tak definitívne spečatený,  čo je určite veľká škoda.

Conviction má svoje muchy, ale ako celok je/bol príjemným osviežením v tomto žánri. Stavil na atraktívne herecké obsadenie na čele s Hayley Atwell, ale aj na kontroverzné prípady. Najväčšou slabinou je striktná epizódnosť celého projektu, každá epizóda má svoj prípad, ktorý je v závere uzatvorený a pomedzi to sa riešia alebo objavia náznaky osobných peripetií jednotlivých postáv s dôrazom na hlavnú hrdinku. Nič z toho však nie je dostatočne rozvinuté a aj pri zaujímavých momentoch je príbeh uťatý a vracia sa k vyšetrovaniu. Chýba tiež aspoň jeden hlavný motív, ktorý by prepájal celý príbeh. Nedostatočná je aj filozofická rozprava nad celým prípadom, či justičný systém pracuje tak, ako má. Okrem sveta privilegovaných spoznali diváci zákulisie prípadov únosu mladistvej, vraždy dieťaťa, neprávom popraveného muža, konflikty polície s afroamerickým obyvateľstvom. Prípadne bolo naznačené fungovanie justície pre privilegovanú vrstvu a bežných ľudí. Ukazovalo sa, že spravodlivosť pracuje pre rôzne vrstvy inak a častokrát nie je pre všetkých. Aj napriek prvotnej kritike tvorcovia sa ani nesnažili zakomponovať možné zmeny, ktoré by sa premietli v druhej polovici 1.série a držali sa pôvodného námetu, čím zrejme nepriamo podporili neúspešnosť celého projektu.

Do seriálu sa podarilo prilákať zaujímavé herecké obsadenie, na čele so skvelou herečkou Hayley Atwell, ktorá dala prednosť Conviction pred treťou sériou Agentky Carterovej, po ktorej doteraz volajú fanúšikovia Marvelu. Príbeh je postavený na kontroverzných prípadoch, ktoré by mohli byť justičnými omylmi, respektíve majú overiť, že justičný systém pracoval v čase odsúdenia tak ako mal a nikto nebol neprávom odsúdený, respektíve právom pyká za svoje zločiny. Hayley Atwell ako arogantná právnička Hayes Morrison si vyberá svoje prípady a do tejto pozície bola dosadená nadvládnym Conerom Wallacom (Eddie Cahill) a jej drogové excesy sa nateraz zamietli pod koberec. Hayes nosí masku arogantnosti celý život, musela. Je dcérou bývalého prezidenta USA a egocentrickej matky, ktorá vedie kampaň za kongresmanku a jej jedinou snahou je dostať sa k moci, čomu bráni Hayes a jej rebelovanie. Naprieky matke ju posilňujú a podčiarkujú jej katastrofálnu osobnosť, ako každé dieťa však túži a žobre o uznanie chladnej matky, ktorej sa jej nikdy nedostane. Aj napriek privilegovanému života, spolu s bratom chcú viesť normálny život. Zatiaľ, čo on poslušne slúži, Hayes si užíva každý problém, ktorý by vytvorila, aj za cenu toho, že jej život je prepieraný na stránkach bulváru.

Navyše každý člen Morrisovej tímu má svojho vnútorného démona. Sam Spencer mal pôvodne prebrať prevziať novovzniknutý právnicky tím CIU, lavíruje medzi oddanosťou inštitúcii a pokušením zveriť sa so všetkým novinárke, ktorá túži po potopení Hayes. Maxine ako bývalá policajtka opustila svoj tím a radšej sa venuje kancelárskej práci a bojuje so závislosťou od tabletiek. Čím viac prípadov, tým viac ju to láka. Najmladšia členka Tess si nesie ťažké bremeno z detstva, keď bola vyšetrovaná za smrť tety. A jej mylné svedectvo poslalo do väzenia nevinného. Frankie má vo väzení svojho blízkeho priateľa, ktorého miluje a jedného dňa chce dokázať svoju nevinu. Wallace má slabosť na Hayes, podľa nej je však iba poskokom jej matky, aby jej bola naklonená verejná mienka a neobjavila sa ani škvrnka na jej povesti. Všetko je to iba o konexiách a vôli dostať sa k moci a ovládať iných. Aj napriek tomu Hayes a jej tím dosiahol mnohé úspechy a kontroverzné prípady doriešili, vrahovia zostali za mrežami a tí, ktorí tam nepatrili sa dostali na slobodu. Či si to chce Hayes priznať alebo nie, táto práca ju napĺňa, hoci vie, že je to dielom jej matky. Robí to, čo vždy chcela, dáva spravodlivosti zadosť.

Posledná epizóda prinesie ďalší kontroverzný prípad, ktorý sa bude osobne dotýkať Hayes. Spolu s tímom bude musieťznova posúdiť prípad Geralda Harrisa, ktorý desaťročie sedí vo väzení za vraždu svojej manželky. S týmto prípadom sa už stretla v časoch, keď bola iba radovou obhajkyňou a po prvýkrát sa stretla s Wallacom. Hayes verí v jeho nevinu, zatiaľ, čo Wallace trvá na svojom tvrdom postoji voči nemu a odhalí sa temné tajomstvo z minulosti, čo bude mať za následok celý CIU tím, ale aj spoločnú budúcnosť Hayes a Wallaca. Popritom jeden člen tímu bude čeliť pochybnostiam o svojom úsudku v kontroverznom prípade Rodneyho Landona.

debata chyba
Viac na túto tému: #Conviction